Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spanje begint met vaccineren in verzorgingstehuizen

Spanje begint met vaccineren in verzorgingstehuizen

MADRID (ANP) - Spanje gaat coronavaccins als eerste geven aan oudere mensen in verzorgingstehuizen en het personeel daar. Dit zei de minister van Gezondheid Salvador Illa, die 13.000 gezondheidscentra heeft geselecteerd om de vaccins tegen Covid-19 te verspreiden. De vaccinatie is op vrijwillige basis en gratis. De regering hoopt begin januari met de campagne te beginnen en in een half jaar tijd zou een aanzienlijk deel van de bevolking ingeënt moeten zijn.

Het ministerie heeft een lijst van achttien groepen mensen en beroepsgroepen opgesteld. De eersten zijn dus ouderen in zorgcentra en het personeel daar. De tweede groep bestaat uit de overige werknemers in de zorg en in medische faciliteiten. De bewindsman zei dinsdag tegen Spaanse media dat hij later met details komt over de indeling en volgorde van de achttien groepen. Uitgangspunt blijft dat de meest kwetsbaren eerst gevaccineerd worden.

Salvador Illa's departement heeft via de Europese Unie zes farmaceuten als leverancier geregeld (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer, CureVac en Moderna). De minister rekent uiteindelijk in totaal op 140 miljoen doses van vaccins en dat moet genoeg zijn voor 80 miljoen mensen. Spanje heeft echter nauwelijks 47 miljoen inwoners. Volgens de bewindsman neemt Spanje met de bestellingen het zekere voor het onzekere, want er kan iets misgaan met bepaalde soorten vaccins of de productie of het transport ervan. Wat er overblijft kan hij altijd aan arme landen kwijt.

Mogelijk behoort Spanje dan zelf tot die groep landen. Volgens berekeningen van het IMF wordt de economie van het land het zwaarst van alle ontwikkelde economieën getroffen door de coronamaatregelen.

Meer uit Buitenland

Honderden agenten gewond en honderden arrestaties in Frankrijk

PARIJS (ANP/AFP) - Bij de golf van protesten tegen het regeringsbeleid in Frankrijk zijn donderdag bij rellen in talrijke plaatsen 440 agenten gewond geraakt. In het land zijn 12.000 politiemensen ingezet om de schare betogers in toom te houden. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat er 457 arrestaties zijn verricht. Ruim een miljoen mensen zijn de straat opgegaan volgens Darmanin, 3,5 keer meer volgens de vakbonden.

48 minuten geleden
Surinaamse politie zegt klaar te zijn voor nieuwe protesten

PARAMARIBO (ANP) - Vijf weken na de uit de hand gelopen protesten in Suriname, zegt de politie nu wel klaar te zijn voor een nieuwe actiedag. Volgens de veiligheidsadviseur van de president zijn er nog niet eerder zoveel agenten en militairen op straat geweest als vrijdag. Actievoerders protesteren de hele dag onder de naam "Alles Plat" tegen het economische beleid van president Chan Santokhi.

2 uur geleden
11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

SANAA (ANP/DPA) - UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen. UNICEF waarschuwde vrijdag dat 2,3 miljoen Jemenitische kinderen aan ondervoeding lijden. Meer dan 540.000 kinderen zijn zo zwaar ondervoed dat hun levens gevaar lopen als ze geen hulp krijgen.

5 uur geleden
13 doden bij politie-inval in Rio de Janeiro

BRASILIA (ANP) - Bij een politie-inval in een krottenwijk in de buurt van Rio de Janeiro zijn donderdag tenminste 13 mensen omgekomen, onder wie een leider van een drugsbende uit het noorden van Brazilië, aldus de plaatselijke autoriteiten. "Er zijn 13 doden, twee mensen zijn gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens is in beslag genomen", vertelde politiewoordvoerder Fabricio Oliveira op een persconferentie.

8 uur geleden
EU-leiders sluiten eerste dag top in Brussel ongewoon vroeg af

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben de eerste dag van hun top in Brussel afgesloten. Op het ongewoon vroege tijdstip van kwart over negen donderdagavond hadden de 27 hun gezamenlijke conclusies over onder meer Oekraïne, concurrentiekracht, energie en migratie afgetekend. "Ja inderdaad! We zijn eens op tijd klaar", zei premier Mark Rutte na afloop aangenaam verrast. EU-toppen zijn doorgaans uitputtingsslagen die tot diep in de nacht doorgaan.

10 uur geleden
Begrafenis in Berlijn van nazi-slachtoffers na vondst botten

BERLIJN (ANP) - In Berlijn is donderdag een openbare begrafenis gehouden voor slachtoffers van misdaden gepleegd in naam van de wetenschap. Dit volgt na de ontdekking van duizenden botten die vermoedelijk afkomstig zijn van slachtoffers van medische experimenten door de nazi's. Vijf kisten met zo'n 16.000 botfragmenten werden begraven op de Waldfriedhof-begraafplaats in de Berlijnse buitenwijk Dahlem.

10 uur geleden
Israël wil ondanks protesten door met juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische regering is vastbesloten door te gaan met de omstreden juridische hervormingen waar al drie maanden tegen wordt geprotesteerd. Premier Benjamin Netanyahu zei dat in een televisietoespraak waarin hij ook verklaarde "er alles aan te doen om de situatie te kalmeren en voor eenheid te zorgen".

14 uur geleden