Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

SP wil snel debat over rapport over hulp aan Syrische rebellen

DEN HAAG (ANP) - De SP vindt dat de Tweede Kamer onvolledig en onjuist is ingelicht over het hulpprogramma aan Syrische rebellengroepen. Dat blijkt volgens SP'er Jasper van Dijk uit het onafhankelijke onderzoek naar die hulp. Het rapport van de commissie-Cammaert kwam vrijdag naar buiten. Hij wil snel een debat erover met minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

De commissie stelt dat de Kamer "zeer beperkt" op de hoogte werd gehouden over het steunprogramma. De regering was volgens de SP'er niet eerlijk over de hulp en bovendien was die in strijd met het non-interventiebeginsel. De SP was vanaf het begin tegen het programma. Een ruime meerderheid steunde wel het programma, dat liep tussen 2015 en 2018. De commissie meldt dat er in die jaren geen Nederlandse spullen onbedoeld bij jihadisten of terroristen terecht zijn gekomen.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee vindt dat een belangrijk punt. "Ik wist natuurlijk allang dat het interveniëren in zo’n complexe burgeroorlog als die in Syrië, met tal van strijdende partijen, erg veel risico’s bevat. Dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat Nederlandse steun direct bij organisaties terecht is gekomen die op lijsten van terroristische organisaties staan is belangrijk."

Uitkomsten rapport

Het rapport sterkt Sjoerd Sjoerdsma van D66 in zijn overtuiging dat het kabinet de juiste keuze heeft gemaakt "ondanks de gemaakte fouten". Hij is opgelucht dat niet onbedoeld jihadistische groepen zijn gesteund. Wel had Buitenlandse Zaken de Kamer beter moeten informeren, vindt hij. Het rapport laat volgens hem duidelijk zien hoe moeilijk de keuze was die het kabinet destijds moest maken.

Het CDA was destijds geen voorstander van de hulp. "Dit rapport erkent de zorgen die het CDA steeds heeft geuit over de steun aan Syrische rebellen", zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder. "Het is goed dat het onderzoek waar wij om hebben gevraagd de duidelijkheid geeft dat Nederland geen steun heeft geboden aan terroristische of jihadistische organisaties. Het rapport toont ook dat Nederland in de toekomst door een meer realistische bril moet kijken naar betrokkenheid bij gewapende buitenlandse conflicten."

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

3 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

4 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

4 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

5 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

6 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

7 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

7 uur geleden