
Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering
RABAT (ANP/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.
Belangrijkste twistpunt is de status van de Westelijke Sahara, een groot dunbevolkt gebied dat al tientallen jaren door Marokko wordt bezet. Tot 1975 was het een kolonie van Spanje en daarna stelde Madrid zich altijd neutraal op. Tot afgelopen jaar, toen Sanchez besloot de claim van Rabat te steunen.
Dat heeft in Spanje tot veel kritiek geleid. De minister van Arbeid weigerde om met Sanchez mee te gaan naar Marokko, omdat haar linkse partij de draai van de premier niet steunt. Ook rechtse oppositie is kritisch en zegt dat er "geen grotere vernedering is dan buigen voor de Marokkaanse wil".
Spaans belang
Sanchez verdedigt de draai namelijk door te wijzen op het Spaanse belang. Sindsdien is het aantal migranten dat via Marokko naar Spanje reist namelijk sterk gedaald. Op het hoogtepunt van de ruzie werden de Spaanse enclaves in het noorden van Marokko regelmatig bestormd door duizenden migranten die Europa hopen te bereiken. De Marokkaanse grenspolitie greep pas weer in toen het dispuut was bijgelegd.
Sanchez en de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch spraken af om respect voor elkaar te tonen en de samenwerking te versterken. Zo'n twintig deals zijn getekend om meer Spaanse investeringen te doen in Marokko. Ook werd de Spaanse steun op papier bevestigd voor de status van de Westelijke Sahara. Het gebied heeft beperkte autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit, tot frustratie van de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging.
Meer uit Buitenland
KYIV(ANP/RTR/DPA) - De Verenigde Staten gaan verder met het leveren van wapens aan Oekraïne. President Volodymyr Zelensky zei vrijdag daarover toezeggingen te hebben gekregen. "Volgens alle berichten zijn de wapenleveringen hervat", aldus de president in een videoboodschap.
58 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Een Amerikaans hof van beroep zet een streep door een juridische deal met Khalid Sheikh Mohammed, die gezien wordt als het brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Volgens het hof stond de toenmalige minister van Defensie, Lloyd Austin, in zijn recht om de deal tegen te houden.
1 uur geledenHOUSTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is in de Amerikaanse staat Texas gearriveerd om de schade te bekijken na de overstromingen van een week geleden. Ook spreekt hij functionarissen, hulpverleners en familieleden van de minstens 120 mensen die zijn omgekomen bij de ramp van 4 juli.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Een uitgestelde conferentie van de Verenigde Naties om te werken aan een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen staat nu gepland voor 28 en 29 juli, aldus diplomaten. De conferentie werd vorige maand afgeblazen toen Israël een militaire aanval op Iran begon.
3 uur geledenGÉNÉRAC (ANP) - In de Zuid-Franse plaats Générac is een man overleden nadat hij gewond was geraakt bij het stierenrennen. De burgemeester van het plaatsje ten zuiden van Nîmes heeft dat bekendgemaakt.
4 uur geledenLJUBLJANA (ANP) - De Sloveense regering wil af van de voorgenomen referenda over het NAVO-lidmaatschap en het bijbehorende fors hogere defensiebudget. Het parlement moet dat laatste referendum terugdraaien, vindt premier Robert Golob volgens persbureau STA. Dan kan het andere ook van tafel.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
6 uur geleden