Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaanse economie groeit sterker dan verwacht dankzij toerisme

Spaanse economie groeit sterker dan verwacht dankzij toerisme

MADRID (ANP) - Spanje merkt duidelijk dat het toerisme in het land weer is aangetrokken na de coronapandemie. De economie van het Zuid-Europese vakantieland groeide in het tweede kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat was sterker dan een eerdere raming van het Spaanse statistiekbureau INE van een groei van 1,1 procent. Naast de belangrijke toeristische sector werd de groei ook aangedreven door de export.

De op drie na grootste economie van de eurozone is sterk afhankelijk van het toerisme, dat in goede jaren meer dan 10 procent vertegenwoordigde van het bruto binnenlands product. Volgens cijfers van het INE nam het aantal hotelovernachtingen in augustus met ruim 34 procent toe ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde prijs voor een hotelkamer steeg met dik 11 procent tot bijna 128 euro.

De groei van de Spaanse economie in het afgelopen kwartaal volgt op een krimp van 0,2 procent in het eerste kwartaal. Ondanks de stijgende energiekosten weet Spanje daarmee een recessie te voorkomen.

Spanje, dat in de top tien staat van de belangrijkste handelspartners van Nederland, kampt net als veel andere Europese landen met een torenhoge inflatie. Veel Spanjaarden komen daardoor in financiële problemen. Om de hoge kosten voor gas voor huishoudens binnen de perken te houden verlaagt Spanje in oktober de btw op gas van 21 procent naar 5 procent. Ook met gratis treinabonnementen poogt de regering de lasten wat te verlichten.

Meer uit Financieel

Massaclaim van 3 miljard tegen Staat om Schiphol 'in aantocht'

SCHIPHOL (ANP) - Een groep omwonenden en belangenorganisaties bereidt een massaclaim van 3 miljard euro voor tegen de Staat over Schiphol. Aanleiding voor de claim is de uitspraak van de rechtbank in Den Haag vorige maand. Volgens de rechter heeft de Staat lange tijd inbreuk gemaakt op de mensenrechten van omwonenden door niet genoeg rekening te houden met hun gezondheid.

17 minuten geleden
Arbeidsinspectie: boetes illegaal werken schrikken niet genoeg af

DEN HAAG (ANP) - De boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dit meldt de Arbeidsinspectie na onderzoek onder 24 bedrijven die de wet hebben overtreden. Vaak zijn de financiële voordelen volgens de inspectie zo groot dat een boete minder kost dan het betalen van cao-lonen en werkgeverslasten.

50 minuten geleden
Noodlijdend IT-bedrijf Atos wil meer geld voor reddingsplan

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-bedrijf Atos heeft meer geld nodig voor zijn reddingsplan. Het bedrijf, dat ook in Nederland diensten levert aan overheidsinstellingen en bedrijven, heeft nu 1,7 miljard euro nodig om zijn activiteiten te kunnen voortzetten. Eerder ging het nog uit van 1,2 miljard euro.

1 uur geleden
Energiebedrijf HEM stopt met telefonische klantenwerving

DEN HAAG (ANP) - Energieleverancier Hollandse Energie Maatschappij (HEM) gaat stoppen met het telefonisch werven van klanten, na gesprekken met de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een toezegging van minstens drie jaar. Ook gaat de energieleverancier geld aan sommige klanten terugbetalen, omdat een deel te veel heeft betaald voor gas en elektriciteit.

2 uur geleden
Elon Musk doorbreekt barrières voor zelfrijdende Tesla's in China

BEIJING (ANP/RTR) - Een verrassingsbezoek van Tesla-topman Elon Musk aan China heeft enkele cruciale obstakels uit de weg geruimd voor de introductie van zijn software voor zelfrijdende auto's in het land. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's gaat samenwerken met het Chinese techbedrijf Baidu om kaart- en navigatiefuncties te implementeren in zijn auto's, zeggen betrokken bronnen.

2 uur geleden
Philips stijgt 33 procent op beurs na schikking slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips werd maandag flink meer waard op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de schikking van omgerekend zo'n 1 miljard euro die het zorgtechnologieconcern heeft getroffen in verband met de slaapapneu-affaire. Het geld is bedoeld voor Amerikaanse patiënten die zeggen letselschade te hebben opgelopen door Philips' apparaten tegen slaapapneu.

2 uur geleden
Topman: Philips laat grootste rechtszaken in affaire achter zich

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Met de schikking van claims over gezondheidsschade door Philips' slaapapneu-apparaten laat het zorgtechnologieconcern de grootste rechtszaken in de affaire achter zich. Dat heeft topman Roy Jakobs gezegd. Het geeft Philips volgens hem de mogelijkheid om zich weer meer op de daadwerkelijke bedrijfsvoering te richten, waaronder investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) voor het verbeteren van zorg.

3 uur geleden