Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP-leider wil dat formatie over meer gaat dan herstelbeleid

SP-leider wil dat formatie over meer gaat dan herstelbeleid

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie moet over meer gaan dan alleen het herstelbeleid na de coronacrisis. Daar heeft Lilian Marijnissen (SP) op aangedrongen in haar gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Ze vindt dat het ook moet gaan over bijvoorbeeld de problemen op de woningmarkt.

Het lijkt er volgens Marijnissen op dat de problemen van Nederland alleen economisch zijn. Maar "mensen kunnen geen betaalbaar huis meer vinden".

Verder heeft ze opnieuw laten weten niet deel te nemen aan een kabinet met VVD-leider Mark Rutte. "De SP gaat niet een kabinet van Rutte aan een meerderheid helpen."

Tempo

Ze neemt het de winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, kwalijk dat de kabinetsformatie zo lang duurt. "We zijn al twee maanden bezig." Ook CDA-leider Wopke Hoekstra pleitte eerder op de dag al voor meer tempo in het formatieproces.

De informateur praat dinsdag met de leiders van de negen grootste partijen in de Tweede Kamer. Een dag eerder kwamen de negen kleinste partijen al bij haar langs.

Meer uit Politiek

Ministers willen nog niks zeggen over extra geld voor huishoudens

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil nog niet zeggen of er meer geld naar huishoudens gaat om ze te helpen bij het betalen van de scherpe prijsstijgingen van dit jaar. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag moet het kabinet "hele moeilijke afwegingen" maken. Daar wilde ze voorafgaand aan de ministerraad, waar de kwestie besproken wordt, niet op vooruitlopen.

4 uur geleden
Kuipers wil na scherpe OVV-kritiek niet af van sectorafspraken

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op zijn coronastrategie te bekijken, maar neemt nog geen afstand van de grote nadruk die hij legt op de afspraken met verschillende sectoren. Hij vindt dat beleid "een combinatie" van overheidsingrijpen en maatregelen door de samenleving zelf moet zijn, en stelt dat de OVV dat ook zo ziet.

5 uur geleden
Van der Wal tegen boeren: doe maandag niet mee aan blokkeeracties

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol of distributiecentra voor supermarkten blokkeren. "Niet doen", zegt Van der Wal daarover. "Ga het gesprek aan."

5 uur geleden
Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

21 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

23 uur geleden
Kamer wil verbod op gokken in games met 'loot boxes'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil kijken of zogenoemde 'loot boxes' oftewel schatkistjes in computerspellen verboden kunnen worden. Deze boxes zijn een soort pakketjes die je kunt kopen zonder dat je als speler van tevoren de inhoud kent. Dat is een vorm van gokken en manipulatie door de ontwikkelaars van de spellen, vindt het parlement.

23 uur geleden
Advocaat Ficq: bij boerenprotesten wordt met twee maten gemeten

AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties van klimaatactivisten wordt veel sneller ingegrepen door de politie dan bij de boerenprotesten, zegt strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. "De politie arresteert klimaatactivisten al als er vreedzaam gedemonstreerd wordt", zegt de advocaat, onder meer bekend van de rechtszaak tegen Tata Steel. "De boeren worden veel langer met rust gelaten."

1 dag geleden