Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse premier belooft meer versoepelingen

Spaanse premier belooft meer versoepelingen

MADRID (ANP/RTR) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zijn bevolking nieuwe versoepelingen van de beperkende coronamaatregelen beloofd, als de dalende trend in de cijfers doorzet. Vanaf 2 mei mag er bijvoorbeeld weer buiten worden gesport, zei hij in een toespraak.

Zaterdag meldden de Spaanse autoriteiten voor de tweede dag op rij minder dan vierhonderd nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. Sánchez liet weten dat mensen na 2 mei ook de deur weer uit mogen voor een wandeling met iemand met wie zij samenleven. Voorwaarde is wel dat de ontwikkeling van de pandemie "gunstig blijft".

De versoepelingen zijn onderdeel van een breder plan waarin per regio maatregelen worden afgebouwd afhankelijk van de situaties in de gebieden. "We gaan niet ineens alle activiteiten openen in alle sectoren", zei Sánchez "Het gaat in stappen en asymmetrisch. We zullen niet allemaal met dezelfde snelheid vooruitgaan maar wel volgens de zelfde regels."

Deskundigen

Sánchez heeft de afgelopen drie weken met deskundigen aan het plan gewerkt. Dat zal in mei worden uitgevoerd. "We zullen zien wat er in juni gebeurt".

Spanje leeft al sinds 14 maart met strenge anticoronamaatregelen. Mensen mogen alleen naar buiten voor boodschappen, medicijnen en als ze vitaal werk doen.

Verlichting

Afgelopen week verlichtte Spanje de beperkingen enigszins. Vanaf zondag mogen kinderen een keer per dag onder begeleiding van een volwassene het huis verlaten.

Spanje is na Italië het zwaarst getroffen land in Europa.

Meer uit Buitenland

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN tonen een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief is.

14 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

1 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

2 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

3 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

3 uur geleden