Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

SP-Kamerlid Michiel van Nispen onderschrijft dit. Met het vertrek van Marijnissen telt de SP-Kamerfractie tijdelijk vier Kamerleden.

Onderzoek

Marijnissen is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar op de uitspraken van Van Kent. In haar brief op X, waarin ze haar vertrek zaterdagmiddag bekendmaakte, schrijft Marijnissen dat ze merkt "dat er in de partij behoefte is aan een nieuw gezicht" nu de "afgelopen verkiezingen voor de SP niet het resultaat hebben gehad waar wij op gehoopt hadden en wat Nederland zo hard nodig heeft."

Tegen RTL Nieuws zegt ze dat een deel van de partij het net gestarte onderzoek naar de verkiezingsuitslag niet wil afwachten, maar meteen een nieuw gezicht wil. "Dus daarom voor mij deze stap", zegt Marijnissen. De uitkomsten van dat onderzoek worden op 10 februari in de partijraad, het hoogste orgaan binnen de SP, besproken.

Onnodig

Van Nispen was niet bij de bestuursvergadering aanwezig, maar het zaterdag aangekondigde vertrek door Marijnissen "voelde ik de afgelopen dagen aankomen". Hij kent de geluiden vanuit de partij dat Marijnissen niet meer het volle vertrouwen als partijleider had. "Het partijleiderschap is een loodzware functie. Dat kun je alleen doen met de volle steun vanuit je eigen partij." Van Nispen snapt het dat Marijnissen heeft besloten te stoppen als "een deel van de partij aan je twijfelt".

Van Kent noemt het vertrek van Marijnissen "een groot verlies voor de SP en voor de politiek". Ook Van Nispen vindt het vertrek onnodig en noemt dat "droevig".

Bestaanszekerheid

Partijvoorzitter Jannie Visscher wil niets zeggen over de "interne vergadering" van het partijbestuur van vrijdagavond. "Op basis van haar eigen waarneming heeft Lilian het besluit genomen te stoppen." Volgens Visscher was het een "doodnormale vergadering".

Wel is volgens Visscher gesproken over de vraag hoe het toch kan dat de partijpunten van de SP aanslaan, en ook door andere partijen worden overgenomen zoals bestaanszekerheid en zorg, maar dat kiezers uiteindelijk niet op de SP stemmen.

Meer uit Politiek

Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

9 uur geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

15 uur geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

19 uur geleden
Bruins Slot wil Israëlische kolonisten zelf sancties opleggen

BRUSSEL (ANP) - Nederland gaat kijken of het eigen, nationale sancties kan ontwikkelen tegen Israëlische kolonisten die geweld plegen tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot gezegd na overleg met haar EU-collega's in Brussel.

1 dag geleden
Putters zoekt uit hoe parlement en kabinet moeten samenwerken

DEN HAAG (ANP) - Gesprekken met hoogleraren hebben voor Kim Putters duidelijk gemaakt dat hij antwoord nodig heeft op de vraag hoe kabinet en parlement met elkaar moeten samenwerken. De informateur vindt dat deze vraag niet alleen de partijen aangaat die - in wat voor vorm dan ook - met elkaar in een coalitie stappen. Daarom wil hij volgende week van de politiek leiders van alle partijen horen hoe zij hier tegenaan kijken.

1 dag geleden
Aantal nieuwe asielzoekers blijft in zelfde tempo stijgen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal asielzoekers in Nederland blijft in hetzelfde tempo toenemen. Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd. Dat is vergelijkbaar met de weken ervoor.

1 dag geleden