Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

Snelheid boostercampagne ziekenhuispersoneel varieert

DEN HAAG (ANP) - De snelheid waarmee ziekenhuizen hun personeel inenten met een boostervaccin varieert. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs vijf ziekenhuizen door het land. Maastricht UMC+ zegt dinsdag voorlopig zijn laatste medewerker te hebben ingeënt met de extra prik, nadat in zes dagen tijd ruim 5000 mensen hun oppepprik kregen. Amsterdam UMC is over een week klaar en heeft tot nu toe ruim een derde van het personeel ‘geboosterd’.

Bravis, met ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal, startte vorige week dinsdag en zet vrijdag de voorlopig laatste boosterprik in het ziekenhuis. Dan zijn ruim 2500 prikken gezet, op een totaalaantal van zo’n 3100 uitnodigingen. "Onder die resterende 600 medewerkers zitten veel mensen die de afgelopen maanden een coronabesmetting hebben doorgemaakt of hun tweede vaccinatie hebben gehad", legt een woordvoerder uit.

Tussen een boosterprik en een coronabesmetting of eerdere vaccinatie tegen het virus moet minstens zes maanden zitten. "Wij hopen de mensen voor wie dat geldt in de loop van december en januari alsnog te kunnen vaccineren met de boosterprik." Bravis meldt dat ongeveer 93 procent van hun medewerkers de eerste reguliere doses van het vaccin heeft gehad.

Prikrondes

In het Nijmeegse Radboudumc heeft zo’n 85 procent van alle zorgmedewerkers zich tot nu toe voor een boosterprik aangemeld, aldus een woordvoerster. Daar begon de prikronde vorige week woensdag. Het is niet bekend tot wanneer die duurt. Het Amsterdam UMC startte vorige week dinsdag en heeft in de tussentijd ruim 6000 prikken gezet. Tot de einddatum aankomende woensdag staan nog meer dan 5000 afspraken gepland. Het ziekenhuis heeft ongeveer 17.000 medewerkers die voor de booster zijn uitgenodigd.

Het Erasmus MC zette afgelopen weekend zijn eerste 6000 oppepprikken. "Daar is men hier erg blij mee", zegt een woordvoerster. Tot en met 12 december staan nog 4500 afspraken gepland. Het Rotterdamse ziekenhuis verstuurde ruim 15.000 uitnodigingen. Op basis van de eerdere prikrondes is de vaccinatiegraad gerekend over alle medewerkers 92 procent, aldus de zegsvrouw.

Belgische medewerkers

Bij Maastricht UMC+ ligt dat waarschijnlijk lager, op minimaal zo’n 80 procent. Volgens een woordvoerder is dat percentage in werkelijkheid "zeker hoger", onder meer omdat in het ziekenhuis actieve medewerkers die uit België komen soms daar zijn gevaccineerd. Die gevallen zijn niet meegeteld in deze vaccinatiegraad.

Ziekenhuizen zijn vorige week begonnen met het extra inenten van hun personeel. Ook ambulancepersoneel en huisartsen kunnen daar terecht voor hun boosterprik. Verpleeghuizen met eigen artsen zijn rond dezelfde datum begonnen met het geven van de boosters. Op 18 november kreeg de eerste oudere bij de GGD haar oppepprik.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

2 minuten geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

5 minuten geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam sluit dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost, meldt de zaak zelf op sociale media. Volgens The Harbour Club is dit op basis van de openbare orde en veiligheid. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De gemeente Amsterdam kan de sluiting niet bevestigen.

10 minuten geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

1 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

2 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

2 uur geleden
Rijn nadert laagste waterstand ooit

UTRECHT (ANP) - De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier.

3 uur geleden