Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

DEN HAAG (ANP) - De snelheid waarmee ziekenhuizen hun personeel inenten met een boostervaccin varieert. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs vijf ziekenhuizen door het land. Maastricht UMC+ zegt dinsdag voorlopig zijn laatste medewerker te hebben ingeënt met de extra prik, nadat in zes dagen tijd ruim 5000 mensen hun oppepprik kregen. Amsterdam UMC is over een week klaar en heeft tot nu toe ruim een derde van het personeel ‘geboosterd’.

Bravis, met ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal, startte vorige week dinsdag en zet vrijdag de voorlopig laatste boosterprik in het ziekenhuis. Dan zijn ruim 2500 prikken gezet, op een totaalaantal van zo’n 3100 uitnodigingen. "Onder die resterende 600 medewerkers zitten veel mensen die de afgelopen maanden een coronabesmetting hebben doorgemaakt of hun tweede vaccinatie hebben gehad", legt een woordvoerder uit.

Tussen een boosterprik en een coronabesmetting of eerdere vaccinatie tegen het virus moet minstens zes maanden zitten. "Wij hopen de mensen voor wie dat geldt in de loop van december en januari alsnog te kunnen vaccineren met de boosterprik." Bravis meldt dat ongeveer 93 procent van hun medewerkers de eerste reguliere doses van het vaccin heeft gehad.

Prikrondes

In het Nijmeegse Radboudumc heeft zo’n 85 procent van alle zorgmedewerkers zich tot nu toe voor een boosterprik aangemeld, aldus een woordvoerster. Daar begon de prikronde vorige week woensdag. Het is niet bekend tot wanneer die duurt. Het Amsterdam UMC startte vorige week dinsdag en heeft in de tussentijd ruim 6000 prikken gezet. Tot de einddatum aankomende woensdag staan nog meer dan 5000 afspraken gepland. Het ziekenhuis heeft ongeveer 17.000 medewerkers die voor de booster zijn uitgenodigd.

Het Erasmus MC zette afgelopen weekend zijn eerste 6000 oppepprikken. "Daar is men hier erg blij mee", zegt een woordvoerster. Tot en met 12 december staan nog 4500 afspraken gepland. Het Rotterdamse ziekenhuis verstuurde ruim 15.000 uitnodigingen. Op basis van de eerdere prikrondes is de vaccinatiegraad gerekend over alle medewerkers 92 procent, aldus de zegsvrouw.

Belgische medewerkers

Bij Maastricht UMC+ ligt dat waarschijnlijk lager, op minimaal zo’n 80 procent. Volgens een woordvoerder is dat percentage in werkelijkheid "zeker hoger", onder meer omdat in het ziekenhuis actieve medewerkers die uit België komen soms daar zijn gevaccineerd. Die gevallen zijn niet meegeteld in deze vaccinatiegraad.

Ziekenhuizen zijn vorige week begonnen met het extra inenten van hun personeel. Ook ambulancepersoneel en huisartsen kunnen daar terecht voor hun boosterprik. Verpleeghuizen met eigen artsen zijn rond dezelfde datum begonnen met het geven van de boosters. Op 18 november kreeg de eerste oudere bij de GGD haar oppepprik.

Meer uit Binnenland

COA: zonder structurele oplossingen blijft druk op opvang hoog

TER APEL (ANP) - De druk op de asielopvang blijft hoog zolang er geen structurele oplossingen komen. En de mensen die in de asielopvang werken, lopen op hun laatste benen, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten.

11 minuten geleden
Kabinet past regels aan: asielzoeker mag direct hele jaar werken

DEN HAAG (ANP) - Na de uitspraak woensdag van de Raad van State, past het kabinet de regels aan waardoor asielzoekers per direct wel meer dan 24 weken per jaar mogen werken. Dat maximum, dat het UWV hanteerde bij het geven van werkvergunningen aan asielzoekers, is onrechtmatig volgens de hoogste bestuursrechter.

12 minuten geleden
Politie gaat uit van opzet na brand in gemeentehuis Soest

SOEST (ANP) - De brand die in de nacht van maandag op dinsdag korte tijd woedde in het gemeentehuis van Soest is aangestoken. Dat meldt de politie. Er zijn voldoende aanwijzingen voor en die worden allemaal onderzocht, zegt een woordvoerster.

28 minuten geleden
Miljoenen voor Utrechts onderzoek naar duurzame oplossing PFAS

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht heeft 2,45 miljoen euro van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gekregen om onderzoek te doen naar duurzame methodes om PFAS te verwijderen en te vernietigen. De universiteit heeft voor het onderzoek een voormalige brandblusoefenlocatie op de eigen campus verontreinigd met PFAS, chemische stoffen die in veel producten voorkomen, maar die heel moeilijk afbreekbaar zijn. Onderzoekers van allerlei faculteiten en onderzoeksgroepen gaan in dit PFAS Living Lab aan de slag, aldus de universiteit woensdag.

32 minuten geleden
Schade na brand gemeentehuis Soest aanzienlijk

SOEST (ANP) - De korte brand in het gemeentehuis van Soest heeft vermoedelijk enkele tonnen schade veroorzaakt. Dat is een eerste, voorlopige inventarisatie van de gemeente. Er wordt elders in het gebouw een provisorische balie ingericht zodat mensen binnenkort weer terechtkunnen op de afdeling Burgerzaken.

37 minuten geleden
VluchtelingenWerk opgetogen dat asielzoekers meer mogen werken

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is "opgetogen" na de uitspraak van Raad van State (RvS) dat asielzoekers meer dan 24 weken per jaar mogen werken. In twee zaken besloot de Raad woensdag dat het UWV de wettelijke werkbeperking niet langer mag uitvoeren. Daarmee krijgen asielzoekers een snellere en betere toegang tot de Nederlandse arbeidsmarkt, stelt VluchtelingenWerk.

1 uur geleden
Gedeputeerde bezorgd over dreigend conflict Twentse buschauffeurs

ZWOLLE (ANP) - Vervoerder Arriva dreigt in een arbeidsconflict te geraken met buschauffeurs in de regio Twente. De Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema (mobiliteit, GroenLinks) noemt de situatie "zorgelijk". Vakbond FNV stuurde eerder deze week een brandbrief over de kwestie naar de provincie.

1 uur geleden