
Sluiting Rotterdamse chemiefabrieken kost honderden banen
ROTTERDAM (ANP) - Twee chemische fabrieken in de Rotterdamse haven sluiten hun deuren. Daardoor gaan honderden banen verloren. Vanuit het Rotterdamse bedrijfsleven en de lokale politiek wordt bezorgd gereageerd.
Chemieconcern LyondellBasell liet dinsdag weten zijn fabriek met 160 werknemers op de Maasvlakte te sluiten. Volgens de onderneming is de beslissing een gevolg van de voortdurende druk op de winstgevendheid van de fabriek, die het met samenwerkingspartner Covestro runt. Dat komt volgens het bedrijf door de wereldwijde overcapaciteit, een sterke toename van de import uit Azië en de hoge kosten van de Europese productie. Een deel van het personeel lijkt nog wel te kunnen worden herplaatst.
Verder heeft het bedrijf Tronox deze week bekendgemaakt dat zijn Rotterdamse pigmentfabriek dichtgaat in verband met verslechterde marktomstandigheden. Die locatie is goed voor 240 voltijdbanen. De fabriek in de Botlek werd recent al stilgelegd om een storing bij een leverancier en wordt naar verwachting niet meer opgestart. Topman John Romano verwees in een toelichting onder meer naar de kosten en naar de sterke concurrentie uit China.
Nieuws
"Al het nieuws dat nu naar buiten komt uit de chemie is zeer zorgelijk. In de eerste plaats voor de medewerkers zelf, maar ook voor alle achterliggende ketens en bedrijven die hiermee samenhangen", zegt Victor van der Chijs, voorzitter van ondernemersvereniging Deltalinqs. De belangenbehartiger van bedrijven in de haven roept de overheid op om de industrie te hulp te schieten. "Op het kabinet rust de verplichting om te zorgen dat bedrijven in ieder geval weer eerlijk kunnen concurreren."
Deltalinqs maakt zich er samen met andere Nederlandse ondernemersorganisaties al langer hard voor dat de netkosten in Nederland gelijkgetrokken worden met die in buurlanden. Ook stoort het bedrijfsleven zich aan Nederlandse aanvullingen op Europees beleid, met een eigen CO2-heffing, plasticheffing en allerlei eisen rond het gebruik van waterstof.
De provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam spreken eveneens hun zorgen uit. Eerder werden de werkzaamheden bij raffinaderij Gunvor en chemiebedrijf Westlake al stilgelegd. "We moeten ervoor zorgen dat we de productie hier houden. Als te veel bedrijven vertrekken, worden we voor belangrijke producten, zoals medicijnen en energie, te afhankelijk van andere landen", stelt gedeputeerde Arne Weverling.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland is opnieuw op de vierde plaats geëindigd op de Europese lijst van bruto binnenlands product (bbp) per inwoner, een maatstaf voor de materiële welvaart in een land. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het bbp per inwoner vorig jaar 63.000 euro. Dat is ruim anderhalf keer zo veel als het gemiddelde in de Europese Unie.
38 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het aantal overnachtingen op Nederlandse campings is vorig jaar met 7 procent gedaald, de eerste afname in jaren. Experts van ABN AMRO denken echter dat het aantal verblijfsnachten op campings dit jaar weer aantrekt, met 3 procent. De daling vorig jaar kwam vooral door een regenachtig voorjaar, staat in een rapport van de bank over de toeristensector.
7 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook zei president Donald Trump dat hij de hoge heffingen op Chinese goederen kan verlagen als de handelsgesprekken tussen China en de VS in Zwitserland komend weekend goed verlopen en dat beleggers nu aandelen moeten kopen.
8 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, gaat ongeveer dertig vliegtuigen van het type 787 Dreamliner kopen van het Amerikaanse Boeing. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Ook zou IAG een optie nemen om meer toestellen te kunnen kopen van Boeing.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten gesloten. De beurshandel kreeg steun van de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Volgens president Donald Trump heeft het Verenigd Koninkrijk toegezegd meer Amerikaanse landbouwproducten zoals rundvlees toe te laten.
13 uur geledenSOLIHULL (ANP) - De Verenigde Staten hebben de heffingen op Brits staal en aluminium geschrapt, zei premier Keir Starmer van het Verenigd Koninkrijk. Ook gaan de Amerikaanse heffingen op Britse auto's sterk omlaag, zei hij over een handelsdeal met Donald Trump.
13 uur geleden