Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sokkel van beeld Kleine Zeemeermin in Kopenhagen met tekst beklad

Sokkel van beeld Kleine Zeemeermin in Kopenhagen met tekst beklad

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De sokkel van het iconische beeld van de Kleine Zeemeermin in Kopenhagen is door onbekenden beklad met de tekst "racistische vis". De politie beschouwt de daad als vandalisme en is op zoek naar de daders.

Het 107 jaar oude beeld, een ode aan het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875), trekt jaarlijks meer dan een miljoen toeristen. Het kunstwerk, dat de hoofdpersoon van het sprookje in brons gezeten op een rots uitbeeldt, is vaker het doelwit geweest van vandalen. In 2017 werd de Kleine Zeemeermin nog beklad met rode verf. Tweemaal eerder werd het beeld onthoofd.

Destijds was het beeld doelwit van activisten die tegen de walvisvaart protesteerden en van pro-democratieactivisten. Sinds de Black Lives Matter-beweging recentelijk wereldwijd aan steun wint, zijn standbeelden van historische figuren die een negatieve rol speelden in rassenonderdrukking en slavernij of daarmee geassocieerd worden, regelmatig het doelwit van acties. "Ik vind moeilijk om te bedenken wat er racistisch is aan het sprookje", zegt Ane Grum-Schwensen, een onderzoeker verbonden aan het H.C. Andersen Center van de universiteit van Zuid-Denemarken.

Wel was er vorig jaar discussie omtrent de casting van de rol van de kleine zeemeermin in een Disney-film. Disney kreeg toen kritiek omdat het de zwarte Amerikaanse actrice Halle Bailey had gekozen voor de rol van Ariël in de speelfilmversie van de bekende animatiefilm uit 1989. Een deel van de fans vond dat de makers zo dicht mogelijk bij het origineel hadden moeten blijven: een onderwaterprinses met rood haar, een witte huid en blauwe ogen.

Meer uit Buitenland

Ook volgende toetredingsstap Oekraïne stevent af op nee Hongarije

BRUSSEL (ANP) - Ook de volgende stap voor Oekraïne op weg naar het lidmaatschap van de Europese Unie dreigt op weerstand van Hongarije te stuiten. De regering van premier Viktor Orbán is de enige die nog grote bezwaren maakt tegen het plan van de EU voor de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne, zeggen EU-bronnen.

1 uur geleden
Opnieuw vulkaanuitbarsting op IJslands schiereiland Reykjanes

GRINDAVIK (ANP) - Mensen hebben in delen van IJsland hun woning moeten verlaten omdat er een vulkaanuitbarsting dreigde. Er werd activiteit gemeten rond de Sundhnúkskraters, niet ver van de hoofdstad Reykjavik, meldt de publieke omroep RUV. Ook de beroemde toeristische attractie Blue Lagoon is ontruimd. Korte tijd later volgde inderdaad een uitbarsting.

2 uur geleden
Israël: 75 procent van bufferzone tussen Gaza en Egypte in handen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) hebben 75 procent van de bufferzone tussen Egypte en Gaza in handen, meldt de Nationale Veiligheidsadviseur van Israël. Hij zegt dat Israël uiteindelijk de volledige controle krijgt over deze zogeheten Philadelphi-corridor.

2 uur geleden
Palestijnen hebben geen indicatie dat grens Rafah snel opengaat

RAFAH (ANP) - De minister van Gezondheid Majed Abu Ramadan van de Palestijnse Autoriteit zegt geen indicatie te hebben dat de grensovergang bij Rafah snel weer open kan. De overgang sloot ruim drie weken geleden, toen Israël een offensief in de stad Rafah begon en de controle over de grenspost overnam.

3 uur geleden
Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

4 uur geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

5 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

6 uur geleden