Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Socialemediabedrijven aangeklaagd na zelfmoord 11-jarige in VS

Socialemediabedrijven aangeklaagd na zelfmoord 11-jarige in VS

SAN FRANCISCO (ANP) - Instagram en Snapchat zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd door de moeder van een meisje dat op 11-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Selena Rodriguez zou twee jaar lang extreem verslaafd zijn geweest aan de sociale media en dat zou ertoe geleid hebben dat ze haar eigen leven nam.

De aanklacht is niet de eerste waarbij de zelfmoord van een jongere aan sociale media wordt geweten, maar komt wel op een gevoelig moment voor de platforms. Eind vorig jaar startte een groep Amerikaanse staten een onderzoek naar Instagram. Dat onderzoek richt zich op het risico dat Instagram vormt voor de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongeren en kinderen, juist groepen die het sociale netwerk graag aan zich bindt.

Aanleiding was een klokkenluider die stelde dat Instagrams moederbedrijf Meta al jaren op de hoogte was van de invloed die Instagram had op jonge gebruikers, maar daar geen actie op ondernam. Het bedrijf reageerde destijds al door te zeggen dat de berichten dat het winst boven veiligheid stelde onwaar waren.

Nalatigheid

Tammy Rodriguez beschuldigt Meta en Snapchat-moeder Snap ervan dat hun product niet goed werkt. Ook verwijt ze hen nalatigheid en zouden ze de Californische wet voor de bescherming van consumenten hebben overtreden. De zwaarste kritiek gaat naar Snapchat. Dat sociale netwerk zou gebruikers "op overdadige en gevaarlijke manieren" belonen voor aandacht.

Tot nu toe hebben socialemediabedrijven zich met succes weten te beschermen tegen dergelijke zaken. Doorgaans doen ze een beroep op een Amerikaanse wet uit 1996 die internetplatformen niet aansprakelijk maakt voor de gevolgen van wat hun gebruikers plaatsen. Die wet staat ook al enige tijd ter discussie.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

1 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden