Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse premier: maffiosi zitten achter bestorming Melilla

Spaanse premier: maffiosi zitten achter bestorming Melilla

MADRID/MELILLA (ANP/AFP) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft criminele bendes van "maffiosi en mensensmokkelaars" ervan beschuldigd achter de bestorming te zitten van de Spaanse enclave Melilla in Noord-Afrika. Zij hebben "een aanval georganiseerd op de territoriale integriteit van Spanje", aldus de premier. Bij de bestorming zijn vrijdag volgens Spaanse media zeker 27 mensen om het leven gekomen, de meesten als gevolg van ernstige verwondingen die ze opliepen bij het bestormen van de talrijke obstakels.

Het was in omvang een van de grootste bestormingen die de sinds 1971 opgerichte 6 meter hoge versperringen te verwerken kregen. Naar schatting 2000 migranten bestormden ze en meer dan 130 wisten er overheen te komen. Aan Marokkaanse kant werden ook grensbewakers verrast door de menigte en circa 140 grensbewakers raakten er gewond. Volgens onbevestigde berichten zijn twee Marokkaanse grensbewakers vrijdag om het leven gekomen.

In Spaanse media wordt het ministerie van Binnenlandse Zaken van nalatigheid beschuldigd. Het zou van alles hebben beloofd om de grens beter te bewaken, maar die beloften niet zijn nagekomen. De grenswachten hebben nog steeds enkel dertig jaar oude uitrusting die voor de oproerpolitie werd gemaakt en op het moment van de bestorming zouden er slechts zestien dienst hebben gehad. Bovendien bestormden de migranten een stuk van 3,5 kilometer waar, aan de in totaal 12 kilometer lange grens, de versperringen nog steeds niet af zijn. De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska had volgens media eerder beloofd daar snel wat aan te zullen doen, maar dat is niet gebeurd.

Het was de eerste keer dat een grote groep migranten probeerde via Melilla Spanje en daarmee ook de Europese Unie te bereiken, sinds de diplomatieke betrekkingen tussen Rabat en Madrid zijn genormaliseerd. Toen de landen vorig jaar ruzie hadden over de status van de Westelijke Sahara, bestormden in de zomer groepen van soms wel duizenden migranten de enclaves Melilla en Ceuta. Nadat de banden waren aangehaald, bracht de Marokkaanse grenspolitie de situatie weer onder controle.

Melilla en Ceuta in het noorden van Marokko zijn een geliefd doel van illegale migranten, omdat ze zo de EU kunnen bereiken zonder zelf de Middellandse Zee te hoeven oversteken. Spanje betaalt daarom veel geld aan Marokko om de grens te bewaken. De twee kleine stukken land zijn al zeshonderd jaar Europees bezit en er wonen 170.000 mensen. Ceuta ligt iets ten zuiden van Gibraltar en Melilla 225 kilometer oostelijker. Marokko maakt ook aanspraak op de gebieden.

Meer uit Buitenland

Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

28 minuten geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

3 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

5 uur geleden
Washington Post: FBI zocht bij Trump documenten over kernwapens

WASHINGTON (ANP) - De FBI zou de woning van voormalig president Donald Trump eerder deze week zijn binnengevallen vanwege "documenten over kernwapens". Dat melden bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek aan The Washington Post. Of het om geheime informatie over Amerikaanse kernwapens gaat is niet duidelijk, maar volgens de Amerikaanse krant benadrukt de zoekactie wel "hoe groot de angst is dat de documenten in verkeerde handen komen".

8 uur geleden
Bloomberg: Biden bereidt herverkiezingscampagne in 2024 voor

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden bereidt plannen voor om een herverkiezingscampagne te lanceren na de tussentijdse parlementsverkiezingen van november. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met naaste medewerkers en vertrouwelingen van Biden. Net als in 2018 zou zijn voornaamste motivatie het voorkomen van een nieuw presidentschap van Donald Trump zijn.

9 uur geleden
Gewapende aanval op FBI-kantoor Ohio verijdeld, aanvaller dood

CINCINNATI (ANP/RTR) - Een aanval van een gewapende man op het kantoor van de FBI in Cincinnati, Ohio, is verijdeld. De verdachte werd na een urenlange achtervolging neergeschoten. Hij overleed later donderdag aan zijn verwondingen.

9 uur geleden
Bondskanselier ontkent rol bij kolossaal bankschandaal in Hamburg

HAMBURG (ANP/DPA) - Bondskanselier Olaf Scholz heeft in gesprek met de pers weersproken ooit politieke invloed te hebben misbruikt toen hij burgemeester van Hamburg was in een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Scholz wordt er komende week in Hamburg in een hoorzitting over aan de tand gevoeld.

15 uur geleden