Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Soedanese oud-dictator al-Bashir van gevangenis naar ziekenhuis

Soedanese oud-dictator al-Bashir van gevangenis naar ziekenhuis

KHARTOEM (ANP/RTR) - De Soedanese oud-dictator Omar Hassan al-Bashir zit niet meer in de cel waar hij sinds 2019 zat opgesloten. Het leger zegt dat hij verplaatst is naar een militair ziekenhuis. De Rapid Support Forces (RSF) zouden later vijf gevangenissen hebben aangevallen en alle gevangenen hebben vrijgelaten.

Al-Bashir zou al voor de gevechten uitbraken naar dat ziekenhuis zijn gegaan. De afgelopen dagen gingen al geruchten dat al-Bashir zou zijn ontsnapt uit de gevangenis en ook een van zijn oud-ministers zei dinsdag dat hij de cel had verlaten. Het is onduidelijk waarom hij in het ziekenhuis zou zijn. Het kan zijn dat hij zorg nodig heeft, maar ook dat het militaire ziekenhuis een relatief veilige plek is tijdens al het geweld in Soedan.

Al-Bashir greep in 1989 met een staatsgreep de macht en was dertig jaar lang de alleenheerser van Soedan. In die jaren voerde hij vooral veel bloedige etnische oorlogen, eerst in het zuiden, dat tegenwoordig afgescheiden is, en later in Darfur. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag beschuldigde hem in 2008 van volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Al-Bashir is de eerste zittende president die werd vervolgd door het hof, dat hem nog altijd zoekt.

Volksopstanden

Het leger zegt dat ook tientallen andere figuren uit het regime van al-Bashir uit de gevangenis zijn bevrijd door de RSF, onder wie een aantal kopstukken die door het ICC worden gezocht voor oorlogsmisdaden. Bij de aanval op de gevangenissen zijn volgens het leger meerdere bewakers omgekomen.

Eind 2018 brak een volksopstand uit toen al-Bashir de prijs van brood wilde verhogen. Hij werd afgezet door hoge officieren en ging de cel in voor corruptie.

Het is sindsdien niet rustig geworden in Soedan en in 2021 volgde weer een staatsgreep. Het huidige conflict tussen het leger en de RSF heeft alles te maken met al-Bashirs gewelddadige heerschappij. De RSF is toen gevormd uit beruchte milities in de regio Darfur. De generaals van het leger en de paramilitaire groep werkten bij de vorige staatsgreep nog samen, maar de RSF-leider Mohamed Hamdan Dagalo ziet die samenwerking nu als een fout, omdat het de overblijfselen van het regime van al-Bashir nieuw leven zou hebben ingeblazen.

Meer uit Buitenland

Oekraïne vindt Russische nucleaire oefeningen 'chantage'

KYIV (ANP/RTR) - De aankondiging van Rusland om oefeningen te houden met nucleaire wapens voor het slagveld, zijn niets anders dan de voortdurende nucleaire chantage van Moskou. Dat vindt een woordvoerder van de Oekraïense militaire inlichtingendienst.

6 minuten geleden
Hamas blijft met Israël onderhandelen over staakt-het-vuren

DOHA (ANP/AFP) - Hamas blijft met Israël onderhandelen over een staakt-het-vuren. Een woordvoerder van de groepering meldt dit nadat Israël burgers in het oosten van Rafah heeft opgeroepen te evacueren, wat mogelijk wijst op een Israëlisch grondoffensief in die stad in Gaza.

32 minuten geleden
EU trekt ultieme strafprocedure in nu Polen rechtstaat versterkt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is van plan de ultieme strafprocedure die tegen Polen loopt te laten vallen. De nieuwe regering in Warschau heeft de aangetaste rechtstaat zo versterkt dat er geen reden meer is voor de strafprocedure, oordeelt de Europese Commissie.

2 uur geleden
Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM (ANP/DPA) - Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

2 uur geleden
Minstens kwart Europarlementariërs heeft betaalde bijbaan

BRUSSEL (ANP) - Een kwart van de Europarlementariërs heeft bijverdiensten naast het salaris en aanvullende vergoedingen. Het werkelijke percentage ligt vermoedelijk veel hoger, omdat iedere bijbaan die minder dan 5000 euro opbrengt ze niet hoeven te melden, zeggen de integriteitsactivisten van Transparency International (TI).

2 uur geleden
Vierde Israëlische militair overleden na raketaanval van Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een vierde Israëlische militair is overleden na een raketaanval van Hamas, meldt de Israëlische krijgsmacht. Van de tien gewonde militairen zouden er drie ernstig aan toe zijn. De aanval op de militairen vond plaats bij de grensovergang Kerem Shalom.

3 uur geleden
Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

EDINBURGH (ANP) - John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

3 uur geleden