Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

SNP kiest Humza Yousaf als nieuwe Schotse premier

SNP kiest Humza Yousaf als nieuwe Schotse premier

EDINBURGH (ANP/RTR/AFP) - Humza Yousaf is de nieuwe premier van Schotland. Hij heeft de interne leiderschapsverkiezingen van de Schotse Nationale Partij (SNP) gewonnen en wordt daardoor automatisch de Eerste Minister, zoals de premier van Schotland wordt genoemd. Hij volgt Nicola Sturgeon op, die zes weken geleden verrassend opstapte.

De 37-jarige Yousaf kreeg zo'n 26.000 stemmen, net iets meer dan zijn concurrente Kate Forbes, die bijna 24.000 stemmen kreeg. In de eerste stemronde was Ash Regan al afgevallen.

De drie hebben een korte felle campagne gevoerd, waarin ze elkaar regelmatig aanvielen. Yousaf was licht favoriet in de peilingen en leek ook voor Sturgeon en het partijbestuur de voorkeur te hebben. Hij wordt in Britse media omschreven als de kandidaat die voor "continuïteit" staat. Nu moet Yousaf snel alle koppen weer bij elkaar zien te krijgen, want de SNP is de laatste maanden flink gedaald in populariteit bij de Schotten.

Eerste moslim

In een eerste reactie zegt Yousaf dat het moeilijk is de juiste woorden te vinden om uit te drukken "hoe vereerd ik ben om het vertrouwen van onze leden te krijgen om de volgende leider te mogen zijn". Hij zegt net als zijn voorganger vastberaden te zijn om Schotland onafhankelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk. Yousaf denkt dat zijn land dat nu meer dan ooit nodig heeft en wil daarna terug bij de Europese Unie.

De Britse premier Rishi Sunak laat via zijn woordvoerder weten uit te kijken naar samenwerking met Yousaf, maar verwerpt diens eisen om een nieuw referendum te houden over Schotse onafhankelijkheid. De bevolking van Schotland en het hele Verenigd Koninkrijk wil dat politici "zich concentreren op de zaken die voor hen het belangrijkst zijn: het terugdringen van de inflatie, het aanpakken van de kosten van levensonderhoud en de wachtlijsten in de zorg", zei hij tegen verslaggevers.

Yousaf is de eerste moslim die een grote partij in het VK leidt, en bovendien de eerste moslim die aan het hoofd staat van een land in West-Europa. Dinsdag volgt nog wel een stemming in het Schotse parlement voordat Yousaf officieel premier van het land wordt.

Meer uit Buitenland

Israël: Kerem Shalom opnieuw aangevallen door Hamas

KEREM SHALOM (ANP) - Israël meldt dat Hamas de grensovergang Kerem Shalom opnieuw heeft aangevallen met raketten. De twee projectielen zijn neergehaald door de luchtverdediging, aldus de Israëlische krijgsmacht.

47 minuten geleden
Duitse minister over politiek geweld: harder straffen onvoldoende

BERLIJN (ANP/DPA) - Strenger straffen is niet voldoende om de toenemende agressie tegen politici tegen te gaan. Dat stelt de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann, nadat in de afgelopen weken meerdere Duitse politici gewond zijn geraakt bij aanvallen.

1 uur geleden
UNRWA schat dat 110.000 mensen Rafah hebben verlaten

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schat dat ongeveer 110.000 mensen Rafah in het zuiden van de Gazastrook hebben verlaten. Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. Deze oproep was gericht aan 100.000 mensen, aldus Israël.

2 uur geleden
Thailand telt nu al meer doden door zonnesteek dan in 2023

BANGKOK (ANP/AFP) - In Thailand zijn dit jaar 61 personen overleden na het oplopen van een zonnesteek. Dat is nu al meer dan in heel 2023, toen 37 sterfgevallen werden geregistreerd. Het land kampt de afgelopen weken met ongebruikelijk hoge temperaturen.

2 uur geleden
Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen

CAÏRO (ANP/AFP) - Bemiddelaar Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid.

3 uur geleden
Mexico kampt met 159 natuurbranden tijdens hittegolf

MEXICO-STAD (ANP/BLOOMBERG) - Mexico bestrijdt 159 natuurbranden door het hele land. Het land kampt met een hittegolf, de tweede dit jaar. Volgens de nationale weerdienst van Mexico kan het in zeker twaalf staten heter gaan worden dan 45 graden. Andere delen van het land kunnen temperaturen tegemoet zien van boven de 30 graden.

4 uur geleden
Netanyahu: ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten

JERUZALEM (ANP) - Israël zal zich "met hand en tand" verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. Dit liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder dat de Verenigde Staten geen wapens meer aan Israël leveren als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

5 uur geleden