Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne

SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De SP is nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne. "Wij zijn niet tegen de huidige wapenleveranties vanuit Nederland. Je moet elke keer weer kijken met wat voor leveringen je wel of niet akkoord kan gaan. Maar ik ben het zeer eens dat we alles moeten doen om de bevolking van Oekraïne te helpen", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk in een debat in de Tweede Kamer.

De oppositiepartij was steeds tegen wapenleveranties. Op de dag van de Russische inval liet SP weten dat ze "geen voorstander van verdere militaire escalatie, bijvoorbeeld door het sturen van wapens of militairen naar Oekraïne" is. De SP zei dat er moest worden ingezet op de-escalatie. Wel veroordeelde de partij de inval scherp en steunde zij de sancties tegen Rusland.

Tijdens het NOS-slotdebat een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen vorige week maakte partijleider Lilian Marijnissen ook nog duidelijk geen voorstander te zijn van het sturen van wapens naar de regering in Kiev. "De gedachte dat als we maar meer wapens sturen en het conflict nog groter maken dat het dan opgelost wordt, dat is natuurlijk ook geen oplossing, ook niet voor de Oekraïners", zei ze toen.

Andere linkse oppositiepartijen zoals PvdA en GroenLinks steunen vanaf het begin het sturen van wapens naar Oekraïne. Ook de Partij voor de Dieren is voorstander van het leveren van 'defensieve' wapens. Tegen wapenhulp zijn PVV, FVD, JA21 en Groep Van Haga. Het Nederlandse kabinet heeft onder meer antitankraketten en luchtdoelraketten naar Oekraïne gestuurd.

Meer uit Binnenland

Uitspraak rechtbank zaak man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam doet maandag uitspraak in de strafzaak tegen de 43-jarige Nourredine H., die door het Openbaar Ministerie wordt gezien als de man achter de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd. De moordenaars zagen de 31-jarige Latumahina aan voor iemand anders, het beoogde doelwit was Gino M. De eis van het OM tegen H. luidde 29 jaar en negen maanden cel.

3 uur geleden
Aspirant-minister Faber wacht kritische hoorzitting Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De beoogd minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie, PVV) kan maandag kritische vragen verwachten tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term "omvolking", die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk "niet onomstreden" nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.

3 uur geleden
Hoger beroep Marengo verder met drie weken regiezittingen

SCHIPHOL (ANP) - In de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat maandag het hoger beroep verder in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De komende drie weken zijn meerdere regiezittingen gepland. Dan wordt onder meer gesproken over het onderzoek en wat er nog nodig is om de zaken van de veertien verdachten inhoudelijk te kunnen behandelen.

3 uur geleden
Gewonde bij steekincident in Loosbroek

LOOSBROEK (ANP) - Bij een steekincident in het Brabantse Loosbroek is een man gewond geraakt, meldt de politie. Er is een verdachte aangehouden.

5 uur geleden
KLM-vliegtuig maakt veilige voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Het vliegtuig van KLM dat zondagmiddag terugkeerde naar Schiphol is veilig geland op de luchthaven, meldt de Luchtverkeersleiding Nederland.

16 uur geleden
KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder van de Luchtverkeersleiding Nederland weten.

17 uur geleden
Onderzoek naar val stellage op voetbalpubliek Geesteren gaat door

GEESTEREN (ANP) - Het onderzoek naar de val van een stellage op voetbalsupporters in Geesteren (Overijssel) gaat volgens de politie nog even duren. Dat meldt een woordvoerster zondag. Het is nog onduidelijk wanneer de politie meer kan zeggen over de toedracht van het ongeval.

19 uur geleden