Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanje komt met gratis treinreizen tegen gevolgen hoge inflatie

Spanje komt met gratis treinreizen tegen gevolgen hoge inflatie

MADRID (ANP/RTR/DPA) - Treinreizigers in Spanje kunnen vanaf donderdag gebruik maken van gratis maandkaarten. De Spaanse regering wil met die stap de gevolgen van de inflatie voor veel mensen wat beperken. De gratis treinkaartjes blijven tot het einde van het jaar beschikbaar. Er zijn er al meer dan een half miljoen aangevraagd.

De inflatie in Spanje is huizenhoog en ligt inmiddels boven de 10 procent op jaarbasis. Veel Spanjaarden komen daardoor in financiële problemen. De gratis treinabonnementen moeten de lasten wat verlichten.

De maandkaarten zijn alleen geldig voor lokale treinen en intercity's op trajecten voor de middellange afstand . Lange treinreizen en losse treinreizen met de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe moeten nog wel gewoon worden betaald.

Korting

Renfe verwacht dat er in totaal zo'n 75 miljoen gratis reizen zullen worden gemaakt met de gratis maandkaarten. Daarnaast geeft Spanje korting op andere vormen van openbaar vervoer. In totaal kost dat zo'n 221 miljoen euro.

Deze zomer had Duitsland een vergelijkbaar systeem met treinkaartjes voor 9 euro waarmee onbeperkt kon worden gereisd in al het openbaar vervoer, met uitzondering van hogesnelheidstreinen. Die kaartjes waren zeer populair. Er werden er zo'n 52 miljoen van verkocht en daarnaast werden nog eens 10 miljoen normale treinabonnementen tijdelijk goedkoper.

Volgens de Duitse openbaarvervoerbedrijven werd er zo'n tiende minder met de auto gereden door de goedkope tickets. Daarmee zou de jaarlijkse CO2-uitstoot van haast 388.000 auto's zijn bespaard. Critici stellen echter dat de meeste treinritjes extra waren en geen vervanging van autoritten. Vanwege de hoge kosten wordt die regeling, die woensdag zijn laatste dag kent, vooralsnog niet verlengd.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

2 uur geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

2 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

2 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

4 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

5 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

6 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

6 uur geleden