Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

Snoeiharde kritiek in Kamer over behandeling Zeeuwen

DEN HAAG (ANP) - De oppositie in de Tweede Kamer heeft snoeiharde kritiek op het kabinetsbesluit om de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen af te blazen. Maar ook de regeringspartijen hebben grote moeite met de gang van zaken en lopen over van begrip voor de boosheid van Zeeland. Dat bleek donderdag bij het debat met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie).

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij dreigde zelfs met een motie van afkeuring tegen de bewindsvrouw. Die zal hoogstwaarschijnlijk steun krijgen van in elk geval 50PLUS. Visser verdient volgens Van der Staaij "een vette onvoldoende" voor haar optreden. De staatssecretaris meldde vorige week na de ministerraad dat de kazerne niet naar Vlissingen gaat, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. Het besluit over de verhuizing naar Vlissingen dateert van 2012.

Ook andere oppositiepartijen als GroenLinks, PvdA, SP en PVV haalden uit naar de "stiekeme" wijze waarop de Zeeuwen zijn behandeld. Volgen SP-Kamerlid Sadet Karabulut is hun "een rotstreek" geleverd omdat al maanden in stilte is overlegd over de verhuizing van de marinierskazerne naar Nieuw Milligen. GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks zei dat de Zeeuwen "een rad voor ogen is gedraaid".

Compensatie

Maar ook CDA-Kamerlid Martijn van Helvert toonde zich kritisch. Als hij een Zeeuw was geweest zou hij zich "bedonderd" hebben gevoeld door de gebeurtenissen. De Zeeuwen staan nu volgens hem "met lege handen".

Van Helvert moest overigens toegeven dat hij al in januari vertrouwelijk was ingelicht over het voornemen de kazerne niet naar Vlissingen te verhuizen. Hij hield dat vervolgens een maand lang voor zich.

Ook de coalitiefracties D66, VVD en ChristenUnie toonden begrip voor de woede van de Zeeuwen. Alle fracties vroegen om een "ruimhartige" compensatie voor de gedupeerde provincie. Die moet volgens Van der Staaij "meer zijn dan een sigaar uit eigen doos".

Meer uit Politiek

Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

13 uur geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

15 uur geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

18 uur geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

19 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

1 dag geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

1 dag geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiƫn rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

1 dag geleden