Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SON op stand-by na schrappen testen voor toegang

SON op stand-by na schrappen testen voor toegang

DEN HAAG (ANP) - Stichting Open Nederland (SON) zal op "stand-bymodus" gaan nu het vanaf 23 maart niet langer nodig is te testen voor grote evenementen. Dat moet ervoor zorgen dat er snel opgeschaald kan worden als de coronapandemie daar aanleiding toe geeft, zegt een woordvoerder van de organisatie achter testen voor toegang.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat volgende week woensdag ook het 1G-testbeleid vervalt. Daardoor verwachten meerdere commerciële aanbieders testlocaties te gaan sluiten, blijkt uit een rondgang.

"Hopelijk kan Nederland openblijven zonder testen, maar tegelijkertijd hebben we geleerd dat de situatie onvoorspelbaar is", aldus de SON-woordvoerder, die stelt dat het afgelopen jaar veel ervaring is opgedaan met onder meer de CoronaCheck-app, het opzetten van testlocaties en registratiesystemen. "Een stand-bymodus betekent voor ons dat we gaan kijken hoe we dat kunnen behouden. We zullen als stichting ervoor zorgen dat als het in de toekomst nodig mocht zijn, we snel weer kunnen opschalen."

Afname

SON verwacht dat het aantal commerciële testplekken door het schrappen van het 1G-beleid zal afnemen. "Maar in principe is het aan de aanbieders zelf wat ze met hun locaties doen." De organisatie zegt in gesprek te zijn met de 28 testaanbieders die aangesloten zijn bij testen voor toegang.

Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl, ziet nu nog veel vraag naar coronatests en verwacht dat er met name in de grote steden animo blijft. "Het advies is natuurlijk ook nog dat je je laat testen bij klachten", licht hij toe. Nu bestaat 80 procent van de afspraken bij Spoedtest.nl uit mensen die testen voor toegang tot een evenement. Afgelopen week ging het om 72.000 mensen op de 150 testlocaties. Volgens Emmelkamp zitten daar ook mensen tussen die vooral snel een testuitslag willen, omdat zo'n uitslag via de GGD langer zou duren.

"Ik kan in onze systemen goed zien dat het merendeel van onze locaties rendabel is om open te houden, ook als de aantallen van testen voor toegang wegvallen", stelt hij. Emmelkamp ziet onder meer belangstelling voor testen om te reizen. "We gaan het per dag en week bekijken, maar we gaan niet op voorhand locaties sluiten als er op dit moment nog hartstikke veel vraag is."

Meer uit Binnenland

Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

50 minuten geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

1 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

3 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

7 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

7 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

10 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

12 uur geleden