
Spaans parlement neemt wet over genderzelfbeschikking aan
MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse parlement heeft een wet aangenomen die onder meer bepaalt dat mensen vanaf 16 jaar zelf kunnen beslissen met welk gender ze door het leven willen gaan. Voor de fel omstreden wet stemden 191 parlementariërs, 91 parlementariërs onthielden zich van stemming en 60 stemden tegen. Spanjaarden kunnen binnenkort met een eenvoudige verklaring hun gender veranderen op bijvoorbeeld hun identiteitsbewijzen. In Denemarken werd in 2014 voor het eerst een dergelijke wet aangenomen.
De wet is onderdeel van een reeks maatregelen waar de links-radicale minister van Gelijkheid, Irene Montero van de partij Podemos, voor heeft geijverd. Zij noemde het een enorme stap voorwaarts. Podemos is de kleinere partner in de regeringscoalitie met de sociaal-democratische PSOE van premier Pedro Sánchez. De inzet van Montero heeft tot veel spanningen in de coalitie geleid in de aanloop naar de parlementsverkiezingen later dit jaar.
In de nieuwe wetgeving kunnen kinderen vanaf 12 jaar al aan hun genderverandering gaan werken. Die van 12 en 13 jaar hebben daarvoor de toestemming van hun ouders of voogd en van een rechter nodig. Die van 14 en 15 jaar enkel de toestemming van ouders of voogd. Vanaf 16 jaar is het aan de mensen zelf te bepalen welk gender ze willen hebben. Eerder stelde de wet zwaardere eisen zoals medische rapporten en rechterlijke toestemming voor alle minderjarigen.
Het parlement nam ook wetten aan waarmee meisjes vanaf 16 jaar abortus kunnen laten plegen zonder instemming van de ouder(s) en een waarmee betaald menstruatieverlof in het leven wordt geroepen voor vrouwen die medische klachten hebben tijdens de ongesteldheid.
Meer uit Buitenland
STOCKHOLM (ANP/AFP) - Een Zweedse diplomaat die afgelopen weekend werd aangehouden op verdenking van spionage is dood aangetroffen, melden Zweedse media zoals SVT en Expressen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat een van de werknemers is overleden, maar deelt verder geen details.
19 minuten geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - Paus Leo XIV heeft in een toespraak voor buitenlandse diplomaten bij het Vaticaan kritiek geuit op de ongelijkheid en ongerechtigheid in de wereld. Hij sprak ook over klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en migratie. Hij omschreef zichzelf ook als een "afstammeling van immigranten die er op zijn beurt voor koos om te emigreren".
55 minuten geledenISTANBUL (ANP/RTR) - Oekraïne en Rusland zijn begonnen met overleg in het Turkse Istanbul. Het is voor het eerst in ruim drie jaar dat de landen samenkomen voor directe vredesbesprekingen.
1 uur geledenISTANBUL (ANP) - Het hoofd van de Oekraïense delegatie in Istanbul stelt dat vrede alleen mogelijk is als Rusland instemt met onder meer een staakt-het-vuren van dertig dagen, de terugkeer van ontvoerde kinderen en de uitwisseling van alle krijgsgevangenen. Oekraïne zoekt naar "echte wegen naar een duurzame en rechtvaardige vrede", aldus Roestem Oemjerov op Facebook.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/RTR) - De verdachte van de schietpartij op een school in het Zweedse Örebro had zelfmoord als motief. De politie meldt dat na onderzoek naar de dodelijkste massaschietpartij in de geschiedenis van Zweden.
2 uur geledenTIRANA (ANP) - NAVO-topman Mark Rutte vindt dat de Russische president Vladimir Poetin een "grote fout" maakt door een lage delegatie naar Istanbul te sturen. "De bal ligt nu echt bij hem", zei Rutte bij aankomst in Tirana, waar Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen zijn voor een top. Daar wordt onder meer over de situatie in Oekraïne gesproken.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - World Press Photo heeft de naam van de Vietnamees-Amerikaanse fotograaf Nick Út verwijderd bij de wereldberoemde foto The Terror of War. Onderzoek heeft uitgewezen dat de foto van een naakt Vietnamees meisje dat wegvlucht van een napalmbombardement mogelijk door iemand anders is gemaakt. De foto won de World Press Photo van het Jaar in 1973.
2 uur geleden