Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

Sneller uit de schulden door ingrijpen gemeente Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrechters die zich met schulden melden bij de gemeente komen sinds de invoering een speciale aanpak sneller uit de geldzorgen. De gemeente heeft de afgelopen jaren samen met organisaties zoals buurtteams, verzekeraars en corporaties veertig nieuwe maatregelen ingezet om mensen beter te helpen. Een daarvan is het vroegtijdig schrappen van een BKR-registratie, iets dat veel gemeentes inmiddels hebben overgenomen.

Utrecht zegt door de aanpak beter zicht te hebben gekregen op de aard, omvang en impact van schulden in de stad. In Utrecht kampen ongeveer 12.000 huishoudens met problematische schulden. Utrecht wil geldproblemen juist voorkomen, signaleren en simpeler aanpakken. "Schulden zorgen voor veel stress en schaamte. Door sneller te handelen als iemand zich bij ons meldt, schaamte weg te nemen en beter samen te werken en maatwerk en coaching te bieden, hebben we de afgelopen jaren flinke stappen kunnen zetten om onze Utrechters beter te helpen", zegt wethouder Linda Voortman (Werk & Inkomen).

Met de actieagenda Utrechters schuldenvrij is volgens de gemeente "een trendbreuk in de schuldenaanpak gerealiseerd". In vier jaar tijd is de gemiddelde schuldenlast gehalveerd, het aantal schuldenbewinden daalde met 30 procent en het aantal schuldregelingen is meer dan verdubbeld.

De uitkomst komt onder meer door het hanteren van het Huishoudboekje, een Utrechtse uitvinding. Hiermee beheert de gemeente de bankrekening van de inwoner en betaalt hiervan maandelijks de vaste lasten, wat overblijft krijgt hij of zij als leefgeld. Inmiddels maken circa 550 inwoners gebruik van het Huishoudboekje, onder wie standaard alle statushouders. Steeds meer mensen doen een beroep op de regeling.

Utrecht zet de aanpak de komende jaren door.

Meer uit Binnenland

Extern ingehuurde docent per uur bijna twee keer zo duur

DEN HAAG (ANP) - Docenten die via een extern bureau worden ingehuurd, kosten middelbare scholen per uur bijna twee keer zoveel als docenten in loondienst. De Algemene Rekenkamer becijfert het verschil in een onderzoek. Waar een leraar in vaste dienst in een veelvoorkomende loonschaal 58 euro per uur kost, moeten scholen voor een gedetacheerde docent op hetzelfde niveau 113 euro per uur afrekenen.

1 uur geleden
Gewonde bij woningbrand in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Bij een woningbrand in Utrecht is dinsdagavond laat een persoon gewond geraakt. De uitslaande brand woedde op een zolderverdieping in de Lombokstraat.

1 uur geleden
Eerste getuige erkent media te hebben ingezet om Trump te helpen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eerste getuige in de strafzaak tegen Donald Trump heeft de jury in New York verteld over een bijeenkomst in 2015 waarop werd gevraagd of hij de campagne van Trump kon helpen. Deze David Pecker, oud-topman van mediabedrijf American Media, stelde volgens Amerikaanse media dat hij destijds aanbood de "ogen en oren" te zijn van Trump en diens medestanders.

6 uur geleden
Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

9 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

10 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

10 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

10 uur geleden