Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SodM ontraadt extra gaswinning Groningen omwille van veiligheid

SodM ontraadt extra gaswinning Groningen omwille van veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Het is vanuit het oogpunt van de veiligheid "af te raden" om de gaswinning in Groningen te verhogen. Dat dit jaar hooguit een beperkte extra productie nodig is om tegenvallers op te vangen, is dan ook "goed nieuws", stelt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een advies.

"De veiligheid van de inwoners van Groningen is op dit moment onvoldoende geborgd", aldus de toezichthouder. Dat komt ook doordat de afgelopen jaren veel te weinig woningen zijn versterkt. Duizenden huizen lopen het risico in te storten bij een zware aardbeving, en de kans daarop neemt toe naarmate er meer gas wordt opgepompt.

De gaswinning in Groningen wordt juist wegens die aardbevingsrisico's afgebouwd, maar dat proces dreigt vertraging op te lopen. Dat komt vooral doordat een stikstoffabriek in Zuidbroek die buitenlands gas geschikt moet gaan maken voor Nederlandse verwarmingsketels en kooktoestellen, later klaar is dan gepland.

Extra productie

Groningen hing wekenlang een verdubbeling van het toegestane productieniveau dit jaar van 3,9 naar 7,6 miljard miljard kubieke meter boven het hoofd. Vorige week bleek evenwel dat het plafond niet zo heel veel hoger hoeft komen te liggen. Mede dankzij het milde weer van de afgelopen weken is mogelijk helemaal geen extra productie nodig.

De daadwerkelijk benodigde productie is ook afhankelijk van de keuzes die het kabinet maakt over het gebruik van de gasopslag in Grijpskerk. Die keuzes bepalen eveneens voor een belangrijk deel wanneer de gaswinning uit het Groningenveld helemaal kan stoppen.

Laagcalorisch gas

Grijpskerk wordt nu nog gebruikt voor hoogcalorisch gas. Dat wordt onder meer in de industrie gebruikt maar kan door het bijmengen van stikstof worden omgezet in laagcalorisch of 'Gronings' gas. Het kabinet wil deze opslag uiteindelijk gaan gebruiken voor laagcalorisch gas, maar moet nog beslissen vanaf wanneer dat gebeurt.

Wordt Grijpskerk al vanaf april dit jaar gevuld met laagcalorisch gas, dan is de komende maanden extra gaswinning nodig, maar kan het Groningenveld in het beste geval al volgend jaar oktober helemaal dicht. Wacht het kabinet met de ombouw tot volgend jaar, dan is dit jaar geen extra productie nodig, maar schuift de definitieve sluiting een jaar op.

Veiligheid

SodM ziet geen grote verschillen in de veiligheidsrisico's tussen beide scenario's, en raadt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) de inwoners van het gaswinningsgebied nauw bij de keuze te betrekken. "Zo kan rekening worden gehouden met wat in de ogen van getroffen bewoners het meest doorwerkt naar de ervaren onzekerheid en de veiligheid."

De toezichthouder stelt verder vast dat de impact van de oorlog in Oekraïne op de gasmarkt voor extra onzekerheid zorgt in Groningen. Het kabinet wil bijvoorbeeld nu geen beloftes doen over wanneer de gaskraan definitief dichtgaat. SodM adviseert daar toch zo snel mogelijk duidelijkheid over te bieden.

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

2 uur geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

14 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

17 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

18 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

18 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

19 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

19 uur geleden