
Spanje en Portugal over eerste horde voor geld uit herstelfonds
BRUSSEL (ANP) - Spanje kan rekenen op 69,5 miljard euro aan EU-subsidies voor zijn herstelplan, als het aan de Europese Commissie ligt. De Spaanse regering heeft een "ambitieus en toekomstgericht" plan in Brussel ingediend waarin 40 procent van de beoogde maatregelen het klimaat ten goede komt en 28 procent is bestemd voor een digitale vertaalslag om het land sterker uit de coronacrisis te helpen, stelt het dagelijks EU-bestuur. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is woensdag de goedgekeurde beoordeling persoonlijk in Madrid komen afleveren.
Eerder op de dag deed ze hetzelfde in Lissabon, de hoofdstad van de economisch veel kleinere lidstaat Portugal. Dat land kan 13,9 miljard euro aan subsidies krijgen en 2,7 miljard euro aan gunstige leningen om de Portugese plannen te helpen financieren. Spanje doet vooralsnog geen beroep op de leningen uit het tijdelijke coronaherstelfonds van 672,5 miljard euro dat de EU-lidstaten al kort na de uitbraak van de pandemie hebben opgetuigd. Daarvan is 312,5 miljard euro beschikbaar aan subsidies en 360 miljard aan voordelige leningen.
De herstelplannen van Spanje en Portugal horen tot de eerste vijf die goedkeuring hebben gekregen van de commissie. De andere zijn die van Griekenland, Denemarken en Luxemburg. Daar gaat Von der Leyen deze week ook naartoe. De EU-ministers van Financiën moeten de plannen van hun collega's eerst nog goedkeuren voor de eerste projecten kunnen worden voorgefinancierd. Ze hebben daar een maand de tijd voor. Alle landen moeten een aantal specifieke hervormingen doorvoeren om dat land economisch sterker en weerbaarder te maken, bijvoorbeeld door aanpassingen in het belastingstelsel of de arbeidsmarkt. Nederland neemt die afspraak serieus, zeggen diplomaten.
De ministers komen donderdag en vrijdag in Luxemburg bijeen, maar ingewijden zeggen dat het te vroeg is om dan al over de door de commissie goedgekeurde herstelplannen te oordelen.
Meer uit Financieel
LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie heeft in maart de uitvoer van goederen naar de Verenigde Staten flink opgevoerd ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Die maand liepen de handelsspanningen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de rest van de wereld flink op, in aanloop naar zijn "bevrijdingsdag" op 2 april. Op die dag kondigde Trump tarieven aan voor heel veel landen, waarmee hij al langer dreigde.
28 minuten geledenKOPENHAGEN (ANP) - Lars Fruergaard Jørgensen treedt af als topman van Novo Nordisk, heeft de Deense farmaceut vrijdag bekendgemaakt. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe topman van het bedrijf, dat is uitgegroeid tot een van de waardevolste Europese bedrijven dankzij zijn populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy.
30 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - Microsoft hoopt Europese klachten over oneerlijke concurrentie met zijn chat- en vergaderdienst Teams weg te nemen met een aantal toezeggingen. Het techconcern heeft bij de Europese Commissie onder andere voorgesteld om het softwarepakket Office 365 en Microsoft 365 ook zonder Teams aan te bieden.
1 uur geledenBEIJING (ANP/RTR) - Het tariefbestand van negentig dagen tussen China en de Verenigde Staten is te kort en moet worden verlengd. Dat meldt de Chinese staatskrant Global Times vrijdag na een ontmoeting van de handelsvertegenwoordigers van beide landen in Zuid-Korea.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Aegon stond vrijdag bij de dalers op de Amsterdamse beurs na een kwartaalupdate. De aanwas van kapitaal bij het verzekeringsconcern viel daarbij tegen. Ondanks de onzekere economische omstandigheden denkt Aegon wel de financiële doelstellingen voor dit jaar te halen. Ook kondigde het bedrijf een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 200 miljoen euro. Het aandeel werd 1 procent lager gezet.
4 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het moederbedrijf van TikTok ByteDance verwacht dit jaar bijna even groot te worden als het Amerikaanse Meta. Het Chinese concern mikt op een omzetgroei van ongeveer een vijfde tot 186 miljard dollar, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, rekent op een omzet van 187 miljard dollar.
5 uur geledenTOKIO (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - De Japanse economie is in de drie maanden tot en met maart 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het land exporteerde minder en huishoudens gaven minder uit, meldde het economisch onderzoeksbureau van de Japanse regering bij een eerste raming. Het is het eerste kwartaal van krimp sinds begin vorig jaar.
5 uur geleden