Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Soedan: niet-moslims mogen weer alcohol gaan drinken

Soedan: niet-moslims mogen weer alcohol gaan drinken

KHARTOEM (ANP/RTR) - Soedan wil het drinken van alcohol toestaan door mensen die geen moslim zijn. Ook worden volgens de minister van Justitie stappen gezet op het gebied van vrouwenrechten, onder meer door vrouwenbesnijdenis te verbieden.

Het drinken van alcohol is in het Afrikaanse land al tientallen jaren verboden. De toenmalige president Jafaar Numeiri voerde in 1983 strenge islamitische wetgeving in en liet demonstratief whisky in de Nijl dumpen.

Het land maakte vorig jaar een grote politieke overgang door. Toen kwam het regime van de autocratische leider Omar al-Bashir ten val na grootschalige protesten. Daarna trad na onderhandelingen tussen burgers en militairen een overgangsregering aan en lijken sommige strenge regels geschrapt te worden.

Niet vervogld

Zo beloofde minister Nasredeen Abdulbari op de staatstelevisie dat niet-moslims die alcohol drinken straks niet meer worden vervolgd. Voor het overgrote deel van de bevolking verandert er daarmee niets, want zo'n 97 procent is islamitisch en voor hen blijft alcohol drinken nog wel verboden.

Wel is geloofsafval straks niet langer strafbaar en moet de positie van vrouwen worden versterkt. Zij hebben nu nog schriftelijke toestemming van mannelijke gezinsleden nodig om op reis te gaan met hun kinderen, maar die regel wordt volgens de minister geschrapt.

Meer uit Buitenland

Linkse Franse partijencoalitie belooft afbraak beleid Macron

PARIJS (ANP) - Een coalitie van linkse partijen in Frankrijk die zich Volksfront noemt, heeft 150 maatregelen gepresenteerd die als "het programma van de breuk" zijn aangekondigd. De socialistische PS, de links-radicale la France insoumise (LFI), de Ecologische Europeanen en Groenen (EELV), de communistische PCF en de centrumlinkse Place Publique hekelen met het programma het beleid van president Emmanuel Macron.

3 uur geleden
NAVO eens over inschakelen alliantie voor steun Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De NAVO krijgt een coördinerende rol in de steun van de NAVO-landen aan Oekraïne. De 32 bondgenoten regelden de inzameling van wapens en militaire training van Oekraïners tot dusver zelf, maar willen daarvoor nu de machinerie van de alliantie inschakelen. Ze zijn het daarover eens geworden, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

4 uur geleden
Italiaanse na verkiezing Europarlement vrijgelaten door Hongarije

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De Italiaanse Ilaria Salis, die afgelopen weekend werd verkozen voor het Europees Parlement, is vrijgelaten uit haar Hongaarse huisarrest. Ze stond in Hongarije terecht voor het aanvallen van neonazi's, maar kon door haar verkiezing aanspraak maken op de immuniteit van Europarlementariërs.

5 uur geleden
Von der Leyen niet welkom bij overleg EU-leiders over haar baan

BRUSSEL (ANP) - Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie is niet welkom bij het overleg van de EU-leiders maandag over haar mogelijke herbenoeming en de verdeling van de andere Europese topfuncties. Von der Leyen geldt als grote favoriet om het dagelijks bestuur van de EU opnieuw te gaan leiden. Ze schuift normaliter wel aan bij EU-toppen, maar het dineroverleg is "alleen voor leiders" van EU-landen, zegt de commissie.

5 uur geleden
Poetin noemt voorwaarden voor vredesbesprekingen met Oekraïne

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft aan de vooravond van een top over vrede in Oekraïne zijn voorwaarden genoemd om de vredesbesprekingen te beginnen. Hij wil dat Oekraïne de ambitie opgeeft om bij de NAVO te gaan en dat het alle troepen terugtrekt uit de regio's Zaporizja, Cherson, Donetsk en Loehansk.

6 uur geleden
Oekraïne onderschept truck met tientallen die land ontvluchtten

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense grenswacht heeft een vrachtwagen onderschept met tientallen mannen die het land probeerden te ontvluchten. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen het land niet verlaten omdat ze kunnen worden opgeroepen om te vechten tegen de Russen.

7 uur geleden
Koning Filip praat met hulpverleners explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Koning Filip heeft vrijdag de plek van de explosie in Antwerpen bezocht. Volgens persbureau Belga sprak de Belgische vorst met hulpverleners over hun zoektocht naar slachtoffers.

7 uur geleden