Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP doet toch mee aan gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam

SP doet toch mee aan gemeenteraadsverkiezingen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De SP in Rotterdam doet toch mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het partijbestuur meldt dinsdag dat te hebben besloten. Vorige week maandag stemde een meerderheid van de leden van de afdeling Rotterdam nog tegen deelname dit jaar, vanwege de zorgen dat de afdeling daar te verdeeld en niet sterk genoeg voor is.

Het partijbestuur heeft nu zelf geoordeeld dat deelname alsnog kan, aldus de 71-jarige lijsttrekker Theo Coskun. "Het partijbestuur heeft geconcludeerd dat aan alle voorwaarden is voldaan en dat er groen licht is. SP moet gewoon in Rotterdam vertegenwoordigd blijven. Het kan, het zal, het moet." Volgens Coskun zijn er genoeg actieve leden om mee te doen aan de verkiezingen en is de kandidatenlijst sterk en ervaren.

Volgens actief lid en oud-Europarlementariër van de SP Erik Meijer staan de leden volstrekt niet achter het besluit van het partijbestuur. "Dit besluit is buiten de leden omgegaan. Kieswet-technisch kan en mag dat, maar het gaat volstrekt tegen de eigen partijstatuten van het SP in."

De SP in Rotterdam, tot eind vorig jaar nog met twee mensen vertegenwoordigd in de raad, heeft een roerig jaar achter de rug. Zo werden fractievoorzitter Aart van Zevenbergen en Taylan Cicek eind december geroyeerd omdat ze ook lid zijn geworden van de nieuwe partij Socialisten 010 in Rotterdam. Die partij doet ook mee aan de verkiezingen.

Meer uit Politiek

Financiën kan niet optreden tegen vele storingen geldautomaten

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Financiën kan momenteel niet meer doen dan Geldmaat "aansporen" om zich aan de afspraken te houden over de beschikbaarheid van geldautomaten. Dat zegt het ministerie in reactie op het bericht dat geldautomaten vaker dan beloofd kampen met een storing waardoor mensen geen geld kunnen opnemen of storten. Geldmaat regelt voor de grote banken het beheer en onderhoud van de automaten. Als de nieuwe Wet chartaal betalingsverkeer van kracht wordt, kan een dwangsom worden opgelegd als geldautomaten er vaker dan afgesproken uitliggen, zegt het ministerie.

1 uur geleden
Linkse partijen zien in CPB-cijfers noodzaak meer armoedebeleid

DEN HAAG (ANP) - De koopkracht mag dit jaar nog boven verwachting stijgen, volgend jaar krijgen de meeste huishoudens er bij ongewijzigd beleid niets meer bij in de portemonnee. Tijd voor meer armoedebeleid, vinden de linkse partijen in de Tweede Kamer, die daarbij verwijzen naar de formatietafel, waar zij zelf vooralsnog niet aan hebben gezeten.

20 uur geleden
Van der Burg 'baalt enorm' van overvol Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat ondanks een rechterlijke uitspraak meer dan tweeduizend asielzoekers in Ter Apel hebben overnacht, "daar baal ik enorm van", zegt demissionair asielstaatssecretaris Eric van der Burg. "Even los van het feit dat het COA nu geld moet betalen aan de gemeente Westerwolde. Maar uitspraken van rechters moet je nakomen. Dat is dus niet gelukt."

22 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

22 uur geleden
Hoogleraar en VVD-senator Van den Berg voorzitter universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar bestuurskunde en senator Caspar van den Berg wordt de nieuwe voorzitter van de Universiteiten van Nederland (UNL). Hij gaat de vereniging van universiteiten vanaf 1 juni leiden. VVD'er Van den Berg blijft in de Eerste Kamer zitten, maar hij stapt daar wel uit de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De benoeming is voor de komende vier jaar.

22 uur geleden
VK steunt Rutte als secretaris-generaal van de NAVO

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk steunt Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken denkt dat hij de meest geschikte opvolger is van de Noor Jens Stoltenberg, die naar verwachting in oktober terugtreedt.

1 dag geleden
CPB: nieuw kabinet moet bijsturen om tekort in toom te houden

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw kabinet zal financieel moeten bijsturen om te voorkomen dat het begrotingstekort oploopt tot boven de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Zonder maatregelen komt het tekort daar al in 2026 boven en vanaf 2028 structureel, volgens de jongste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

1 dag geleden