Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

BEIJING (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Dat telefoontje had moeten volgen op Xi's bezoek aan Moskou vorige week, waar hij sprak met de Russische president Vladimir Poetin. Maar van een gesprek met Zelensky is sinds de Russische invasie niet gekomen, ondanks dat Zelensky Xi publiekelijk heeft uitgenodigd naar Kyiv te komen. China wil zich neutraal opstellen in het conflict, maar volgens het Westen staat het aan de kant van Rusland. Tijdens de reis vorige week benadrukten Poetin en Xi nog hoe goed de band tussen beide landen was.

Sánchez heeft in elk geval zijn eigen zorgen over de situatie daar overgedragen aan de Chinese president. Als het aan de Spaanse premier ligt, moeten Xi en Zelensky nodig praten over de Oekraïense plannen om tot vrede te komen. Het idee van Kyiv is dat Oekraïne al het grondgebied terugkrijgt dat het had voordat Rusland de Krim annexeerde in 2014. Sánchez denkt dat dat plan voor een "duurzame vrede" kan zorgen en zegt dat het in lijn is met de principes van de Verenigde Naties, "die door Poetin zijn geschonden". Beijing kwam vorige maand zelf ook met een vredesplan. Moskou was daar wel over te spreken, maar voor Kyiv was het onacceptabel.

Xi heeft Sánchez verteld dat het Chinese standpunt helder is, namelijk dat er vrede en een politieke oplossing moet komen door middel van gesprekken. Daarnaast hebben de leiders het ook gehad over de handelsbetrekkingen tussen China en de Europese Unie. Beijing hoopt dat Madrid kan zorgen voor een eerlijke markt voor Chinese bedrijven en is bereid om zelf meer Spaanse producten te importeren.

Meer uit Buitenland

VS onderbraken levering munitie aan Israël om 'zorgen' over Rafah

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vorige week een levering van munitie stopgezet omdat Israël niet tegemoet was gekomen aan de Amerikaanse "zorgen" over Israëlische plannen voor een grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah in Gaza. Dat zei een hoge Amerikaanse functionaris dinsdag.

50 minuten geleden
Bemande proefvlucht met Starliner niet voor 17 mei

CAPE CANAVERAL (ANP/AFP) - Het bemande ruimtevaartuig Starliner vertrekt op zijn vroegst vrijdag 17 mei naar het Internationaal Ruimtestation (ISS), meldt NASA. De proefvlucht werd maandagnacht uitgesteld omdat er een probleem was met de raket.

2 uur geleden
Tijdelijke pier voor kust Gaza gereed maar nog niet in gebruik

WASHINGTON (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is afgerond, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De tijdelijke haven is bedoeld voor de levering van humanitaire hulp aan mensen in de Gazastrook, maar door slechte weersomstandigheden kan de pier nog niet worden geïnstalleerd en in gebruik genomen.

3 uur geleden
Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

MALMÖ (ANP) - De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen. De artiest had in het Ierse Ogham-alfabet 'ceasefire' (staakt-het-vuren) en 'freedom for Palestine' op het lichaam staan, maar dat mocht niet van songfestivalorganisator European Broadcasting Union (EBU).

4 uur geleden
Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

WASHINGTON (ANP) - De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

5 uur geleden
Openingsact songfestival toont Palestijns sjaaltje

STOCKHOLM (ANP) - De Zweedse zanger Eric Saade heeft tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun betuigd aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols.

8 uur geleden
Politie beëindigt pro-Palestijnse betoging universiteit Berlijn

BERLIJN (ANP/DPA) - De politie heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijns studentenprotest bij de Vrije Universiteit van Berlijn. Ongeveer 150 activisten hadden dinsdagochtend met tenten de binnenplaats van de universiteit bezet uit solidariteit met de Palestijnen in de Gazastrook.

11 uur geleden