Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Snel vergunningstraject lng-terminal 'kan als voorbeeld dienen'

Snel vergunningstraject lng-terminal 'kan als voorbeeld dienen'

EEMSHAVEN (ANP) - De snelle komst en ingebruikname van een drijvende lng-fabriek moet als voorbeeld dienen voor projecten voor groene energie. Dat zei energieminister Rob Jetten tijdens een bijeenkomst om die ingebruikname te vieren.

Vanaf het eerste idee tot de ingebruikname van de terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in de Groningse Eemshaven zaten minder dan 200 dagen. Dat dit is gelukt, is heel bijzonder, meent Jetten.

Ook bij windparken op zee of de aanleg van waterstofinfrastructuur is volgens de minister het vergunningstraject "vaak het grootste probleem". "We hebben hier laten zien dat overheden en bedrijven echt kunnen samenwerken om de vergunningsverlening enorm te versnellen. Anders was dit nooit in zes maanden gelukt."

Om de energietransitie te versnellen is het dus ook zaak om het verlenen van vergunningen te bespoedigen. "Laten we de lessen van Eemshaven ook toepassen op de rest van de transitie."

Meer uit Financieel

ECB lijdt door hoge rentes eerste jaarverlies sinds 2004

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft in 2023 het eerste jaarverlies geleden sinds 2004. Door de sterk gestegen rentes is de centrale bank voor de eurozone veel meer geld kwijt aan banken die hun overtollige deposito's bij de ECB stallen. Tegelijkertijd leveren eerder opgekochte obligaties van Europese overheden amper iets op.

23 minuten geleden
Staking personeel Eiffeltoren gaat vierde dag in

PARIJS (ANP/DPA) - De staking van het personeel van de Eiffeltoren gaat zijn vierde dag in. Tientallen werknemers voeren sinds maandag actie omdat ze vinden dat het stadsbestuur van Parijs de toeristische attractie verwaarloost.

31 minuten geleden
Volkswagen roept in VS 261.000 auto's terug om defect brandstofpomp

NEW YORK (ANP/RTR) - Autoconcern Volkswagen moet in de Verenigde Staten meer dan 261.000 auto's terugroepen door problemen met de pomp in de brandstoftank, maakte de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bekend.

45 minuten geleden
KLM schrapt donderdag 64 vluchten Schiphol door storm Louis

SCHIPHOL (ANP) - KLM schrapt donderdag 64 Europese vluchten van en naar Schiphol omdat harde windstoten worden verwacht, meldt de luchtvaartmaatschappij. Nederland krijgt aan het einde van de dag te maken met storm Louis, die volgens Weeronline vanaf de middag zorgt voor harde wind, stevige buien en zware windstoten in het westen van het land.

1 uur geleden
Turkse centrale bank houdt rentepauze onder nieuwe baas

ANKARA (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Turkse centrale bank heeft het rentetarief in het land onveranderd gelaten op 45 procent. Het is de eerste rentepauze na acht verhogingen op rij. Het is ook het eerste rentebesluit onder Fatih Karahan, de nieuwe president van de centrale bank. Begin deze maand diende zijn voorgangster Hafize Gaye Erkan haar ontslag in als hoogste baas van de centrale bank.

1 uur geleden
Zalando moet misleidende duurzaamheidsclaims van site halen

DEN HAAG (ANP) - De Duitse webwinkel Zalando moet "misleidende duurzaamheidsclaims" van zijn website halen. "Consumenten hebben hoge verwachtingen bij het gebruik van algemene claims als 'duurzaam'. Bedrijven mogen zich niet groener voordoen dan ze zijn", meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

1 uur geleden
AI-model Google maakt tijdelijk geen afbeeldingen met mensen

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google laat gebruikers van zijn AI-model Gemini tijdelijk geen beelden maken waar mensen op staan, meldt het techconcern op X. De toepassing zou volgens Google sommige historische afbeeldingen onjuist genereren. Het concern zegt te werken aan het oplossen van het probleem en pauzeert daarom de functie.

1 uur geleden