Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sobere herdenking bij Nationaal Indië Monument in Roermond

Sobere herdenking bij Nationaal Indië Monument in Roermond

ROERMOND (ANP) - Bij het Nationaal Indië Monument in Roermond zijn zaterdag voor de 33e keer de omgekomen militairen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea herdacht. Dat gebeurde onder meer met een toespraak van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en met een kranslegging. Na een minuut stilte vloog een formatie van vier F-16's van de Koninklijke Luchtmacht over in de zogenoemde 'missing man formation'.

Herdacht werden onder meer de 6200 Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 het leven lieten in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Anders dan andere jaren waren er geen duizenden veteranen bij de herdenking. Door de coronacrisis vond de herdenking in kleine kring en op sobere wijze plaats. De herdenking was via een live-stream en via de regionale omroep L1 te volgen.

Onder de aanwezigen waren Chef Militaire Huis van Zijne Majesteit de Koning, schout bij nacht Ludger Brummelaar, enkele hoge militairen, de gouverneur van de provincie Limburg, de burgemeester van Roermond en vertegenwoordigers van veteranenorganisaties.

In zijn toespraak zei Blokhuis dat veel Indië-veteranen zich onbegrepen voelden en voelen. "Door het snelle, makkelijke oordeel. Door de soms harde blik van het heden op het verleden. Dat voelde alsof het thuisfront u in de steek liet. En dat betreur ik ten zeerste. U had na alle ontberingen echt beter verdiend", aldus Blokhuis.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een theehuis op de Schiedamseweg in Rotterdam-West is in de nacht van maandag op dinsdag een explosie geweest. Er zijn geen gewonden gevallen, zegt de politie. Wel raakte de voordeur beschadigd door de ontploffing, die rond 03.00 uur plaatsvond.

1 uur geleden
Marengoproces gaat verder met pleidooi in zaak Saïd R.

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo gaat verder met het pleidooi in de zaak van Saïd R. Tegen deze vermeende rechterhand van hoofdverdachte Ridouan Taghi is (eveneens) een levenslange gevangenisstraf geëist. Vanaf dinsdag is het aan de advocaten van R. om hun visie op de zaak te geven. Zij hebben daar vier tot vijf dagen voor ingepland.

3 uur geleden
BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

3 uur geleden
Passagiers veerboot terug naar Ameland na problemen in Holwerd

HOLWERD (ANP) - Het deel van de passagiers dat maandag niet van de veerboot van Ameland naar het vasteland kon komen, door problemen met de autobrug in de haven van Holwerd, is teruggebracht naar het waddeneiland en ondergebracht in een noodopvanglocatie. Ook alle passagiers van een tweede boot, die door de problemen met de autobrug al voor aankomst bij het vasteland omkeerde, zullen een extra nacht op Ameland moeten doorbrengen.

5 uur geleden
Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

8 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

12 uur geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

16 uur geleden