Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SpaceX brengt vier astronauten naar internationaal ruimtestation

SpaceX brengt vier astronauten naar internationaal ruimtestation

CAPE CANAVERAL (ANP) - Ruimtevaartbedrijf SpaceX vervoert vier astronauten naar het internationale ruimtestation (ISS). De Crew Dragon Capsule met de ruimtevaarders moet om 11.49 uur Nederlandse tijd vertrekken van het Amerikaanse Kennedy Space Center in Cape Canaveral.

De lancering stond eigenlijk gepland voor donderdag, maar ging toen niet door vanwege de ongunstige weersomstandigheden. De astronauten worden naar de ruimte gebracht met dezelfde draagraket die ook bij de vorige missie is gebruikt. Door dergelijk materieel te hergebruiken kunnen de kosten flink worden gedrukt.

De komst van de astronauten betekent dat het voorlopig erg druk is in het ISS. De huidige bemanning keert pas over enkele dagen terug naar de aarde. Daardoor zijn er korte tijd elf mensen aan boord. In het ISS zijn nooit meer dan dertien ruimtevaarders tegelijk aanwezig geweest.

Het nieuwe team blijft ongeveer een half jaar in het ISS. Ze hoeven zich tijdens die periode niet te vervelen. De astronauten gaan zich bezighouden met een honderdtal wetenschappelijke experimenten. Aan boord van het ruimstation zijn de afgelopen 20 jaar zo'n 3000 onderzoeksprojecten uitgevoerd.

Twee van de astronauten, een duo uit Japan en Frankrijk, hebben ook al aangekondigd te willen trakteren op gerechten uit hun thuisland. De Fransman Thomas Pesquet stelde zijn collega's crêpe suzette in het vooruitzicht, een beroemd Frans nagerecht.

Ruimtevaartbedrijf SpaceX mocht vorig jaar ook al astronauten naar de ruimte brengen. De Amerikanen waren daarvoor ongeveer negen jaar afhankelijk van hun Russische collega's. Ze hadden hun eigen spaceshuttleprogramma in 2011 opgedoekt.

Meer uit Buitenland

Onderzoek: meeste Duitsers zien AI niet als gevaar voor baan

STUTTGART (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers is niet bang dat hun baan in gevaar komt omdat ze volledig worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Dat meldt advies- en accountantsbureau E&Y op basis van onderzoek. Daaruit kwam naar voren dat 67 procent van de ondervraagden geen angst heeft dat ze worden vervangen door machines of technologie.

50 minuten geleden
Oekraïne: 600 vierkante kilometer in Cherson staat onder water

CHERSON (ANP/RTR) - In de regio Cherson staat een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen in.

1 uur geleden
Japanse weigering van homohuwelijk 'ongrondwettelijke situatie'

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Een Japanse rechtbank heeft opnieuw uitspraak gedaan over het zogeheten homohuwelijk. De weigering van het huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht komt neer op een "ongrondwettelijke situatie", aldus de rechtbank. De lhbti-gemeenschap hoopt met het vonnis een nieuwe stap te hebben gezet naar huwelijksgelijkheid.

1 uur geleden
Ruim 400 branden in Canada, miljoenen hectare grond afgebrand

OTTAWA (ANP/RTR) - In Canada woeden woensdag honderden ongecontroleerde bosbranden. Ze bedreigen belangrijke infrastructuur en zorgen voor grote rookoverlast in het land zelf en Amerikaanse steden zoals miljoenenstad New York. Vele duizenden Canadezen hebben hun huizen moeten verlaten en naar verwachting volgen nog meer evacuaties.

6 uur geleden
Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

8 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

8 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben woensdagavond vanwege brand 151 treinpassagiers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden, melden de regionale autoriteiten. Eerder werd gesproken over rond de 370 reizigers, maar de hulpdiensten baseerden dat op het aantal reserveringen. 33 mensen raakten lichtgewond, eerder sprak de politie nog over vijftig slachtoffers. Ze hebben rook ingeademd en zijn naar het ziekenhuis gebracht.

8 uur geleden