Sluiting Duitse slachterij Vion kost 750 mensen hun baan
BOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion Food, de grootste vleesproducent van Nederland, sluit zijn varkensslachterij in het Duitse Emstek in de deelstaat Nedersaksen. Daardoor verliezen ongeveer 750 medewerkers hun baan. Ook worden enkele andere locaties in Duitsland verkocht.
Bekend is dat de vleesverwerkende industrie in Duitsland veel last heeft van een eerdere uitbraak van Afrikaanse varkenspest. Duitse bedrijven konden daardoor geen varkensvlees meer exporteren naar verschillende landen buiten Europa. Voor verschillende markten is de ban inmiddels opgeheven, maar voor China nog niet. Vion ziet zich genoodzaakt om in te grijpen, te meer omdat de inflatie en krimp van de Duitse veestapel het bedrijf ook niet meezitten.
Voor de runderslachterij en voorverpakkingsfaciliteit in Altenburg en de hamspecialist Ahlener Fleischhandel is een nieuwe eigenaar gevonden in Tönnies Group. De varkensslachterij in Perleberg gaat naar branchegenoot Uhlen.
Andere locatie
Vion heeft geprobeerd om ook de locatie in Emstek, niet ver van Bremen, een koper te vinden. "Helaas zijn er geen acceptabele biedingen ontvangen. Daarom is Vion van plan deze locatie uiterlijk eind maart 2024 te sluiten", heeft de onderneming laten weten in een verklaring. Bij Emstek worden wekelijks ongeveer 60.000 varkens geslacht en uitgesneden.
Vion blijft na de maatregelen wel actief in Duitsland. Het concern heeft productielocaties in Nederland, Duitsland en België en is in totaal goed voor bijna 12.000 banen.
108 miljoen euro verlies
In 2022, het laatste jaar waarover jaarcijfers zijn gepubliceerd, draaide Vion meer dan 5 miljard euro omzet. Maar het concern zag zijn verlies door de genoemde problemen toen wel oplopen tot 108 miljoen euro. Daarmee was het negatieve resultaat ruim drieënhalf keer zo groot als in 2021.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Het aantal transacties op de huurmarkt is gedaald naar een dieptepunt, terwijl de hoogte van de huren verder opliep. Volgens vastgoedmanagers komt dat door het grote tekort aan huurwoningen. In de hand gewerkt door veranderde wetgeving worden ook veel huurwoningen te koop gezet. Dit 'uitponden' heeft als gevolg dat ze niet meer beschikbaar zijn voor nieuwe huurders.
20 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - Nederland blijft ook in de komende jaren het slechtst scoren van de eurolanden op het gebied van faillissementen, waarschuwt Allianz Trade. De kredietverzekeraar heeft het percentage faillissementen voor dit jaar naar boven bijgesteld van 31 procent naar 35 procent. Voor 2025 en 2026 gaat Allianz wel uit van een daling van het aantal faillissementen in Nederland, van respectievelijk 2 procent en 1 procent, maar nergens in het eurogebied is deze afname zo laag.
23 minuten geledenROERMOND (ANP) - De ijsjesmaker Dedert IJs, onder meer bekend door het introduceren van de dubbellikker in Nederland, is failliet verklaard. Het bedrijf uit Roermond maakt onder meer water- en vruchtenijsjes en smoothies. Het bedrijf vroeg vorige week uitstel van betaling aan. Advocaat Michiel Peeters van Boels Zanders is aangesteld als de curator.
39 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Alfen stond dinsdag bij de verliezers op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen gaat zijn personeelsbestand met 15 procent, ofwel zo'n 140 banen, verminderen om kosten te besparen. Eind juni gaf Alfen al een omzet- en winstalarm door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. Doordat er minder elektrische auto's worden verkocht, viel de verkoop van laadpalen tegen. Ook werden veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld.
1 uur geledenSAINT-MANDÉ (ANP/BELGA) - Vakbonden bij de Franse uitgever en ontwikkelaar van games Ubisoft hebben werknemers opgeroepen om vanaf dinsdag drie dagen het werk neer te leggen. De staking komt nadat de directie van het concern medio september had aangekondigd dat werknemers minstens drie keer per week op kantoor moeten zijn.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Alfen. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen kondigde aan het personeelsbestand met 15 procent te verminderen om kosten te besparen. Het bedrijf is gesprekken gestart met de ondernemingsraad en de vakbonden. Naar verwachting worden deze onderhandelingen voor het einde van november afgerond.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitbater van snellaadstations voor elektrische auto's Fastned heeft opnieuw een veel hogere omzet geboekt dan een jaar eerder. Naast de opening van nieuwe stations laadden elektrische rijders ook vaker hun auto op bij Fastned-locaties.
2 uur geleden