Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Socials mogen gebruikers niet dwingen zich te laten volgen

Socials mogen gebruikers niet dwingen zich te laten volgen

DEN HAAG (ANP) - Sociale mediabedrijven, zoals Facebook en Instagram, mogen hun gebruikers niet dwingen zich te laten volgen op internet in ruil voor toegang tot die platforms. Dat stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere privacytoezichthouders in Europa, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

De waakhonden vinden dat de platforms aan gebruikers ook een gratis optie moeten aanbieden waarbij ze slechts beperkt gevolgd worden. Nu is het zo dat sommige socialmediabedrijven stellen dat mensen dat platform alleen nog gratis kunnen gebruiken als ze ermee instemmen dat hun persoonsgegevens worden gebruikt voor gerichte advertenties. Die worden dan aangeboden op basis van iemands zoekgedrag op het hele internet.

Met 'beperkt gevolgd' bedoelt de toezichthouder dat iemand nog wel advertenties te zien krijgt, maar slechts die passen bij de inhoud die iemand op het platform bekijkt. "Bijvoorbeeld een advertentie voor een auto bij een post over auto's", licht de AP toe.

'Betalen met persoonsgegevens'

Volgens de EDPB krijgen consumenten geen eerlijke keus zoals het er nu aan toegaat. "Gebruikers worden dan eigenlijk gedwongen te kiezen voor 'betalen' met hun persoonsgegevens. Zeker als de prijs voor een betaald abonnement hoog is", aldus de AP.

Privacyactivisten en consumentengroeperingen hadden eerder forse kritiek op nieuwe abonnementsvormen van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Door de structuur ervan worden gebruikers gedwongen een vergoeding te betalen als ze hun privacy willen waarborgen.

Platforms verlaten 'geen optie'

De AP is tevreden met het standpunt dat de toezichthouders innemen. "Privacy is niet alleen voor rijke mensen", aldus voorzitter Aleid Wolfsen. "Je moet een vrije, eerlijke keuze krijgen. Als een platform dreigt je onlineaccount op zwart te zetten zodra je niet akkoord gaat je online te laten volgen, is dat geen vrije keuze. Techbedrijven mogen je niet dwingen akkoord te gaan met het volgen van jouw gedrag op internet. Om jouw data bijvoorbeeld te verkopen aan advertentiebedrijven."

Een onredelijk hoge prijs vragen voor een privacyvriendelijke optie laat mensen met een kleine portemonnee geen keus, vindt de voorzitter. "Vaak hebben zij zo'n platform nodig. Bijvoorbeeld voor hun werk of om in contact te blijven met familie. Het platform vaarwel zeggen is dan geen optie, maar de abonnementskosten ophoesten ook niet. Dat is geen keuze, dat is dwang."

Meer uit Financieel

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd. Een dag eerder hadden enkele brancheverenigingen hun zorgen geuit over bijvoorbeeld extra kosten en vertraagde leveringen door de controles op bloemen, planten, vlees, vis en zuivel. Zo'n twintig vrachtwagens van plantenexporteur Joh. van der Haas uit Kwintsheul in Zuid-Holland hebben echter wel last van de nieuwe regels.

2 uur geleden
Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro. Dat is het grootste verlies sinds de coronacrisis.

2 uur geleden
Carlsberg verwacht nog jaren juridisch getouwtrek om Rusland

KOPENHAGEN (ANP) - Het juridische getouwtrek over de in beslag genomen Russische activiteiten van de Deense bierbrouwer Carlsberg duurt waarschijnlijk nog jaren, zegt Jacob Aarup-Andersen, topman van het bedrijf.

3 uur geleden
Nederlandse chipmaker NXP stijgt op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - NXP Semiconductors behoorde dinsdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De in Eindhoven gevestigde chipproducent boekte afgelopen kwartaal meer winst dan beleggers en analisten hadden verwacht. De omzet lag in lijn met de verwachtingen. Topman Kurt Sievers stelde "voorzichtig optimistisch" te zijn voor de rest van dit jaar, ondanks de moeilijkheden in de sector door de zwakke economische groei wereldwijd. Het aandeel werd 3,3 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Schiphol loopt achter met plaatsen beloofde tilhulpen

SCHIPHOL (ANP) - Op Schiphol is op meer dan een derde van de werkplekken in de bagagehallen nog geen tilhulp aanwezig, hoewel de luchthaven dat wel van plan was. Tilhulpen moeten bagagemedewerkers fysiek ontlasten, maar Schiphol loopt naar eigen zeggen tegen technische en operationele uitdagingen aan waardoor het aantal achterblijft.

4 uur geleden
Vliegmaatschappijen moeten binnen maand stoppen met 'groenwassen'

BRUSSEL (ANP) - Twintig Europese luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijn en misleiden klanten. Ze moeten daarmee stoppen en hun duurzaamheidsclaims binnen dertig dagen aanpassen, zeggen de Autoriteit Consument & Markt en haar collega-toezichthouders. Als ze niet gehoorzamen, kunnen ze een boete krijgen.

5 uur geleden
Schoenenwinkelketen Sacha sluit winkels en richt zich op online

DEN BOSCH (ANP) - Schoenenwinkelketen Sacha sluit de meeste winkels en gaat zich voornamelijk richten op de onlineverkoop. De keten heeft last van "aanzienlijke kostenstijgingen die het traditionele verdienmodel voor retail in het algemeen uitdagen", meldt een woordvoerster van moederbedrijf Termeer Groep na berichtgeving door Hart van Nederland.

6 uur geleden