Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SON op stand-by na schrappen testen voor toegang

SON op stand-by na schrappen testen voor toegang

DEN HAAG (ANP) - Stichting Open Nederland (SON) zal op "stand-bymodus" gaan nu het vanaf 23 maart niet langer nodig is te testen voor grote evenementen. Dat moet ervoor zorgen dat er snel opgeschaald kan worden als de coronapandemie daar aanleiding toe geeft, zegt een woordvoerder van de organisatie achter testen voor toegang.

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) maakte dinsdag bekend dat volgende week woensdag ook het 1G-testbeleid vervalt. Daardoor verwachten meerdere commerciële aanbieders testlocaties te gaan sluiten, blijkt uit een rondgang.

"Hopelijk kan Nederland openblijven zonder testen, maar tegelijkertijd hebben we geleerd dat de situatie onvoorspelbaar is", aldus de SON-woordvoerder, die stelt dat het afgelopen jaar veel ervaring is opgedaan met onder meer de CoronaCheck-app, het opzetten van testlocaties en registratiesystemen. "Een stand-bymodus betekent voor ons dat we gaan kijken hoe we dat kunnen behouden. We zullen als stichting ervoor zorgen dat als het in de toekomst nodig mocht zijn, we snel weer kunnen opschalen."

Afname

SON verwacht dat het aantal commerciële testplekken door het schrappen van het 1G-beleid zal afnemen. "Maar in principe is het aan de aanbieders zelf wat ze met hun locaties doen." De organisatie zegt in gesprek te zijn met de 28 testaanbieders die aangesloten zijn bij testen voor toegang.

Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl, ziet nu nog veel vraag naar coronatests en verwacht dat er met name in de grote steden animo blijft. "Het advies is natuurlijk ook nog dat je je laat testen bij klachten", licht hij toe. Nu bestaat 80 procent van de afspraken bij Spoedtest.nl uit mensen die testen voor toegang tot een evenement. Afgelopen week ging het om 72.000 mensen op de 150 testlocaties. Volgens Emmelkamp zitten daar ook mensen tussen die vooral snel een testuitslag willen, omdat zo'n uitslag via de GGD langer zou duren.

"Ik kan in onze systemen goed zien dat het merendeel van onze locaties rendabel is om open te houden, ook als de aantallen van testen voor toegang wegvallen", stelt hij. Emmelkamp ziet onder meer belangstelling voor testen om te reizen. "We gaan het per dag en week bekijken, maar we gaan niet op voorhand locaties sluiten als er op dit moment nog hartstikke veel vraag is."

Meer uit Binnenland

OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

13 minuten geleden
ProRail kon niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

AMSTERDAM (ANP) - Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats, nadat de problemen aan het einde van de middag waren ontstaan vanwege een storing.

1 uur geleden
Zeker 20 appartementen Amsterdam jaren onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

1 uur geleden
NS compenseert gedupeerden storing 'ruimhartig'

UTRECHT (ANP) - De NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een "ruimhartige compensatie" krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers op de website van de Nederlandse Spoorwegen meer informatie kunnen vinden over hoe ze hun gemaakte kosten kunnen declareren.

1 uur geleden
NU.nl-baas Gert-Jaap Hoekman nieuwe hoofdredacteur NOS Sport

HILVERSUM (ANP) - Gert-Jaap Hoekman wordt de nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. De huidige hoofdredacteur van NU.nl maakt op 1 september de overstap naar de NOS, heeft de omroep bekendgemaakt.

1 uur geleden
Vanaf vrijdag zomers warm, lokaal mogelijk tropisch

DEN HAAG (ANP) - De eerste stranddagen lijken in aantocht. Vanaf vrijdag breekt er een periode van zomerse warmte met 25 tot 28 graden aan, meldt Weeronline. Vrijdag is er kans op de eerste officiële zomerse dag van het jaar en in het weekend neemt de kans op een eerste lokale tropische dag van 30 graden of meer toe.

2 uur geleden
Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

3 uur geleden