SP verliest terrein in grote steden en Groningse 'rode bolwerk'
DEN HAAG (ANP) - De SP heeft terrein verloren in de meeste grote steden en in het van oudsher 'rode bolwerk' in de provincie Groningen. Met 98,5 procent van de stemmen geteld, verliest de SP in totaal 104 zetels van de 272 die het in 2018 haalde, aldus gegevens geleverd aan de Verkiezingsdienst van het ANP.
Procentueel is het grootste verlies in de Limburgse gemeente Gennep waar het bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen 21,2 procent van de stemmen haalde en nu 8,8 procent (in totaal -12,4 procentpunt). Maar ook in de Groningse gemeenten Pekela (-10,5 procentpunt), Stadskanaal (-5,7 procentpunt), Midden-Groningen (-4,7 procentpunt) en Oldambt (-3,8 procentpunt) raakt de partij stemmen kwijt. In die regio wordt traditiegetrouw links gestemd.
Bovendien moet de partij inleveren in acht van de tien grootste steden, met 3,7 procentpunt minder stemmen in Amsterdam in vergelijking met 2018 als grootste verlies. Pijnlijk is het verlies in Oss, waar partijleider Lilian Marijnissen vandaan komt. Daar levert de SP 7,1 procentpunt in en is het niet langer de grootste partij.
In sommige gemeenten groeit de partij. In Deventer haalt de SP 4 procentpunt erbij en in Alkmaar 3,3 procentpunt.
De SP heeft een aantal verkiezingen op rij verloren. Volgens Marijnissen ging de campagne dit jaar vanwege de oorlog in Oekraïne over "de wereld en weinig over de buurt".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen vrijdag (PVV) zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.
20 uur geleden