Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP en FVD willen alsnog referenda in de wet vastleggen

SP en FVD willen alsnog referenda in de wet vastleggen

DEN HAAG (ANP) - Nadat het bindend correctief referendum in de Tweede Kamer dinsdag is weggestemd, hebben de SP en Forum voor Democratie (FVD) weer voorstellen ingediend om een referendum alsnog vast te leggen in de wet. De SP doet een nieuwe poging om het correctief bindend referendum mogelijk te maken en FVD stelt een referendum naar Zwitsers model voor.

Voor het zogeheten 'facultatief initiërend referendum' dat FVD voorstelt, is geen grondwetswijziging nodig. Als 200.000 handtekeningen worden opgehaald, kan over vrijwel ieder onderwerp een referendum worden gehouden, stelt FVD voor. Voorstellen die strijdig zijn met de grondwet, het Europees of Internationaal recht mogen niet aan een referendum worden onderworpen.

In tegenstelling tot het dinsdag gesneuvelde wetsvoorstel, ook van de SP, gaat het nieuwe SP-voorstel om een bindend correctief referendum voor zowel de landelijke, provinciale als gemeentelijke politiek. Ook wordt er in de nieuwe wet, waarvoor een grondwetswijziging nodig is, geen drempel vastgelegd bij welke opkomst het referendum geldig is. Dat wordt later in een zogeheten uitvoeringswet vastgelegd. Hetzelfde geldt voor het aantal benodigde handtekeningen en het opkomstpercentage. Ook bij welk opkomstpercentage van de kiezers de uitslag geldig is en moet worden overgenomen, komt in die wet te staan. Zo'n uitvoeringswet kan met een gewone meerderheid van de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen of verworpen.

Voor een grondwetswijziging moet twee keer worden gestemd: voor en na Tweede Kamerverkiezingen. De wetswijziging voor de verkiezingen is aangenomen als een normale meerderheid voor stemt. Na verkiezingen, in de zogeheten tweede lezing, is tweederdemeerderheid nodig.

Het wetsvoorstel dat dinsdag is verworpen, had 87 voor- en 55 tegenstemmers. "De eerste lezing gaat goed komen", zegt initiatiefnemer Renske Leijten (SP). Daarna kan de invoering van een correctief referendum wat haar betreft een belangrijk verkiezingsthema worden. "Als je van democratie houdt, weet je op welke partijen je straks niet moet stemmen." Daarmee doelt ze op de partijen die dinsdag tegen de wetsvoorstellen hebben gestemd: CDA, VVD, SGP, Volt. DENK en Fractie Den Haan.

Bij een raadplegend referendum is de regering, provincie of gemeente niet verplicht om de uitslag over te nemen; bij een correctief referendum wel.

Meer uit Politiek

Rutte na gesprek melkveehouder: ik kan zorgen niet wegnemen

KOUDUM (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdagmiddag een "goed gesprek" gehad bij een melkveehouder in het Friese Koudum, maar er is "grote bezorgdheid". Net zoals de twee gesprekken die hij eerder voerde met agrariërs elders in het land was ook dit gesprek heftig, maar de "zorgen zijn ook groot en die kan ik niet wegnemen". Op het gesprek van vrijdag met een deel van het kabinet en boerenorganisaties wil hij niet vooruitlopen.

3 dagen geleden
Caroline van der Plas van BBB weer aan het werk na bedreigingen

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas laat zich weer zien in de media en gaat weer werkbezoeken afleggen. De fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) legde vorige week donderdag haar werkzaamheden tijdelijk neer vanwege bedreigingen. Ze kan weer aan de slag omdat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, bevestigt BBB op haar website na berichtgeving van RTL Boulevard.

3 dagen geleden
Remkes: goed dat LTO namens veel boeren het gesprek aangaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed dat LTO vrijdag mede namens een groot aantal andere boerenorganisaties komt praten met een kabinetsdelegatie over het omstreden stikstofbeleid. Dat zegt een woordvoerder van Johan Remkes, die optreedt als onafhankelijk gespreksleider. "Niet praten lost ook niets op."

3 dagen geleden
Boeren: geen vertrouwen in overleg Remkes, maar LTO gaat toch

NIJKERK (ANP) - De verschillende boerenorganisaties, waaronder Agractie en Farmers Defence Force (FDF), zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in het "door de regering geregisseerde overleg" met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Toch gaat LTO Nederland vrijdag namens hen met Remkes praten, als vertegenwoordiging van de gezamenlijke boerenclubs. "De uitkomsten van het overleg worden teruggekoppeld, besproken en verdere stappen worden afgestemd", laten de organisaties weten.

4 dagen geleden
Harbers: langere beperkingen op Schiphol buitengewoon vervelend

DEN HAAG (ANP) - Schiphol ziet zich "helaas" genoodzaakt ook dit najaar een rem te zetten op het aantal passagiers dat per dag op reis kan. Minister Mark Harbers (Infrastructuur) spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van "een buitengewoon vervelende situatie" waarvan opnieuw veel mensen last zullen hebben.

5 dagen geleden
Ministerie snapt gang naar rechter om opvangcrisis

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Justitie en Veiligheid snapt dat VluchtelingenWerk naar de rechter stapt om naleving van de wettelijke minimumnormen voor de opvang van asielzoekers af te dwingen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie desgevraagd weten. Ook het ministerie vindt dat de opvang van asielzoekers niet goed is.

6 dagen geleden
Agractie belt met stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Boerenbeweging Agractie belt maandag met stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Bart Kemp van Agractie is op het verzoek van de bemiddelaar tussen kabinet en boeren ingegaan, om de mogelijkheden te bespreken om vrijdag fysiek bij elkaar te komen. Vrijdag worden de voorwaarden besproken om te kunnen onderhandelen over het stikstofbeleid.

6 dagen geleden