Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Soedan: niet-moslims mogen weer alcohol gaan drinken

Soedan: niet-moslims mogen weer alcohol gaan drinken

KHARTOEM (ANP/RTR) - Soedan wil het drinken van alcohol toestaan door mensen die geen moslim zijn. Ook worden volgens de minister van Justitie stappen gezet op het gebied van vrouwenrechten, onder meer door vrouwenbesnijdenis te verbieden.

Het drinken van alcohol is in het Afrikaanse land al tientallen jaren verboden. De toenmalige president Jafaar Numeiri voerde in 1983 strenge islamitische wetgeving in en liet demonstratief whisky in de Nijl dumpen.

Het land maakte vorig jaar een grote politieke overgang door. Toen kwam het regime van de autocratische leider Omar al-Bashir ten val na grootschalige protesten. Daarna trad na onderhandelingen tussen burgers en militairen een overgangsregering aan en lijken sommige strenge regels geschrapt te worden.

Niet vervogld

Zo beloofde minister Nasredeen Abdulbari op de staatstelevisie dat niet-moslims die alcohol drinken straks niet meer worden vervolgd. Voor het overgrote deel van de bevolking verandert er daarmee niets, want zo'n 97 procent is islamitisch en voor hen blijft alcohol drinken nog wel verboden.

Wel is geloofsafval straks niet langer strafbaar en moet de positie van vrouwen worden versterkt. Zij hebben nu nog schriftelijke toestemming van mannelijke gezinsleden nodig om op reis te gaan met hun kinderen, maar die regel wordt volgens de minister geschrapt.

Meer uit Buitenland

Sunaks Brexitdeal stuit op verzet van unionisten en brexiteers

LONDEN (ANP) - Het Britse Lagerhuis buigt zich over de Brexitafspraken die premier Rishi Sunak heeft afgesproken met de Europese Commissie. Waarschijnlijk kan Sunak op een meerderheid rekenen voor het nieuwe handelsprotocol, maar een aanzienlijk verzet van Noord-Ieren en binnen zijn eigen partij zou een fikse tegenvaller zijn voor de premier.

4 uur geleden
Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

5 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

11 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

12 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

13 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

15 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

16 uur geleden