Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse werkloosheid daalt nu toerisme aantrekt

Spaanse werkloosheid daalt nu toerisme aantrekt

MADRID (ANP/AFP) - De Spaanse werkloosheid is het afgelopen jaar stevig gedaald. Dat was te danken aan de versoepeling van coronamaatregelen waardoor het toerisme tegen het einde van het jaar weer flink toenam.

Spanje was voor de coronacrisis, na Frankrijk, het meest door toeristen bezochte land ter wereld. De toerismesector was goed voor ongeveer een achtste van de economie. Toen de coronapandemie toesloeg werd toerisme ernstig bemoeilijkt en de economie van Spanje ging vorig jaar met 10,8 procent omlaag. Daarmee was het land een van de zwaarst getroffen ontwikkelde landen.

In 2021 ging het weer wat beter en nam het aantal werklozen af met met bijna 800.000, meldt het Spaanse ministerie van Arbeid. Sinds zeker 1996 was er niet zo'n sterke daling van het aantal werklozen. In dat jaar begon Spanje de werkloosheid op de huidige manier bij te houden. Er zijn nu nog 3,1 miljoen Spanjaarden op zoek naar werk.

Het aantal toeristen dat Spanje in de eerste elf maanden van vorig jaar bezocht kwam uit op 28,2 miljoen, haast 10 miljoen meer dan een jaar eerder, meldde het Spaanse statistiekbureau INE. Van die 28,2 miljoen kwamen er zo'n 1,9 miljoen uit Nederland. Alleen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk reisden meer mensen af naar Spanje, waarbij de Balearen, Catalonië en de Canarische Eilanden het populairst waren.

Overigens is Spanje nog ver verwijderd van het aantal toeristen van voor de coronacrisis. In 2019 kwamen er zo'n 83,5 miljoen toeristen naar het land. Vorig jaar waren het er in het hele jaar net geen 19 miljoen.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

8 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

8 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

9 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

10 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

12 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

14 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

15 uur geleden