
Spaanse wet verplicht werkgevers kosten thuiswerken te vergoeden
MADRID (ANP/RTR/AFP) - Werkgevers in Spanje draaien in de toekomst op voor de extra kosten die werknemers maken als ze vanuit huis moeten werken. De vergoedingen worden verplicht als personeel minstens 30 procent van de werkweek thuis werkt, heeft de Spaanse regering met vakbonden en werkgevers afgesproken.
Het akkoord moet binnenkort worden omgezet in een wet. In het voorlopige wetsvoorstel staat ook dat bedrijven hun werknemers nooit mogen dwingen vanuit huis te werken. Als medewerkers dit uit eigen wil wel doen, moeten werkgevers hen financieel compenseren voor bijvoorbeeld computers of kantoormeubels die ze nodig hebben. Ook extra internet- of telefoonrekeningen kunnen onder de regels vallen.
Volgens de Spaanse minister van Arbeid, Yolanda Diaz, loopt Spanje met de nieuwe regelgeving voorop in Europa. Ze kondigde ook aan een steunprogramma voor doorbetaling bij tijdelijke werkloosheid te willen verlengen.
Maar weinig Spanjaarden waren het voor de uitbraak van het nieuwe coronavirus gewend om thuis te werken. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat deed slechts 3,5 procent van de Spaanse werkenden dit voordat de pandemie losbrak, tegenover gemiddeld 9 procent in heel de Europese Unie. Dit veranderde na het instellen van een lockdown dit voorjaar, toen ruim 3,5 miljoen Spanjaarden noodgedwongen op afstand moesten werken.
Meer uit Financieel
LIJNDEN (ANP) - Slechts een kleine groep uitzendkrachten bij enkele distributiecentra van Albert Heijn heeft het werk neergelegd, stelt de werkgeversorganisatie voor de uitzendbranche ABU. Volgens de organisatie geldt voor de "overgrote meerderheid van de uitzendkrachten" dat die gewoon werkt of wil werken. Dinsdag heeft vakbond FNV aangekondigd dat de staking van uitzendkrachten is uitgebreid van twee naar vier locaties.
59 minuten geledenLEIDEN (ANP) - Nederlanders kiezen op een festival steeds vaker voor alcoholvrij bier. De consumptie van 0.0-bieren op festivals is dit jaar met 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, meldt Heineken op basis van eigen cijfers over de verkopen. De brouwer verkoopt zijn biermerken, waaronder Heineken, Heineken 0.0, Brand en Desperados, naar eigen zeggen op 70 procent van alle festivals en evenementen in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs is op de eerste handelsdag van de tweede helft van het jaar in het rood geƫindigd. Beleggers hadden onder meer oog voor de ontwikkelingen rondom de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - Autoverkopers deden in de eerste helft van dit jaar geen goede zaken. De verkoop van nieuwe personenauto's daalde met 5,5 procent tot 182.680 stuks, komt naar voren uit de recentste cijfers van autobrancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging en RDC.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
4 uur geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
4 uur geleden