Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse inflatie daalt voor vierde maand op rij

Spaanse inflatie daalt voor vierde maand op rij

MADRID (ANP/BLOOMBERG) - De Spaanse inflatie is voor de vierde maand op rij gedaald dankzij de lagere elektriciteits- en brandstofkosten. Daarbij was de daling sterker dan kenners gemiddeld hadden verwacht. Het Spaanse cijfer betekent een opsteker voor de Europese Centrale Bank, die de laatste tijd de rentes flink heeft verhoogd om daarmee de inflatie te drukken. Ook zal het cijfer vertrouwen geven aan de Spaanse regering, die de laatste tijd recordbedragen uitgaf om steunpakketten te financieren.

De consumentenprijzen stegen in Spanje in november met 6,6 procent ten opzichte van een jaar geleden, tegen 7,3 procent een maand eerder, aldus het statistisch instituut. Economen die waren geraadpleegd door persbureau Bloomberg hadden rekening gehouden met een niveau van 7,1 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met sterk in prijs schommelende producten zoals energie en voedsel, steeg tot 6,3 procent.

Duitsland, de grootste economie van het continent, maakt later op dinsdag inflatiecijfers bekend. De verwachting is dat de Duitse prijsstijgingen ook minder sterk zijn geworden, maar evengoed zal de inflatie nog wel in de dubbele cijfers zijn gebleven. Vanuit de eurozone komen later nieuwe cijfers naar buiten. De data zijn belangrijk voor de ECB bij de beslissing over volgende rentestappen om de ongekende prijsdruk in het landenblok te beteugelen.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

2 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

3 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

4 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

7 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

8 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

16 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

18 uur geleden