Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Soedan: strijdende partijen komen wapenstilstand overeen

Soedan: strijdende partijen komen wapenstilstand overeen

KHARTOEM (ANP) - Het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) zijn zaterdag een staakt-het-vuren overeengekomen dat zeven dagen moet duren. Het bestand zal maandag ingaan, aldus een persbericht zaterdag op de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerdere wapenstilstanden werden gebroken door beide strijdende partijen. Volgens het bericht zal deze overeenkomst echter gemonitord worden door de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en via een controlemechanisme dat beide landen opzetten en internationaal ondersteund wordt zonder details te verstrekken, zo schrijft persbureau Reuters. De beide strijdende partijen hebben ook toegezegd om geen militair voordeel na te streven in de uren voor het staakt-het-vuren ingaat.

Volgens de overeenkomst hebben de strijdende partijen ook afgesproken om de levering en distributie van humanitaire hulp en het herstel van noodzakelijke diensten te vergemakkelijken en troepen terug te trekken rond ziekenhuizen en openbare voorzieningen.

Half april braken gevechten uit tussen de regeringstroepen en de RSF. Die kostten volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie aan meer dan zevenhonderd mensen het leven. Er vielen zeker bijna 5300 gewonden.

Meer uit Buitenland

Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

2 minuten geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

18 minuten geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

50 minuten geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

1 uur geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

2 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

2 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

3 uur geleden