
Spaanse premier: maffiosi zitten achter bestorming Melilla
MADRID/MELILLA (ANP/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft criminele bendes van "maffiosi en mensensmokkelaars" ervan beschuldigd achter de bestorming te zitten van de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika. Zij hebben "een aanval georganiseerd op de territoriale integriteit van Spanje", aldus de premier. Bij de bestorming zijn vrijdag volgens Spaanse media zeker 27 mensen om het leven gekomen, de meesten als gevolg van ernstige verwondingen die ze opliepen bij het bestormen van de talrijke obstakels.
Het was in omvang een van de grootste bestormingen die de sinds 1971 opgerichte 6 meter hoge versperringen te verwerken kregen. Naar schatting 2000 migranten bestormden ze en meer dan 130 wisten er overheen te komen. Aan Marokkaanse kant werden ook grensbewakers verrast door de menigte en circa 140 grensbewakers raakten er gewond. Volgens onbevestigde berichten zijn twee Marokkaanse grensbewakers vrijdag om het leven gekomen.
In Spaanse media wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken van nalatigheid beschuldigd. Het zou van alles hebben beloofd om de grens beter te bewaken, maar die beloften niet zijn nagekomen. De grenswachten hebben nog steeds enkel dertig jaar oude uitrusting die voor de oproerpolitie werd gemaakt en op het moment van de bestorming zouden er slechts zestien dienst hebben gehad. Bovendien bestormden de migranten een stuk van 3,5 kilometer waar, aan de in totaal 12 kilometer lange grens, de versperringen nog steeds niet af zijn. De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska had volgens media eerder beloofd daar snel wat aan te zullen doen, maar dat is niet gebeurd.
Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, bracht de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.
Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo de EU kunnen bereiken zonder zelf de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP) - Duitsland wil extra Amerikaanse F-35's bestellen, meldt nieuwsplatform Politico op gezag van bronnen. Duitsland streeft ernaar niet te afhankelijk te zijn van Amerikaans defensiematerieel, maar de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw Europees gevechtsvliegtuig loopt stroef.
41 minuten geledenKUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio heeft voor het eerst zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi ontmoet. De ministers spraken elkaar op de ASEAN-top in Maleisië.
43 minuten geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De Europese Unie bereidt drukmiddelen voor tegen Israël, voor het geval de nieuwe afspraken over humanitaire hulp aan de Gazastrook niet worden nagekomen. Dat melden diplomatieke bronnen in Brussel aan het Duitse persbureau DPA.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/DPA) - In juni kwamen 232 Oekraïense burgers om door Russische aanvallen en raakten er 1343 gewond. Dat is het hoogste maandtotaal sinds het begin van de oorlog in februari 2022, meldt de mensenrechtenwaarnemersmissie van de Verenigde Naties in Oekraïne (HRMMU).
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mahmoud Khalil, een voormalige student aan Columbia University in New York, eist 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) schadevergoeding van de Amerikaanse overheid. Hij stelt dat hij meer dan drie maanden ten onrechte werd vastgehouden om zijn steun aan pro-Palestijnse demonstraties op de campus.
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
14 uur geledenRAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.
16 uur geleden