Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Softwareproducent Adobe hard onderuit op Wall Street

Softwareproducent Adobe hard onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Softwareconcern Adobe stond woensdag bij de opvallende zakkers op Wall Street. Het softwareconcern verlaagde als gevolg van de invasie in Oekraïne door Rusland zijn verwachtingen. Vanwege de oorlog zette het bedrijf een streep door zijn verkoopprognoses in Rusland en Belarus. De omzet van het concern zal daardoor zo'n 75 miljoen dollar lager uitvallen dan eerder voorzien. Het aandeel verloor dik 9 procent van zijn beurswaarde.

Het sentiment op de aandelenbeurzen in New York was bedrukt. Dat kwam mede door de toegenomen ongerustheid na opmerkingen van de Russische president Vladimir Poetin. Rusland gaat van westerse landen betalingen voor olie en gas in roebels verlangen. Nu het land door sancties steeds minder handel kan drijven, zijn andere munteenheden minder praktisch voor Rusland. Door handel in roebels te drijven, wordt die munteenheid ook ondersteund.

De opmerkingen van Poetin zorgde onder andere voor hogere olie- en gasprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 4,9 procent duurder op 114,62 dollar. Brentolie kostte 5,2 procent meer op 121,45 dollar per vat. Europees gas werd eerder op de dag bijna een vijfde duurder.

Alphabet

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een verlies van 1,3 procent op 34.358,50 punten. De brede S&P 500 verloor 1,2 procent, tot 4456,24 punten, en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 13.922,60 punten.

Google-moeder Alphabet verloor 1,1 procent. De Russische mediawaakhond heeft Google News van het Amerikaanse bedrijf geblokkeerd. Volgens het Russische persbureau Interfax was er via Google News toegang tot "valse" informatie over de Russische "militaire operatie" in Oekraïne. Door een nieuwe Russische wet is het illegaal om elke gebeurtenis te melden die het Russische leger in diskrediet zou kunnen brengen.

Okta

Cannabisbedrijven als Tilray, Canopy Growth, Aurora Cannabis en Sundial Growers zagen een eerdere winst goeddeels of geheel verdampen. Beleggers reageerden in eerste instantie enthousiast op twee overnamedeals in de sector. Dat enthousiasme ebde gedurende de sessie wat weg.

Okta zakte bijna 11 procent. De hack bij het Amerikaanse softwarebedrijf raakt mogelijk ook zijn klanten. Dat meldde de leverancier van authenticatiesoftware in een nieuw bericht over de cyberaanval die maandagavond bekend werd. De duizenden klanten van Okta hoeven volgens het hoofd voor beveiliging David Bradburry echter geen actie te ondernemen.

De euro was 1,1004 dollar waard, tegen 1,1001 dollar bij het slot in Europa.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden