Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SP: banken moeten meebetalen aan oplossing stikstofcrisis

SP: banken moeten meebetalen aan oplossing stikstofcrisis

DEN HAAG (ANP) - De SP wil dat de financiële sector meebetaalt aan een oplossing voor de stikstofcrisis. In de plannen van het kabinet dreigen de miljarden die daarvoor zijn vrijgemaakt bij banken terecht te komen in plaats van op het platteland, waarschuwt Kamerlid Sandra Beckerman.

Banken hebben de huidige crisis mede veroorzaakt door schaalvergroting in de landbouwsector te financieren, stelt Beckerman. Veel boeren zitten daardoor nu "klem bij de Rabobank", aldus de socialiste. Als zij zich laten uitkopen, zijn zij een groot deel van het geld dat zij krijgen kwijt aan aflossing van hun schulden.

Bovendien komt het de verdere leefbaarheid van het platteland ten goede als het geld vanuit het stikstoffonds daar terechtkomt, denkt Beckerman. Volgens haar verschraalt die leefbaarheid daar al jaren, doordat er te weinig geld is om voorzieningen zoals winkels of het openbaar vervoer overeind te houden.

Nieuwe doelen

Beckerman vindt verder dat de plannen van het kabinet te veel over alleen stikstof gaan en niet over bijvoorbeeld dierziektes. Zij wil voorkomen dat boeren over enkele jaren weer aan nieuwe doelen moeten voldoen, die zich bijvoorbeeld richten op waterkwaliteit of geuroverlast. "Je kan niet over een paar jaar weer een erf oplopen en zeggen dat er nieuwe doelen zijn."

Verder wil de SP dat ook de stikstofuitstoot van de industrie gelijk met die van de landbouw wordt aangepakt. Dat de industrie nu nog buiten schot blijft, ondermijnt volgens haar het draagvlak voor de stikstofplannen.

Meer uit Politiek

Consumentenbond: bereken lager btw-tarief energie direct door

DEN hAAG (ANP) - Het kabinet moet energieleveranciers aansporen om het verlaagde btw-tarief op gas en licht automatisch door te berekenen in de voorschotten die klanten betalen. Dat vindt de Consumentenbond, die wil dat minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) de energiebedrijven aanspreekt op hun "maatschappelijke verantwoordelijkheid".

3 minuten geleden
Ministers: onorthodoxe oplossingen voor lerarentekort nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn volgens onderwijsministers Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (Mbo en Hoger Onderwijs) "onorthodoxe maatregelen" nodig om het lerarentekort op te lossen. Daarover willen zij een "maatschappelijke discussie" starten.

23 minuten geleden
Ministers willen nog niks zeggen over extra geld voor huishoudens

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil nog niet zeggen of er meer geld naar huishoudens gaat om ze te helpen bij het betalen van de scherpe prijsstijgingen van dit jaar. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag moet het kabinet "hele moeilijke afwegingen" maken. Daar wilde ze voorafgaand aan de ministerraad, waar de kwestie besproken wordt, niet op vooruitlopen.

5 uur geleden
Kuipers wil na scherpe OVV-kritiek niet af van sectorafspraken

DEN HAAG (ANP) - Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zegt de kritiek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op zijn coronastrategie te bekijken, maar neemt nog geen afstand van de grote nadruk die hij legt op de afspraken met verschillende sectoren. Hij vindt dat beleid "een combinatie" van overheidsingrijpen en maatregelen door de samenleving zelf moet zijn, en stelt dat de OVV dat ook zo ziet.

5 uur geleden
Van der Wal tegen boeren: doe maandag niet mee aan blokkeeracties

DEN HAAG (ANP) - Stikstofminister Christianne van der Wal roept boeren op maandag niet mee te doen aan blokkeeracties. Actievoerders willen dan onder meer Schiphol of distributiecentra voor supermarkten blokkeren. "Niet doen", zegt Van der Wal daarover. "Ga het gesprek aan."

5 uur geleden
Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

22 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

23 uur geleden