Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij dreigde zelfs met een motie van afkeuring tegen de bewindsvrouw. Die zal hoogstwaarschijnlijk steun krijgen van in elk geval 50PLUS. Visser verdient volgens Van der Staaij "een vette onvoldoende" voor haar optreden. De staatssecretaris meldde vorige week na de ministerraad dat de kazerne niet naar Vlissingen gaat, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Het besluit over de verhuizing naar Vlissingen dateert van 2012.

Ook andere oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA, SP en PVV haalden uit naar de "stiekeme" wijze waarop de Zeeuwen zijn behandeld. Volgen SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hun "een rotstreek" geleverd omdat al maanden in stilte is overlegd over de verhuizing van de marinierskazerne naar Nieuw Milligen. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks zei dat de Zeeuwen "een rad voor ogen is gedraaid".

Compensatie

Maar ook CDA-Kamerlid Martijn van Helvert toonde zich kritisch. Als hij een Zeeuw was geweest zou hij zich "bedonderd" hebben gevoeld door de gebeurtenissen. De Zeeuwen staan nu volgens hem "met lege handen".

Van Helvert moest overigens toegeven dat hij al in januari vertrouwelijk was ingelicht over het voornemen de kazerne niet naar Vlissingen te verhuizen. Hij hield dat vervolgens een maand lang voor zich.

Ook de coalitiefracties D66, VVD en ChristenUnie toonden begrip voor de woede van de Zeeuwen. Alle fracties vroegen om een "ruimhartige" compensatie voor de gedupeerde provincie. Die moet volgens Van der Staaij "meer zijn dan een sigaar uit eigen doos".

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

2stroke4me 1 maand geleden
@bung, De mariniers zijn het probleem niet, hebben hier ook geen zeggenschap over. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/het-verhaal-dat-barbara-visser-niet-vertelt-over-de-verhuizing-van-de-marinierskazerne/ar-BB10buFr
bung 1 maand geleden
grote woorden--maar een motie van afkeuring zal ALS die er door komt niet tot opstappen leiden van babsje. de vvd zal haar beschermen en na alle opwinding gaan de golven van opwinding kalmeren en wordt overgegaan tot de orde van de dag. en over compensatie? worden sigaren uit eigen doos. walgelijk dat een regering zich laat sturen door militairen die "het niet zien zitten" naar zeeland te verhuizen.

Meer uit Politiek

Onderzoek naar financiering omstreden moskeeën later klaar

DEN HAAG (ANP) - Het verslag van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen laat nog even op zich wachten. De commissie zou het eindverslag eigenlijk eind april aan de Kamer aanbieden.

24 minuten geleden
Kuzu beticht DENK-voorzitter Öztürk van 'politieke broedermoord'

DEN HAAG (ANP) - Tunahan Kuzu, de voormalige partijleider van DENK, haalt in een Facebook-post ongekend hard uit naar zijn voormalige kameraad Selçuk Öztürk. Die zou "broedermoord" hebben gepleegd en zich schuldig hebben gemaakt aan "regelrechte" chantage.

57 minuten geleden
Defensie compenseert oud-monteurs ook voor ziekmakende coating

BILTHOVEN/DEN HAAG (ANP) - Werknemers die jarenlang in opdracht van Defensie Amerikaans oorlogsmaterieel onderhielden op vijf locaties in Nederland, hebben mogelijk ook gezondheidsschade opgelopen doordat ze zijn blootgesteld aan de stof HDI. Net als voor de slachtoffers van de stof chroom-6 wordt voor mensen die ziek zijn geworden door de blootstelling een compensatieregeling in het leven geroepen, zo laat staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) aan de Tweede Kamer weten.

6 uur geleden
'Waardering voor aanpak coronacrisis door overheid'

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders hebben veel waardering voor de aanpak van de coronacrisis door de overheid. Van de mensen beoordeelt 89 procent de maatregelen die zijn genomen als goed. Dat meldde onderzoeksbureau Citisens in een uitzending van BNR Nieuwsradio.

8 uur geleden
Grapperhaus positief over opvolgen coronamaatregelen

AMSTERDAM (ANP) - Justitieminister Ferd Grapperhaus toont zich redelijk positief over de manier waarop velen zich aan de coronamaatregelen houden. Hij constateerde dat zaterdag in Amsterdam, waar hij meeging met de politie.

1 dag geleden
Koolmees verwacht zeker 100.000 aanvragen loonkostenregeling

DEN HAAG (ANP) - Het aantal door de coronacrisis getroffen bedrijven dat zich bij het loket van uitkeringsinstantie UWV meldt voor een loonkostenregeling, kan al gauw oplopen tot 100.000. Dat zegt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een interview met het AD.

2 dagen geleden
Kabinet gaat nog eens wieden in lange lijst 'spoedwetten'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt zich de kritiek aan dat het de Tweede Kamer tijdens de coronacrisis te vaak vraagt om wetsvoorstellen toch snel af te handelen. Alle bewindslieden gaan nog eens kijken of dat "nou echt allemaal wel nodig is", zegt premier Mark Rutte. Hij wil niet de indruk wekken "alsof wij nu even snel nog wat dingen erdoorheen jassen".

3 dagen geleden