Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Socialmediaplatform Parler voert strijd tegen Amazon op

Socialmediaplatform Parler voert strijd tegen Amazon op

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Het controversionele socialmediaplatform Parler voert zijn juridische strijd tegen techreus Amazon op. Parler beschuldigt Amazon van kwade trouw, nadat het platform verbannen werd van de servers van Amazon in de nasleep van de bestorming van het Amerikaanse Capitool door aanhangers van oud-president Donald Trump, een paar weken geleden.

Amazon Web Services zou volgens Parler de ban hebben gerechtvaardigd op basis van beschuldigingen waarvan de techonderneming zou hebben geweten dat deze vals waren. Dat blijkt uit een dinsdag ingediende klacht bij een rechtbank in de Amerikaanse staat Washington.

"De werkelijke reden waarom Amazon besloot om zijn contract met Parler op te schorten of te beƫindigen was niet vanwege een vermeende schending van het contract, maar omdat Amazon niet wilde dat Parler een nieuw platform kon bieden aan conservatieve stemmen, waaronder Donald Trump", zo valt te lezen in de aanklacht. Ook zou Amazon niet hebben gewild dat Parler de concurrentie aangaat met soortgelijke platforms zoals Twitter.

De aanklacht komt op dezelfde dag dat Parler een zaak die het had aangespannen bij een federale rechtbank in Washington vrijwillig introk. In januari weigerde de rechter in die zaak Parlers verzoek om Amazon te dwingen de ban van de site onmiddellijk op te heffen.

Het vooral bij uiterst rechts populaire Amerikaanse platform roemt zichzelf als het nummer 1-platform wereldwijd waarop je zonder censuur of ingrepen je mening kunt uiten. Er zouden ruim 20 miljoen gebruikers zijn. Na de aanval op het Capitool in Washington had Parler-webhost Amazon zijn medewerking gestaakt. Volgens Amazon deed Parler te weinig tegen oproepen tot geweld. Het platform kwam met Russische hulp weer online.

Amazon zegt in een reactie dat er geen grond is voor de beweringen van Parler.

Meer uit Financieel

AEX-index scherpt recordstand verder aan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omhoog. De hoofdindex scherpte daarmee de recordstand van Hemelvaartsdag verder aan. De stemming op de beursvloeren blijft optimistisch door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

12 minuten geleden
Britse economie uit recessie na groei in eerste kwartaal

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van het Verenigd Koninkrijk zit niet langer in een recessie. De Britse economie groeide in het eerste kwartaal van dit jaar namelijk met 0,6 procent, na een krimp in de laatste twee kwartalen van 2023. Van een recessie is sprake bij twee kwartalen van economische neergang op rij.

35 minuten geleden
Bronnen: zoekvariant van ChatGPT wordt maandag beschikbaar

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI lanceert waarschijnlijk maandag zijn alternatief op basis van kunstmatige intelligentie (AI) voor het zoeken via Google. De toevoeging op ChatGPT kan in tegenstelling tot die eerdere populaire AI-variant van het bedrijf direct informatie van het internet aanbieden met bronvermelding, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Zeker het gebrek aan duidelijke bronvermelding wordt als tekortkoming van ChatGPT gezien.

1 uur geleden
AEX koerst af op licht hoger begin na nieuw slotrecord

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een licht hoger begin. De hoofdindex lijkt daarmee de recordstand op Hemelvaartsdag verder aan te scherpen. De stemming op de beursvloeren wordt gesteund door de hoop dat de centrale banken spoedig zullen beginnen met het verlagen van de rentetarieven, nu de inflatie is afgenomen.

1 uur geleden
Microsoft komt met eigen winkel voor mobiele games

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat met een eigen onlinewinkel voor aankopen binnen mobiele games ook in deze lucratieve markt de concurrentie aan met Google en Apple. De 'appstore', die alleen via de browser toegankelijk wordt, is vanaf juli beschikbaar. Dat is eerst alleen met spellen van Microsoft zelf, waar titels als Candy Crush Saga en Minecraft bij horen. Later kunnen ook andere ontwikkelaars hun product aanbieden.

1 uur geleden
VS zetten Chinese bedrijven op zwarte lijst om spionageballon

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse regering heeft 37 Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van partijen waarmee niet zomaar zaken mag worden gedaan. Daaronder zijn ook enkele bedrijven die vermoedelijk betrokken waren bij een vorig jaar door de Amerikanen neergehaalde Chinese ballon.

1 uur geleden
Bloomberg: beurswaakhond onderzoekt uitingen Boeing over veiligheid

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC onderzoekt beweringen van Boeing over de veiligheid van zijn vliegtuigen na een incident met een vliegtuig van Alaska Airlines. De toezichthouder wil nagaan of de vliegtuigbouwer of bestuurders beleggers hebben misleid of niet, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. In januari verloor een Boeing 737 Max 9 van Alaska Airlines vlak na het opstijgen een deurpaneel.

11 uur geleden