Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

De hoogste rechters sluiten niet uit dat protesten die volgden op de mislukte poging zich af te splitsen, "terroristische misdrijven" waren. Er wordt een onderzoek ingesteld en, indien nodig, wordt Puigdemont vervolgd, aldus het hof dat verwijst naar Democratische Tsunami, een geheimzinnige Catalaanse protestgroep die betrokken was bij de blokkade van de luchthaven van Barcelona eind 2019.

Het onderzoek naar terrorisme komt terwijl de Spaanse regering juist amnestie wil verlenen aan personen die worden vervolgd omdat ze streven naar een onafhankelijk Catalonië. In ruil krijgt de regering cruciale steun van de partij Junts van Puigdemont.

Het parlement verwierp onlangs echter het wetsvoorstel. Junts-parlementariërs verzetten zich tegen de bepaling dat separatisten niet in aanmerking komen voor amnestie als zij verdacht worden van terroristische acties. Puigdemont vluchtte destijds naar België om vervolging te voorkomen.

Meer uit Buitenland

Spaanse politie neemt 11 ton hasj in beslag na achtervolging op zee

HUELVA (ANP) - De Spaanse politie heeft in totaal 11,4 ton hasj in beslag genomen na een achtervolging van drugssmokkelaars die in zes speedboten in de Spaanse Golf van Cádiz weg probeerden te komen. De zeven drugssmokkelaars werden uiteindelijk aangehouden nabij de kust van de Andalusische stad Huelva, schreef de politie-eenheid van de Guardia Civil zondag op X.

23 minuten geleden
Socialisten winnen in Catalaanse regioverkiezingen

BARCELONA (ANP/RTR) - De Spaanse Socialistische Partij is bij de verkiezingen in de regio Catalonië de grootste partij geworden. Omdat geen enkele partij op eigen kracht een meerderheid bereikt, wacht Catalonië coalitiebesprekingen die tot ver na de verkiezingen kunnen duren.

2 uur geleden
Litouwse president claimt overwinning in eerste verkiezingsronde

VILNIUS (ANP/RTR) - De Litouwse president Gitanas Nauséda heeft de overwinning geclaimd in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen van het Baltische land. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ver voor ligt op zijn naaste rivaal.

2 uur geleden
Poetin wil Russische defensieminister Sjojgoe vervangen

MOSKOU (ANP/RTR/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin heeft voorgesteld minister van Defensie Sergej Sjojgoe te vervangen. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS op basis van de Federatieraad, waar Poetins voorstellen voor de samenstelling van een nieuwe Russische regering werden ontvangen.

3 uur geleden
Salaris Palestijnse ambtenaren onder druk door Israëlische fiscus

RAMALLAH (ANP/RTR) - De salarissen van Palestijnse ambtenaren staan onder druk doordat het Israëlische ministerie van Financiën doorgaat met het inhouden van belastinginkomsten, meldt de Palestijnse Autoriteit. Daardoor zou slechts een deel van hun salarissen kunnen worden uitbetaald.

6 uur geleden
Dodental loopt op na raketaanval op Russische stad Belgorod

BELGOROD (ANP/RTR/AFP) - Door een raketaanval op een appartementencomplex in Belgorod in Rusland, net over de grens met Oekraïne, zijn volgens het Russische ministerie van Noodsituaties vier mensen gedood. Eerder had gouverneur Vjatsjeslav Gladkov twee doden gemeld, met de toevoeging dat er mogelijk nog meer mensen onder het puin lagen. Later troffen hulpdiensten inderdaad de lichamen van twee slachtoffers aan.

7 uur geleden
Egypte sluit zich aan bij genocidezaak tegen Israël bij ICJ

CAÏRO (ANP/DPA) - Egypte gaat zich formeel aansluiten bij de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationale Gerechtshof (ICJ). Dat meldt het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Israël wordt beschuldigd van het schenden van het Genocideverdrag met zijn acties in de Gazastrook.

7 uur geleden