Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelrechtzitting voor demonstranten die politie belaagden

Snelrechtzitting voor demonstranten die politie belaagden

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag houdt woensdag een snelrechtzitting voor vier mannen die ervan worden verdacht dat ze tijdens een demonstratie de politie aanvielen. De verdachten belaagden de politie tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen rond het Binnenhof in Den Haag.

Tijdens de betoging op 20 augustus keerde een grote groep mensen zich tegen de politie. Onder meer op de Lange Vijverberg tegenover het Torentje waren confrontaties tussen de politie en de demonstranten. Bij de demonstratie raakte een agent gewond en zijn meerdere arrestaties verricht. De politie sloot de ingangen naar het gebouw van de Tweede Kamer en het Binnenhof.

Het Openbaar Ministerie sprak na afloop van agressieve demonstranten die de politie belaagden. "Er is geen enkel excuus voor geweld tegen de politie", reageerde het OM op de beelden. Ook de ministers Ferd Grapperhaus van Justitie en Sander Dekker van Rechtsbescherming spraken zich uit tegen het intimiderende optreden van de betogers.

Tijdens de snelrechtzitting staan twee mannen uit Den Haag terecht en twee verdachten uit Etten-Leur en Sint-Willebrord. Een 42-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het schoppen en slaan naar politieagenten en politiewagens. Hij stond volgens het OM met een megafoon tussen de politiepaarden en schreeuwde dat de demonstranten hem moesten volgen naar de binnenstad, terwijl ze daar niet mochten komen. Ook zou hij agenten hebben uitgescholden voor terroristen. Een 48-jarige man uit Den Haag zou slaande en schoppende bewegingen hebben gemaakt naar de politie.

De 33-jarige verdachte uit Etten-Leur wordt ervan verdacht een politiewagen te hebben vernield door zand of grind naar de auto te gooien en te schoppen in de richting van de agenten en het voertuig. De 33-jarige man uit Sint-Willebrord zou tijdens de slaande en schoppende bewegingen ook een politieagent hebben bespuugd.

De politierechter doet woensdagmiddag direct uitspraak.

Meer uit Binnenland

Kamer wil 420 miljoen om prijsstijgingen ov te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors omhooggaan. Daarvoor moet 420 miljoen euro worden uitgetrokken, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Haar voorstel krijgt steun van in ieder geval GroenLinks, CDA, D66, Volt, SGP, SP, VVD, BBB en PVV.

6 minuten geleden
Wachtkamer voor asielzoekers in Assen blijft langer open

ASSEN (ANP) - De zogenoemde wachtkamer voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft drie maanden langer open. De crisisnoodopvang zou op 1 oktober sluiten, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg Assen om een verlenging tot 31 december van dit jaar, omdat de vijfhonderd plekken nog steeds dringend nodig zijn.

21 minuten geleden
Rutte wil dat Pakistan meewerkt na veroordeling bedreiger Wilders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat zijn best doen Pakistan aan te sporen mee te werken, nu een Pakistaan tot twaalf jaar cel veroordeeld is voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt hij toe na een vraag van Wilders. Rutte is de komende dagen in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, en hoopt daar zijn ambtsgenoot erop aan te kunnen spreken. Mocht dat niet lukken, dan zoekt Rutte "andere wegen" om contact te krijgen met Pakistan over de kwestie.

32 minuten geleden
Rutte: situatie in de opvang Ter Apel is kritiek

DEN HAAG (ANP) - De situatie in de opvang in Ter Apel is "kritiek", aldus demissionair premier Mark Rutte. Het aantal personen dat dagelijks aanklopt bij het aanmeldcentrum is "boven verwachting" en de druk neemt steeds verder toe, aldus de demissionaire bewindsman.

35 minuten geleden
COA: genoeg opvang alleenreizende asielkinderen blijft spannend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker of er voldoende opvangplekken zijn voor de naar verwachting tientallen alleenreizende asielkinderen die donderdag in ons land aankomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is weer druk aan het bellen, zegt een woordvoerder. "Het blijft spannend."

36 minuten geleden
Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

1 uur geleden
94 mensen aangehouden voor blokkeren A12 Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft donderdag 94 klimaatdemonstranten aangehouden voor het blokkeren van de A12 in Den Haag. Rond 12.00 uur liepen de actievoerders voor de dertiende dag op rij de snelweg op, waarna een deel van hen op de weg ging zitten.

2 uur geleden