Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Spaans Constitutioneel Hof vernietigt weer 'corona-noodtoestand'

Spaans Constitutioneel Hof vernietigt weer 'corona-noodtoestand'

MADRID (ANP) - Het Spaanse Constitutionele Hof heeft opnieuw een door de regering voor de volksgezondheid uitgeroepen noodtoestand in strijd met de grondwet verklaard. Het hof oordeelde dat de noodmaatregelen van 3 november 2020 tot 9 mei 2021 in strijd zijn met de beginselen van de constitutie, meldden Spaanse media.

Het is niet de eerste keer dat het hof zich tegen de draconische maatregelen keert. Eerder had het al de eerste noodtoestand voor het bestrijden van het coronavirus, die in maart 2020 werd uitgeroepen, ongrondwettig verklaard. Het heeft ook geoordeeld dat het opschorten van het werk van het parlement ten behoeve van de volksgezondheid in strijd was met de beginselen van het recht.

De regering van premier Pedro Sánchez greep naar de 'staat van alarm', zoals het in de Spaanse wet heet, om de bevolking beperkingen op te leggen die de verspreiding van het virus zouden helpen indammen. In Spanje was deze noodtoestand nog vrijwel nooit uitgeroepen en hij geeft de regering erg veel bevoegdheden. Tijdens 'de staat van alarm' kan de overheid bijvoorbeeld burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen. De overheid kan mensen ook tot dienstverlening verplichten. Ze kan bovendien ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren en andere ingrijpende maatregelen nemen.

De eerdere zaak tegen de coronalockdowns had tot gevolg dat de regering de opgelegde sancties voor overtredingen van de noodmaatregelen over het algemeen moest vergoeden of terugbetalen. Mogelijk zal dit ook over de periode november 2020 tot mei 2021 moeten gebeuren.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 1 maand geleden
Rechters die het besluit van de regering ongrondwettig verklaren: Kunnen we die in Nederland ook krijgen? Nee, dat kunt u niet: Kabinet en rechtsprekende macht zijn in Nederland 2 handen op een buik, zoals het in een echte dictatuur betaamt. Onafhankelijke rechtspraak is een eigenschap van een democratie en die bestaat in dit smerige corrupte land al heel lang niet meer.
Aceb 1 maand geleden
Dat lijkt tenminste nog eens op democratie. Maar ja zij hebben de jaren van dictatuur nog niet zo lang achter de rug. Wij beginnen er nu pas aan.

Meer uit Buitenland

VS: Huis keurt defensiebegroting van 768 miljard dollar goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft dinsdagavond laat (lokale tijd) met ruime meerderheid een definitieve versie van de defensiebegroting voor 2022 goedgekeurd. De begrotingswet autoriseert defensie-uitgaven ter waarde van 768 miljard dollar (680,2 miljard euro). Dat bedrag is 25 miljard dollar hoger dan waar president Joe Biden om had gevraagd en ongeveer 5 procent meer dan de begroting van vorig jaar.

1 uur geleden
Verdachte van moord op journalist Khashoggi gearresteerd

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - In Frankrijk is een van de verdachten van de spraakmakende moord op de Saudische journalist en regimecriticus Jamal Khashoggi opgepakt. De man werd gearresteerd op een luchthaven bij Parijs toen hij op het punt stond een vliegtuig naar Saudi-Arabië te nemen.

1 uur geleden
Machtswisseling in Duitsland, Merkel na 16 jaar weg

BERLIJN (ANP) - Het Duitse parlement kiest woensdag de sociaaldemocraat Olaf Scholz tot regeringsleider. Hij wordt daarmee de opvolger van de christendemocratische bondskanselier Angela Merkel, die zestien jaar het land bestuurde. Scholz gaat een coalitie leiden met de milieupartij Groenen en de liberale FDP. Het is voor het eerst dat deze partijen een regering vormen.

4 uur geleden
Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor "harde economische en andere maatregelen" als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

12 uur geleden
Von der Leyen dreigt Rusland met nieuwe sancties

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal Rusland "stevig" straffen als het Oekraïne of andere buren van de EU blijft koeioneren, waarschuwt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. "We moeten onze samenlevingen en democratieën beschermen" tegen dit soort cynisch "machtsspel", zei ze.

12 uur geleden
Ruimtetelescoop Hubble doet het weer

HOUSTON (ANP) - De bejaarde ruimtetelescoop Hubble is gerepareerd. Vier wetenschappelijke meetinstrumenten aan boord doen het weer na een ingreep op afstand. Dat laat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag weten.

13 uur geleden
UNICEF: vele miljarden nodig voor noodhulp kinderen in 2022

DEN HAAG (ANP) - Voor de wereldwijde noodhulp aan kinderen is volgend jaar een bedrag van zeker 9,4 miljard dollar (8,3 miljard euro) nodig, zegt UNICEF. De VN-organisatie schat dat meer dan 177 miljoen kinderen in 145 landen en regio's hulp nodig zullen hebben.

15 uur geleden