Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne

SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne. "Wij zijn niet tegen de huidige wapenleveranties vanuit Nederland. Je moet elke keer weer kijken met wat voor leveringen je wel of niet akkoord kan gaan. Maar ik ben het zeer eens dat we alles moeten doen om de bevolking van Oekraïne te helpen", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk in een debat in de Tweede Kamer.

De oppositiepartij was steeds tegen wapenleveranties. Op de dag van de Russische inval liet SP weten dat ze "geen voorstander van verdere militaire escalatie, bijvoorbeeld door het sturen van wapens of militairen naar Oekraïne" is. De SP zei dat er moest worden ingezet op de-escalatie. Wel veroordeelde de partij de inval scherp en steunde zij de sancties tegen Rusland.

Tijdens het NOS-slotdebat een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen vorige week maakte partijleider Lilian Marijnissen ook nog duidelijk geen voorstander te zijn van het sturen van wapens naar de regering in Kiev. "De gedachte dat als we maar meer wapens sturen en het conflict nog groter maken dat het dan opgelost wordt, dat is natuurlijk ook geen oplossing, ook niet voor de Oekraïners", zei ze toen.

Andere linkse oppositiepartijen zoals PvdA en GroenLinks steunen vanaf het begin het sturen van wapens naar Oekraïne. Ook de Partij voor de Dieren is voorstander van het leveren van 'defensieve' wapens. Tegen wapenhulp zijn PVV, FVD, JA21 en Groep Van Haga. Het Nederlandse kabinet heeft onder meer antitankraketten en luchtdoelraketten naar Oekraïne gestuurd.

Meer uit Binnenland

Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

2 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

6 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

6 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

10 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

10 uur geleden
Schikking RTL en KRO-NCRV over rechten docu Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.

12 uur geleden
Rechtspraak ontraadt gebruik TikTok op werktelefoon

DEN HAAG (ANP) - De Raad voor de Rechtspraak ontraadt het installeren en gebruik van de populaire filmpjesapp TikTok op werktelefoons. Dat laat een woordvoerder weten na vragen van het ANP. "Collega’s die de app op hun werktelefoon hebben geïnstalleerd, wordt dringend verzocht om de app te verwijderen", aldus de woordvoerder.

13 uur geleden