Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP wil natuurbeleid weg bij provincies en terug bij het Rijk

SP wil natuurbeleid weg bij provincies en terug bij het Rijk

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de SP ligt, gaat het Rijk "op zeer korte termijn" weer over het natuurbeleid. De stikstofcrisis laat zien dat de provincies te verschillend denken over de natuur. Dat zorgt voor een "wisselend beeld".

"Het Nederlandse natuurbeleid dreigt te mislukken", zegt SP-Kamerlid Frank Futselaar in een debat over de stikstofproblemen. Hij ziet dat in de twaalf provincies steeds een ander natuurbeleid wordt gevoerd, terwijl een eenduidig beleid belangrijk is, omdat "natuurbehoud eigenlijk lijfsbehoud is".

Sinds 2013 gaan provinciale bestuurders over de natuur in hun regio. Als de Tweede Kamer over de praktische invulling spreekt, kan het kabinet nog te vaak wijzen naar de bevoegdheden van de provincies, vindt de SP. De partij kan in elk geval rekenen op steun van GroenLinks.

Interessant

"We hebben niet echt tijd om steeds weer te wachten tot dertien verschillende overheden klaar zijn met bakkeleien over geld en maatregelen", voegt Futselaar toe, doelend op het gekibbel tussen provincies onderling en tussen het kabinet en de provincies over de stikstofproblematiek.

Minister Carola Schouten (Natuur) vindt een discussie over zogenoemde 'recentralisering' naar eigen zeggen "interessant". Maar ze wil nu vooral "aan de slag" met de provincies. Ze heeft "goede afspraken" gemaakt met de provinciebesturen, aldus de bewindsvrouw.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kayleigh McEnany is Trumps vierde perschef van het Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De nieuwe perschef van het Witte Huis is de 31-jarige Kayleigh McEnany, zo is woensdag door de staf van president Trump bevestigd. Zij is de vierde die deze functie tijdens het presidentschap van Donald Trump bekleedt. Haar voorganger, Stephanie Grisham, heeft haar post verlaten om bij de vrouw van de president, Melania Trump, weer als woordvoerster aan de slag te gaan. Ze had die functie onder Melania ook vanaf maart 2017 tot ze in juli 2019 perschef van president Trump werd.

17 uur geleden
Sneller vertrouwensfunctie na lang verblijf in buitenland

DEN HAAG (ANP) - Het moet eenvoudiger worden voor mensen die lang in het buitenland zijn geweest om in Nederland een vertrouwensfunctie te krijgen. Bij de veiligheidsonderzoeken die nodig zijn voor dergelijke posities zal er meer maatwerk worden geboden, aldus minister Ank Bijleveld (Defensie).

19 uur geleden
Kabinet wil nauwelijks gebruikte jihadistenwet toch verlengen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil jihadverdachten waartegen justitie het bewijs niet rond krijgt kunnen blijven aanpakken. De tijdelijke wet waarmee hun bijvoorbeeld kon worden verboden naar het buitenland te reizen moet blijven, vindt justitieminister Ferd Grapperhaus. Ook al is het rijk van terreurgroep IS inmiddels ingestort, en werd de wet ook toen dat nog niet zo was al zelden gebruikt.

19 uur geleden
Kamer niet negatief over apps tegen corona, privacy wel voorop

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is niet negatief over de twee apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn.

19 uur geleden
Kamer wil landelijke coördinatie voor beschermingsmiddelen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer de regie pakken over de organisatie van de zorg buiten de ziekenhuizen, en over de verdeling van beschermingsmiddelen daar. Die oproep doen diverse partijen in de Tweede Kamer. Het tekort aan beschermingsmiddelen buiten de ziekenhuizen baart de Kamer zorgen.

19 uur geleden
Provinciebesturen 50PLUS willen af van partijvoorzitter Dales

DEN HAAG (ANP) - De meeste provinciale afdelingen van 50PLUS willen af van partijvoorzitter Geert Dales. Ze hebben het vertrouwen in hem opgezegd omdat hij onder meer als partijbestuurder zou azen op een Tweede Kamerzetel.

21 uur geleden
Fractievoorzitter Azarkan vraagt DENK-bestuur terug te treden

DEN HAAG (ANP) - Farid Azarkan, die het fractievoorzitterschap van DENK voorlopig overneemt, vraagt het bestuur van die partij terug te treden. Hij pleit voor een interim-bestuur "waarmee ik leiding kan geven om uit deze crisis te komen", zegt de politicus over het conflict in zijn partij.

21 uur geleden