Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaartaks topprioriteit voor nieuwe staatssecretaris Financiën

Spaartaks topprioriteit voor nieuwe staatssecretaris Financiën

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig staatssecretaris Folkert Idsinga (Financiën) ziet het als zijn eerste prioriteit om met een oplossing te komen voor de vermogensrendementsheffing, ook wel de spaartaks genoemd. Zolang dat onderwerp blijft liggen "kost het de schatkist veel geld", zegt hij. Bovendien zorgt het voor onzekerheid bij spaarders en beleggers.

De problemen met Box 3, zoals de belasting op het rendement op spaargeld en beleggingen formeel heet, spelen al jaren. Deze heffing was jarenlang gebaseerd op een aanname van het behaalde rendement. Vooral spaarders waren daar de dupe van in de jaren dat de spaarrentes historisch laag waren. De Hoge Raad zette eind 2021 een streep door deze aanpak.

Het kabinet werkt nog aan een nieuwe belasting op basis van daadwerkelijk behaald rendement, maar dat is een ingewikkelde en tijdrovende klus gebleken. Om toch belasting te kunnen heffen, werd een noodoplossing bedacht. Maar daarvan bepaalde de hoogste rechter onlangs dat die discriminerend werkt voor beleggers.

Definitieve oplossing

Dit jongste arrest maakt het volgens Idsinga alleen maar urgenter dat er een snel een definitieve oplossing komt. Hij erkent dat het kabinet dat volgende week aantreedt, nog geen rekening heeft gehouden met het financiële gat van naar schatting minstens 4 miljard euro dat hierdoor ontstaat. "Daar moeten we het ook over hebben", zegt hij.

Met de Belastingdienst krijgt Idsinga "een organisatie met hele grote uitdagingen" onder zijn hoede. Wel spreekt hij lovende woorden over zijn voorganger Marnix van Rij, die volgens hem al veel verbeteringen bij de fiscus in gang heeft gezet.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

7 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

8 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

8 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

9 uur geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

10 uur geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

11 uur geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

12 uur geleden