Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

"Als de Tweede Kamer niet gewoon haar werk kan doen, namelijk de regering controleren, omdat de regering drukker is met ervoor zorgen dat de Tweede Kamer niet de informatie krijgt waar ze om vraagt, kan je lang of kort over een nieuwe bestuurscultuur praten, maar dan gaat er geen eerlijke politiek komen", zei Marijnissen woensdag na afloop van haar tweede gesprek met de informateur.

Vlak voordat ze bij Tjeenk Willink aanschoof, kwam RTL Nieuws met nieuwe feiten over de toeslagenaffaire, en de tactiek van het inmiddels gevallen kabinet-Rutte om informatie niet te delen met de Kamer. De informateur was daarvan nog niet op de hoogte, zei Marijnissen. Zij ziet in het nieuws zelf nieuwe aanwijzingen dat Rutte weinig op heeft met openheid tegenover de Kamer.

CDA, D66 en CU ondervragen

RTL meldde dat in november 2019 tijdens een ministerraad werd besloten om geen volledige tijdlijn van de toeslagenaffaire aan de Kamer te sturen. Dat betekent dat ook bewindslieden van CDA, D66 en ChristenUnie daarvan op de hoogte waren. Marijnissen wil ook die partijen in een debat daarover ondervragen. Toch is ze vooral kritisch op Rutte, die onlangs nog weersprak dat er bewust informatie was achtergehouden. Vooral omdat een motie van wantrouwen tegen hem de steun kreeg van de voltallige oppositie.

Wat Marijnissen betreft moet D66, die de motie van wantrouwen niet steunde, nu het voortouw nemen in de oppositie. Het is volgens de SP-leider aan die partij om op te helderen "waar zij nu staat in het formatieproces" en hoe zij de positie van Rutte beziet.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ErikRe 3 weken geleden
Als ik het voor het zeggen had, zou ik het volk nog veel meer voor de gek houden. Ook zou ik nog veel meer geld weghalen bij de onderlaag van de bevolking (en de middenklasse). Ik wordt dan nl. beloond door de meerderheid van het volk dat inderdaad voor de gek wilt worden gehouden. Verbijsterend.
Zeeuwleeuw 3 weken geleden
De leugen regeert. Zo is het al heel lang en heel vaak in de meeste landen ter wereld. Volgens de laatste peilingen van EénVandaag is de VVD ondanks alle leugens en vieze spelletjes weer gestegen in populariteit en de jarenlange inzet van de SP om de schandalen met de toeslagen boven tafel te krijgen wordt nu blijkbaar "beloond" met een daling naar een enorm dieptepunt van 7 zetels.... Veel mensen willen gewoon voor de gek gehouden worden. Ze hebben blijkbaar liever gewiekste politici die van alles beloven maar bijna nooit nakomen, die hen onzin en sprookjes wijsmaken dan integere politici, zoals bv. Omtzigt, Marijnissen, Ouwehand, die naar beste eer en geweten inzetten om problemen op te lossen. De leugen regeert.
Akerk 3 weken geleden
loopt ze weer te blèren , doe eens iets nuttigs, of beter nog stap eens uit de politiek

Meer uit Politiek

Kritiek links op 'eenzijdige' tweet Rutte over Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Linkse partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op een tweet van demissionair minister-president Mark Rutte over de escalerende strijd tussen Israël en de Palestijnen. "Een ongelooflijk eenzijdige tweet", aldus Jasper van Dijk van de SP.

1 uur geleden
Informateur Hamer ontvangt maandag eerst de kleine fracties

DEN HAAG (ANP) - Net als haar voorganger Herman Tjeenk Willink ontvangt informateur Mariëtte Hamer maandag eerst de kleine partijen. Als eerste mag Sylvana Simons van BIJ1 langskomen. De dag eindigt met fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie.

4 uur geleden
Rutte 'zeer bezorgd' over strijd in Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte is "zeer bezorgd" over de opgelaaide strijd tussen Israël en de Palestijnen. Radicale Palestijnse groepen als Hamas en Islamitische Jihad vuren honderden raketten af op Israël, terwijl dat land Gaza bombardeert. Meer dan honderd Palestijnen en acht Israëliërs verloren tot dusver het leven.

5 uur geleden
Informateur Hamer denkt snel akkoord te hebben over herstelplan

DEN HAAG (ANP) - Informateur Mariëtte Hamer is "redelijk optimistisch" dat ze met de politieke partijen snel een akkoord zal bereiken over het herstelplan voor na de coronacrisis. "De tijdgeest vraagt ook wel om hier snel uit te zijn", zei ze vrijdag op een persconferentie.

7 uur geleden
Tweede Kamer krijgt waarschijnlijk gracht als beveiliging

DEN HAAG (ANP) - Voor het gebouw van de Tweede Kamer wordt waarschijnlijk een gracht gegraven. Niet alleen als "verfraaiing van de buitenruimte", maar ook om "het complex aan deze zijde nog beter te beveiligen", laat de gemeente Den Haag weten. De gemeente meldt dat het Rijksvastgoedbedrijf, dat over de renovatie van het Binnenhof gaat, het idee van de gracht omarmt, maar dat het geld ervoor nog moet worden geregeld.

7 uur geleden
Drie Kamerleden scheiden zich af van FVD, ook Haga

DEN HAAG (ANP) - Drie Kamerleden verlaten de fractie van Forum voor Democratie (FVD) en gaan als zelfstandige fractie verder. Het gaat om Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim. Dat maakte Van Haga in een persbericht bekend.

1 dag geleden
Informateur Hamer gaat langs bij Kamervoorzitter Bergkamp

DEN HAAG (ANP) - SER-voorzitter Mariëtte Hamer, die woensdag is benoemd tot de nieuwe informateur, gaat diezelfde avond nog langs bij Vera Bergkamp, de voorzitter van de Tweede Kamer. Hamer krijgt van de Kamervoorzitter de opdracht waar zij zich over zal buigen als informateur.

2 dagen geleden