Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

DEN HAAG (ANP) - De SP vindt dat de Tweede Kamer onvolledig en onjuist is ingelicht over het hulpprogramma aan Syrische rebellengroepen. Dat blijkt volgens SP'er Jasper van Dijk uit het onafhankelijke onderzoek naar die hulp. Het rapport van de commissie-Cammaert kwam vrijdag naar buiten. Hij wil snel een debat erover met minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

De commissie stelt dat de Kamer "zeer beperkt" op de hoogte werd gehouden over het steunprogramma. De regering was volgens de SP'er niet eerlijk over de hulp en bovendien was die in strijd met het non-interventiebeginsel. De SP was vanaf het begin tegen het programma. Een ruime meerderheid steunde wel het programma, dat liep tussen 2015 en 2018. De commissie meldt dat er in die jaren geen Nederlandse spullen onbedoeld bij jihadisten of terroristen terecht zijn gekomen.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vindt dat een belangrijk punt. "Ik wist natuurlijk allang dat het interveniëren in zo’n complexe burgeroorlog als die in Syrië, met tal van strijdende partijen, erg veel risico’s bevat. Dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat Nederlandse steun direct bij organisaties terecht is gekomen die op lijsten van terroristische organisaties staan is belangrijk."

Uitkomsten rapport

Het rapport sterkt Sjoerd Sjoerdsma van D66 in zijn overtuiging dat het kabinet de juiste keuze heeft gemaakt "ondanks de gemaakte fouten". Hij is opgelucht dat niet onbedoeld jihadistische groepen zijn gesteund. Wel had Buitenlandse Zaken de Kamer beter moeten informeren, vindt hij. Het rapport laat volgens hem duidelijk zien hoe moeilijk de keuze was die het kabinet destijds moest maken.

Het CDA was destijds geen voorstander van de hulp. "Dit rapport erkent de zorgen die het CDA steeds heeft geuit over de steun aan Syrische rebellen", zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder. "Het is goed dat het onderzoek waar wij om hebben gevraagd de duidelijkheid geeft dat Nederland geen steun heeft geboden aan terroristische of jihadistische organisaties. Het rapport toont ook dat Nederland in de toekomst door een meer realistische bril moet kijken naar betrokkenheid bij gewapende buitenlandse conflicten."

Meer uit Politiek

Jetten: fossiele voordelen niet ineens stoppen, wel snel afbouwen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil wel snel af van de fossiele subsidies waartegen klimaatactivisten zich dit weekeinde willen uitspreken met een grote demonstratie op de A12 in Den Haag. Maar, zegt klimaatminister Rob Jetten, "van de ene op de andere dag ermee stoppen", zoals klimaatactivisten en partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren willen, "is niet altijd verstandig".

1 uur geleden
PvdD wil debat over preventief arresteren klimaatactivisten

DEN HAAG (ANP) - De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een debat met justitieminister Dilan Yeşilgöz over het preventief oppakken van zes klimaatactivisten. Daarnaast heeft waarnemend fractievoorzitter Christine Teunissen mondelinge vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. De partij heeft geen goed woord over voor de actie van het Openbaar Ministerie (OM) van donderdag.

2 uur geleden
Kaag pleit voor nuance in debat over nieuwe witwaswet

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Sigrid Kaag noemt het "heel belangrijk dat er nuance in het debat komt" over de nieuwe wet om het witwassen van crimineel geld makkelijker te maken. Dat geldt niet alleen voor het maatschappelijke debat, maar ook "vanuit alle partijen".

2 uur geleden
Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen. "In het debat met 75 senatoren ga ik mijn uiterste best doen om daar een meerderheid te krijgen", aldus de bewindsman.

3 uur geleden
Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar. NRC schrijft daar vrijdag over naar aanleiding van interne stukken die de krant heeft ingezien van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid van Van der Burg zelf.

4 uur geleden
Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil "alles op alles" zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Het AD en het agrarische weekblad Nieuwe Oogst stellen op basis van eigen onderzoek dat 60 procent van de burgers die kloof ervaart. Bij boeren ligt dit op 85 procent.

5 uur geleden
GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

DEN HAAG (ANP) - Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie. Die gebuikt onder meer aardolie en aardgas waardoor er CO2 vrijkomt. GroenLinks wil de wet aanpassen dat vijf van deze regelingen worden geschrapt.

9 uur geleden