Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sobere Thanksgiving met kleinere kalkoenen door coronavirus

Sobere Thanksgiving met kleinere kalkoenen door coronavirus

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Amerikanen hebben donderdag te maken met een sobere Thanksgiving Day. Op de vooravond van de feestdag, waarop Amerikanen traditiegetrouw uitbundig dineren met familie, werd het hoogste dagelijkse aantal coronadoden in zes maanden geregistreerd. Thanksgiving Day ziet er dit jaar vanwege het coronavirus heel anders uit.

De Macy's Thanksgiving Day Parade in New York, een jaarlijkse optocht met gigantische ballonnen, is aanzienlijk kleiner. De route is korter en toeschouwers zijn niet welkom. De Amerikaanse zender NBC zendt de optocht uit zodat alle Amerikanen deze "veilig vanuit huis" kunnen volgen.

De autoriteiten hebben de Amerikanen voor het eerst opgeroepen om niet te reizen, al werd die oproep niet door iedereen opgevolgd. Zeker 5 miljoen mensen hebben tussen vrijdag en dinsdag met het vliegtuig gereisd.

Kleinere gezelschappen

Volgens de Ohio State University is bijna 40 procent van de Amerikanen van plan om een 'risicovolle bijeenkomst', met meer dan tien personen of met andere huishoudens, bij te wonen. Experts waarschuwen dat Thanksgiving het dodental aanzienlijk zou kunnen verhogen.

Veel andere Amerikanen hebben besloten hun Thanksgiving-bijeenkomsten klein te houden. Ongeveer 70 procent wil Thanksgiving vieren met minder dan zes personen. Vanwege die kleinere gezelschappen is er een grotere vraag naar kleinere kalkoenen, het traditionele gerecht op de feestdag. Kalkoenproducenten hebben echter niet genoeg kleine kalkoenen. "Net als voor de rest van het land is het een uitdagend jaar voor de kalkoenproducenten," aldus de National Turkey Federation.

Het is een traditie om een maaltijd aan te bieden aan hulpbehoevenden. Voedselbanken en daklozencentra hebben de afgelopen tijd het aantal hulpbehoevenden zien toenemen, doordat de coronapandemie heeft geleid tot werkloosheid en armoede. "Na weken en maanden met de coronapandemie en problemen als werkloosheid, is het prettig om een gevoel van verbondenheid te voelen", zei een vrouw die een maaltijd aangeboden kreeg.

Meer uit Buitenland

Polen arresteert tweetal voor aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/AFP) - De Poolse autoriteiten hebben twee mannen opgepakt voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Leonid Volkov werd op 12 maart in Litouwen met een hamer mishandeld. De arrestaties zijn bekendgemaakt door de Litouwse president Gitanas Nausėda.

52 minuten geleden
EU-commissievoorzitter roept op tot stoppen vergeldingsacties

BRUSSEL (ANP/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft Israël en Iran opgeroepen verder "geen acties" meer te ondernemen en zich in te houden. "Het is volstrekt noodzakelijk dat de regio stabiel blijft en dat alle betrokken partijen van verdere acties afzien", aldus Von der Leyen.

58 minuten geleden
Media: Israël stelde VS op de hoogte van plannen voor aanval Iran

WASHINGTON (ANP/AFP) - Israël had de Verenigde Staten vooraf ingelicht over plannen voor een aanval op Iran, maar de VS steunden de operatie niet en waren er ook geen deel van. Dat melden bronnen, onder wie een Amerikaanse functionaris, aan de zenders NBC en CNN.

3 uur geleden
Iran ontkent aanval raketten, wél drones onderschept

TEHERAN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Iraans luchtafweergeschut in de stad Isfahan heeft meerdere drones neergehaald, maar er is geen sprake van een aanval met raketten. Dat zegt woordvoerder Hossein Dalirian van het Iraanse ruimtevaartagentschap op X.

4 uur geleden
Israëlische raketten raken doel in Iran

WASHINGTON (ANP/RTR) - Israël heeft raketten gelanceerd die een doel in Iran hebben geraakt. Dat zeggen regeringsbronnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington tegen de zender ABC News. De Iraanse nieuwszender Fars meldt explosies in de stad Isfahan, zonder de herkomst te vermelden.

5 uur geleden
Aanvaller Australische bisschop beschuldigd van terrorisme

SYDNEY (ANP/RTR) - De 16-jarige jongen die ervan wordt verdacht een Assyrisch-orthodoxe bisschop in Sydney te hebben gestoken met een mes, wordt beschuldigd van terrorisme. Dat zei de Australische politie vrijdag plaatselijke tijd. Als hij wordt veroordeeld, kan de jongen levenslang krijgen.

8 uur geleden
Palestijnse Autoriteit verwerpt Amerikaans veto VN-lidmaatschap

RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit heeft het veto van de Verenigde Staten over het volledige lidmaatschap van de Palestijnen in de Verenigde Naties veroordeeld. Het kantoor van de Palestijnse leider Mahmoud Abbas spreekt van "agressie tegen het internationaal recht en een aanmoediging om de genocide tegen onze mensen voort te zetten", die het Midden-Oosten naar de "afgrond" brengt.

9 uur geleden