Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

DEN HAAG (ANP) - De snelheid waarmee ziekenhuizen hun personeel inenten met een boostervaccin varieert. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs vijf ziekenhuizen door het land. Maastricht UMC+ zegt dinsdag voorlopig zijn laatste medewerker te hebben ingeënt met de extra prik, nadat in zes dagen tijd ruim 5000 mensen hun oppepprik kregen. Amsterdam UMC is over een week klaar en heeft tot nu toe ruim een derde van het personeel ‘geboosterd’.

Bravis, met ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal, startte vorige week dinsdag en zet vrijdag de voorlopig laatste boosterprik in het ziekenhuis. Dan zijn ruim 2500 prikken gezet, op een totaalaantal van zo’n 3100 uitnodigingen. "Onder die resterende 600 medewerkers zitten veel mensen die de afgelopen maanden een coronabesmetting hebben doorgemaakt of hun tweede vaccinatie hebben gehad", legt een woordvoerder uit.

Tussen een boosterprik en een coronabesmetting of eerdere vaccinatie tegen het virus moet minstens zes maanden zitten. "Wij hopen de mensen voor wie dat geldt in de loop van december en januari alsnog te kunnen vaccineren met de boosterprik." Bravis meldt dat ongeveer 93 procent van hun medewerkers de eerste reguliere doses van het vaccin heeft gehad.

Prikrondes

In het Nijmeegse Radboudumc heeft zo’n 85 procent van alle zorgmedewerkers zich tot nu toe voor een boosterprik aangemeld, aldus een woordvoerster. Daar begon de prikronde vorige week woensdag. Het is niet bekend tot wanneer die duurt. Het Amsterdam UMC startte vorige week dinsdag en heeft in de tussentijd ruim 6000 prikken gezet. Tot de einddatum aankomende woensdag staan nog meer dan 5000 afspraken gepland. Het ziekenhuis heeft ongeveer 17.000 medewerkers die voor de booster zijn uitgenodigd.

Het Erasmus MC zette afgelopen weekend zijn eerste 6000 oppepprikken. "Daar is men hier erg blij mee", zegt een woordvoerster. Tot en met 12 december staan nog 4500 afspraken gepland. Het Rotterdamse ziekenhuis verstuurde ruim 15.000 uitnodigingen. Op basis van de eerdere prikrondes is de vaccinatiegraad gerekend over alle medewerkers 92 procent, aldus de zegsvrouw.

Belgische medewerkers

Bij Maastricht UMC+ ligt dat waarschijnlijk lager, op minimaal zo’n 80 procent. Volgens een woordvoerder is dat percentage in werkelijkheid "zeker hoger", onder meer omdat in het ziekenhuis actieve medewerkers die uit België komen soms daar zijn gevaccineerd. Die gevallen zijn niet meegeteld in deze vaccinatiegraad.

Ziekenhuizen zijn vorige week begonnen met het extra inenten van hun personeel. Ook ambulancepersoneel en huisartsen kunnen daar terecht voor hun boosterprik. Verpleeghuizen met eigen artsen zijn rond dezelfde datum begonnen met het geven van de boosters. Op 18 november kreeg de eerste oudere bij de GGD haar oppepprik.

Meer uit Binnenland

Eis cel en tbs tegen modellenscout voor onlinemisbruik meisjes

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Den Haag voor het online misbruiken van jonge meisjes van 4 tot 13 jaar oud in Nederland en België. Ibrahim A. bekent dat hij zich voordeed als een vrouwelijke modellenscout die jonge slachtoffers vroeg naaktfoto's te sturen en video's waarop ze seksuele handelingen met zichzelf verrichten.

27 minuten geleden
Viertal aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en VK

DRIEBERGEN (ANP) - De politie heeft woensdag vier mannen aangehouden voor drugssmokkel naar Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 750 kilo cocaïne, verstopt in bloemenkarren, meldt de politie. De verdachten zijn een 49-jarige man uit Ridderkerk, twee 37-jarige mannen uit Urk en een 50-jarige man uit Maassluis. Bij doorzoekingen op verschillende plekken zijn tienduizenden euro's contant geld en gegevensdragers in beslag genomen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om laptops of harde schijven.

43 minuten geleden
Amersfoort: Poederbrief was reclamepost met meel en koekjesrecept

AMERSFOORT (ANP) - De poederbrief die woensdag aan ongeveer tweehonderd gemeenten is verstuurd, was een reclame-actie. Er zat meel in "en een recept voor koekjes", laat de gemeente Amersfoort weten. Die is een van de ontvangers.

1 uur geleden
Poederbrief bij 200 gemeenten, in ieder geval 1 bevatte meel

VRIES (ANP) - In totaal tweehonderd gemeenten hebben een poederbrief ontvangen. Dat meldt de gemeente Tynaarlo woensdag, die ook een brief ontving. In de envelop die de Drentse gemeente binnenkreeg, bleek na onderzoek meel te zitten.

1 uur geleden
Nabestaanden MH17: uitspraak enorme steun in de rug

DEN HAAG (ANP) - Voor nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 is het "een enorme steun in de rug" dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) Rusland verantwoordelijk houdt voor het neerhalen van het toestel. "Het is erkenning voor wat wij als nabestaanden allang wisten. Toch is het belangrijk om die erkenning te krijgen. Het kan niet zo zijn dat een land hier zomaar mee wegkomt", reageert voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 op de uitspraak.

3 uur geleden
Ruim 100.000 reiskostenclaims na NS-staking, oordeel duurt langer

UTRECHT (ANP) - De NS heeft meer dan 100.000 aanvragen ontvangen van mensen die een vergoeding willen voor de reiskosten die ze moesten maken toen het treinverkeer onlangs stillag door stakingen. In een mail aan gedupeerden meldt de spoorvervoerder dat de behandeling van aanvragen hierdoor langer kan duren. Normaal gebeurt dat binnen vier weken, maar de NS heeft iets meer tijd nodig om elke aanvraag "met zorg" te behandelen.

3 uur geleden
Claim stichting tegen 'buitensporige winst' op medicijn afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De rechter doet geen uitspraak over de "buitensporige winsten" die de Amerikaanse farmaceut AbbVie zou hebben gemaakt met het reumamedicijn Humira. Een eis van de stichting Farma ter Verantwoording is woensdag afgewezen. Volgens de rechtbank in Amsterdam is de organisatie niet ontvankelijk en daarom komt er geen inhoudelijk oordeel. De stichting denkt nog na over volgende stappen.

4 uur geleden