Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds Tweede Wereldoorlog

Snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds Tweede Wereldoorlog

WARSCHAU (ANP/DPA/AFP) - De Verenigde Naties melden dat de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne zijn gevlucht. Daarmee is het volgens de organisatie "de snelst groeiende vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog".

Het aantal vluchtelingen dat vanuit Oekraïne in buurland Polen is aangekomen, is opgelopen tot bijna een miljoen, meldt de Poolse douane. Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne hebben zich ongeveer 922.400 vluchtelingen in Polen gemeld.

Alleen al op zaterdag staken 129.000 mensen de grens over, melden de autoriteiten. Zondag zijn daar tot halverwege de ochtend nog eens bijna 40.000 vluchtelingen bij gekomen.

Het merendeel van de groep bestaat uit Oekraïners, hoewel er ook vluchtelingen uit onder meer Oezbekistan, Belarus, India, Nigeria, Algerije, Marokko en de Verenigde Staten tussen zitten.

Ook het aantal vluchtelingen in Duitsland neemt toe. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er inmiddels 37.786 Oekraïners in het land aangekomen, zo'n 10.000 meer dan een dag eerder. Veel van hen bevinden zich in de omgeving van de hoofdstad Berlijn.

Meer uit Buitenland

Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
Delegatie Hamas aangekomen in Egypte voor overleg over bestand

CAIRO (ANP/AFP) - Onderhandelaars van Hamas zijn zaterdag gearriveerd in Egypte, berichten Egyptische media. In dat land wordt onderhandeld over een nieuw bestand in de Gazastrook. Hamas moet nog laten weten of het instemt met een voorstel dat nu op tafel ligt. Dat voorziet in een tijdelijk staakt-het-vuren en de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

2 uur geleden
Kevin Spacey reageert op beschuldigingen in nieuwe documentaire

LONDEN (ANP) - Kevin Spacey heeft gereageerd op beschuldigingen van misbruik die tegen hem gedaan worden in de nog te verschijnen documentaire Spacey Unmasked. In die tweedelige docu, die op 6 en 7 mei verschijnt in het Verenigd Koninkrijk, beschuldigen tien mannen de 64-jarige acteur van seksueel geweld. In een interview met Dan Wootton, getiteld Right of Reply, zegt Spacey: "Ik heb niets meer te verbergen."

4 uur geleden
Rusland meldt nieuwe raketaanval op de Krim

KYIV (ANP/DPA/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. De luchtverdediging heeft volgens een verklaring vier ATACMS-projectielen neergehaald. Die worden door de Verenigde Staten geleverd aan Oekraïne.

4 uur geleden
Blinken: Hamas enige obstakel voor staakt-het-vuren in Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Hamas nog het enige obstakel voor een staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei hij vrijdag tijdens een bijeenkomst in de Amerikaanse staat Arizona, voorafgaand aan de geplande aankomst van een Hamas-delegatie in de Egyptische hoofdstad Caïro op zaterdag voor gesprekken over zo'n gevechtsstop.

6 uur geleden
Indonesië gaat 10.000 mensen permanent verhuizen om vulkaan

MANADO (ANP) - Indonesië gaat circa 10.000 inwoners van het vulkaaneiland Ruang permanent verhuizen. De reden is dat er zorgen bestaan over nog meer uitbarstingen in de nabije toekomst, nadat de zeer actieve vulkaan recent al de nodige schade aanrichtte. Afgelopen dinsdag barstte de Ruang opnieuw uit. Uit de vulkaan voor de kust van Sulawesi steeg toen een aswolk op van zo'n vijf kilometer hoogte.

9 uur geleden
Dodental overstromingen Zuid-Brazilië stijgt naar 39

PORTO ALEGRE (ANP) - Het dodental door overstromingen en modderstromen als gevolg van aanhoudende stortregens in het zuiden van Brazilië is vrijdag opgelopen tot 39. De Braziliaanse autoriteiten waarschuwen bovendien dat het ergste nog gaat komen. Er zijn nog minstens 68 mensen vermist. En er bestaat een "noodsituatie met instortingsgevaar" rond vier dammen in de deelstaat Rio Grande do Sul.

11 uur geleden