Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland heeft het voormalige Sovjetautomerk Volga nieuw leven ingeblazen. Volgens Russische media zijn er drie nieuwe modellen gepresenteerd op een industriële handelsbeurs.

De eerste Volga's dateerden uit de jaren vijftig en waren in de Sovjettijd vooral gewild bij de bestuurlijke elite. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie gingen de grenzen open en kwamen er veel westerse auto's op de markt. Onder druk van die concurrentie werd de productie in 2010 gestaakt.

Na de Russische inval in Oekraïne heeft het Westen veel sancties opgelegd aan Rusland. Daardoor zijn er vrijwel geen westerse modellen meer te verkrijgen in het land. Vandaar dat Rusland nu weer naar oude eigen merken kijkt. Vorig jaar kwam het merk Moskvitsj ook al terug.

Kritiek

De nieuwe Volga's zullen van de productielijn rollen bij de bekende Russische autofabriek Gorkovski Avtomobilny Zavod (GAZ) in de stad Nizjni Novgorod aan de Wolga. Daar werden voor de oorlog in Oekraïne nog Volkswagens en Skoda's gemaakt.

Maar in Rusland bestaat ook kritiek dat er in feite weinig Russisch is aan de nieuwe auto's. Hoewel het GAZ-logo prominent zichtbaar is, gaat het om voertuigen van het Chinese automerk Changan die in Rusland worden geassembleerd. Alleen de voorbumper en de grille, die lucht toelaat tot de motor, zijn een eigen ontwerp van GAZ.

Volgens het Duitse persbureau dpa gaat er ook een video rond waarin de Russische premier Michail Misjoestin kritiek uit op het feit dat zelfs het stuur van de nieuwe wagens in China wordt gemaakt. "Ik wil dat het stuur Russisch is", heeft hij gezegd.

Meer uit Financieel

Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl stopt ermee na boete van ACM

DEN HAAG (ANP) - Aanbiedingenwebsite koopjedeal.nl kondigt aan ermee te stoppen. Dat schrijft de site, ruim een week nadat bekend is geworden dat het bedrijf achter koopjedeal.nl een boete moet betalen vanwege nepkortingen.

33 minuten geleden
Nabestaanden vliegtuigcrashes willen miljardenboete Boeing

WASHINGTON (ANP/RTR) - Familieleden van de slachtoffers van twee grote Boeing 737 MAX-crashes hebben de Amerikaanse justitie gevraagd een boete van maximaal bijna 25 miljard dollar te eisen tegen de vliegtuigbouwer. Volgens een advocaat van de nabestaanden zou die straf "juridisch gerechtvaardigd en duidelijk passend" zijn. Hij spreekt in een brief aan justitie van "de dodelijkste bedrijfsmisdaad in de geschiedenis van de Verenigde Staten".

1 uur geleden
Europese Commissie wil maatregelen voor Nederlandse arbeidsmarkt

BRUSSEL (ANP) - Het is hard nodig dat de Nederlandse overheid ingrijpt op de arbeidsmarkt, vindt de Europese Commissie. Zo moet flexwerk minder aantrekkelijk worden, staat bij een reeks aanbevelingen die de dagelijkse EU-leiding heeft voor Nederland. Ook zou ons land meer moeten doen om extra mensen aan het werk te krijgen om zo personeelstekorten op te lossen.

2 uur geleden
Oekraïne gaat invoerrechten betalen voor export eieren naar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat invoerrechten heffen op eieren uit Oekraïne. Het land exporteert er meer naar de EU dan voorheen, en de unie wil de eigen boeren beschermen tegen de Oekraïense concurrentie.

2 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

3 uur geleden
Amazon steekt 8,8 miljard euro in clouddiensten in Duitsland

FRANKFURT (ANP/BELGA) - Amazon wil de komende jaren miljarden euro's extra investeren in Duitsland, meldt het Amerikaanse webwinkelconcern. Zo wil Amazon 8,8 miljard dollar uittrekken om zijn infrastructuur voor clouddiensten in dat land uit te breiden.

4 uur geleden
Italiaanse regering belooft verantwoordelijke overheidsfinanciën

ROME (ANP) - De Italiaanse regering is zich ervan bewust dat een "verantwoordelijke aanpak" van de overheidsfinanciën noodzakelijk is. Dat zei de Italiaanse minister Carlo Giorgetti tegen journalisten in Rome. Hij reageerde op het nieuws dat de Europese Commissie het Zuid-Europese land onder financieel toezicht wil stellen omdat het begrotingstekort en de staatsschuld te hoog zijn.

5 uur geleden