Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sobere Thanksgiving met kleinere kalkoenen door coronavirus

Sobere Thanksgiving met kleinere kalkoenen door coronavirus

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Amerikanen hebben donderdag te maken met een sobere Thanksgiving Day. Op de vooravond van de feestdag, waarop Amerikanen traditiegetrouw uitbundig dineren met familie, werd het hoogste dagelijkse aantal coronadoden in zes maanden geregistreerd. Thanksgiving Day ziet er dit jaar vanwege het coronavirus heel anders uit.

De Macy's Thanksgiving Day Parade in New York, een jaarlijkse optocht met gigantische ballonnen, is aanzienlijk kleiner. De route is korter en toeschouwers zijn niet welkom. De Amerikaanse zender NBC zendt de optocht uit zodat alle Amerikanen deze "veilig vanuit huis" kunnen volgen.

De autoriteiten hebben de Amerikanen voor het eerst opgeroepen om niet te reizen, al werd die oproep niet door iedereen opgevolgd. Zeker 5 miljoen mensen hebben tussen vrijdag en dinsdag met het vliegtuig gereisd.

Kleinere gezelschappen

Volgens de Ohio State University is bijna 40 procent van de Amerikanen van plan om een 'risicovolle bijeenkomst', met meer dan tien personen of met andere huishoudens, bij te wonen. Experts waarschuwen dat Thanksgiving het dodental aanzienlijk zou kunnen verhogen.

Veel andere Amerikanen hebben besloten hun Thanksgiving-bijeenkomsten klein te houden. Ongeveer 70 procent wil Thanksgiving vieren met minder dan zes personen. Vanwege die kleinere gezelschappen is er een grotere vraag naar kleinere kalkoenen, het traditionele gerecht op de feestdag. Kalkoenproducenten hebben echter niet genoeg kleine kalkoenen. "Net als voor de rest van het land is het een uitdagend jaar voor de kalkoenproducenten," aldus de National Turkey Federation.

Het is een traditie om een maaltijd aan te bieden aan hulpbehoevenden. Voedselbanken en daklozencentra hebben de afgelopen tijd het aantal hulpbehoevenden zien toenemen, doordat de coronapandemie heeft geleid tot werkloosheid en armoede. "Na weken en maanden met de coronapandemie en problemen als werkloosheid, is het prettig om een gevoel van verbondenheid te voelen", zei een vrouw die een maaltijd aangeboden kreeg.

Meer uit Buitenland

Weer ruim 100.000 Israëliërs de straat op in protest

TEL AVIV (ANP/DPA) - In Israël is zaterdagavond weer massaal geprotesteerd tegen het beleid van de regering. In Tel Aviv waren meer dan 100.000 demonstranten op de been, ook in andere steden gingen mensen de straat op.

2 uur geleden
Oud-president Jimmy Carter (98) bezoekt parade in woonplaats

PLAINS (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (98) en zijn vrouw Rosalynn (96) hebben zaterdag het jaarlijkse pindafestival in hun woonplaats Plains in de staat Georgia bezocht. Het paar werd in een auto langs een parade gereden.

3 uur geleden
Israël voert voor tweede dag op rij aanval uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger laat weten dat het met een drone een aanval heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij is een militaire commandopost van Hamas geraakt, de groep die het gebied controleert. Het is de tweede dag op rij dat Israël een aanval uitvoert op de Gazastrook, een gebied van minder dan vierhonderd vierkante kilometer waar ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen.

6 uur geleden
Tientallen doden door grote brand bij oliedepot in Benin

PORTO-NOVO (ANP/AFP) - In het West-Afrikaanse land Benin zijn door een grote brand bij een illegale opslagplaats van olie zeker 34 mensen om het leven gekomen, onder wie twee baby's. De ramp vond plaats in een stadje niet ver van de grens met buurland Nigeria. Nog eens twintig mensen liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen zouden er slecht aan toe zijn.

7 uur geleden
Zelensky maakt ondanks spanningen korte stop in Polen

LUBLIN (ANP/AFP) - Op zijn terugweg van de Verenigde Staten en Canada heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een korte stop gemaakt in Polen. Het bezoek komt op een moment dat de twee landen met elkaar in de clinch liggen over de export van graan.

8 uur geleden
Minister Lavrov: Westen vecht rechtstreekse strijd uit met Rusland

NEW YORK (ANP/RTR) - "Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York over de oorlog in Oekraïne.

9 uur geleden
'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

9 uur geleden