
Sluiting Duitse slachterij Vion kost 750 mensen hun baan
BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion Food, de grootste vleesproducent van Nederland, sluit zijn varkensslachterij in het Duitse Emstek in de deelstaat Nedersaksen. Daardoor verliezen ongeveer 750 medewerkers hun baan. Ook worden enkele andere locaties in Duitsland verkocht.
Bekend is dat de vleesverwerkende industrie in Duitsland veel last heeft van een eerdere uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Duitse bedrijven konden daardoor geen varkensvlees meer exporteren naar verschillende landen buiten Europa. Voor verschillende markten is de ban inmiddels opgeheven, maar voor China nog niet. Vion ziet zich genoodzaakt om in te grijpen, te meer omdat de inflatie en krimp van de Duitse veestapel het bedrijf ook niet meezitten.
Voor de runderslachterij en voorverpakkingsfaciliteit in Altenburg en de hamspecialist Ahlener Fleischhandel is een nieuwe eigenaar gevonden in Tönnies Group. De varkensslachterij in Perleberg gaat naar branchegenoot Uhlen.
Andere locatie
Vion heeft geprobeerd om ook de locatie in Emstek, niet ver van Bremen, een koper te vinden. "Helaas zijn er geen acceptabele biedingen ontvangen. Daarom is Vion van plan deze locatie uiterlijk eind maart 2024 te sluiten", heeft de onderneming laten weten in een verklaring. Bij Emstek worden wekelijks ongeveer 60.000 varkens geslacht en uitgesneden.
Vion blijft na de maatregelen wel actief in Duitsland. Het concern heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en België en is in totaal goed voor bijna 12.000 banen.
108 miljoen euro verlies
In 2022, het laatste jaar waarover jaarcijfers zijn gepubliceerd, draaide Vion meer dan 5 miljard euro omzet. Maar het concern zag zijn verlies door de genoemde problemen toen wel oplopen tot 108 miljoen euro. Daarmee was het negatieve resultaat ruim drieënhalf keer zo groot als in 2021.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Het goederenvervoer over het spoor vanuit Nederland naar het buitenland is vorig jaar opnieuw gedaald, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afname komt vooral doordat er minder kolen naar Duitsland worden vervoerd.
17 minuten geledenAPELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
47 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
10 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriële capaciteit af te bouwen.
12 uur geleden