Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sluiting Duitse slachterij Vion kost 750 mensen hun baan

Sluiting Duitse slachterij Vion kost 750 mensen hun baan

BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion Food, de grootste vleesproducent van Nederland, sluit zijn varkensslachterij in het Duitse Emstek in de deelstaat Nedersaksen. Daardoor verliezen ongeveer 750 medewerkers hun baan. Ook worden enkele andere locaties in Duitsland verkocht.

Bekend is dat de vleesverwerkende industrie in Duitsland veel last heeft van een eerdere uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Duitse bedrijven konden daardoor geen varkensvlees meer exporteren naar verschillende landen buiten Europa. Voor verschillende markten is de ban inmiddels opgeheven, maar voor China nog niet. Vion ziet zich genoodzaakt om in te grijpen, te meer omdat de inflatie en krimp van de Duitse veestapel het bedrijf ook niet meezitten.

Voor de runderslachterij en voorverpakkingsfaciliteit in Altenburg en de hamspecialist Ahlener Fleischhandel is een nieuwe eigenaar gevonden in Tönnies Group. De varkensslachterij in Perleberg gaat naar branchegenoot Uhlen.

Andere locatie

Vion heeft geprobeerd om ook de locatie in Emstek, niet ver van Bremen, een koper te vinden. "Helaas zijn er geen acceptabele biedingen ontvangen. Daarom is Vion van plan deze locatie uiterlijk eind maart 2024 te sluiten", heeft de onderneming laten weten in een verklaring. Bij Emstek worden wekelijks ongeveer 60.000 varkens geslacht en uitgesneden.

Vion blijft na de maatregelen wel actief in Duitsland. Het concern heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en België en is in totaal goed voor bijna 12.000 banen.

108 miljoen euro verlies

In 2022, het laatste jaar waarover jaarcijfers zijn gepubliceerd, draaide Vion meer dan 5 miljard euro omzet. Maar het concern zag zijn verlies door de genoemde problemen toen wel oplopen tot 108 miljoen euro. Daarmee was het negatieve resultaat ruim drieënhalf keer zo groot als in 2021.

Meer uit Financieel

Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

2 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

2 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

11 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

16 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

17 uur geleden
Amsterdamse beurs sluit hoger af na banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam heeft de handelsweek hoger afgesloten. Beleggers reageerden vrijdagmiddag opgelucht op een banenrapport uit de Verenigde Staten. Ze hopen dat de Federal Reserve de rente daarom eerder verlaagt.

20 uur geleden
'Enorme fraude' accountant die cijfers Trump Media controleerde

WASHINGTON (ANP) - Het boekhoudkantoor dat onder andere de cijfers van Donald Trumps socialemediabedrijf Trump Media controleert, wordt verdacht van "grootschalige fraude". Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC hielden accountant Benjamin Borgers en zijn firma zich bij audits bij tal van beursgenoteerde bedrijven niet aan de kwaliteitseisen voor goede boekencontroles.

21 uur geleden