Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Sluipschutters hadden parachutist in stadion al in vizier

Sluipschutters hadden parachutist in stadion al in vizier

MÜNCHEN (ANP) - De activist die dinsdag vlak voor het begin van de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Frankrijk illegaal landde op het veld van het stadion in München, is ternauwernood aan de dood ontsnapt. Sluipschutters hadden de parachutist al in het vizier genomen, maar de politie zag net op tijd het logo van milieuorganisatie Greenpeace op zijn valscherm. Daarop werd besloten om het vuur op hem niet te openen.

"Als de politie tot de conclusie was gekomen dat het een terroristische aanslag betrof, had hij zijn actie met de dood moeten bekopen", zei de regionale minister Joachim Herrmann. "Sluipschutters hadden hem al op de korrel. Dankzij het logo van Greenpeace leeft hij nog."

De 38-jarige man van Greenpeace scheerde met behulp van een motor op zijn rug rakelings over het publiek en raakte verward in cameradraden. Er kwam wat puin naar beneden, waardoor twee mannen gewond raakten, een 36-jarige Fransman en een 42-jarige Oekraïner. Zij werden met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht waar ze na medische behandeling weer konden vertrekken.

Noodlanding

De parachutist plofte met een flinke smak op het veld neer, niet ver van de zijlijn. Daarbij raakte hij niet gewond. Hij is na zijn noodlanding gearresteerd, maar inmiddels is hij weer vrij. Hij wordt onder meer verdacht van overtreding van de luchtverkeerswet, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en van het betreden van verboden terrein.

"De politie van München benadrukt dat er geen enkel begrip is voor dergelijke onverantwoordelijke acties, waarbij mensenlevens aanzienlijk in gevaar zijn gebracht", aldus een verklaring. De Europese voetbalbond UEFA sprak van een "roekeloze en gevaarlijke" daad, terwijl de Duitse voetbalbond (DFB) de actie ook veroordeelde.

Greenpeace verontschuldigde zich en zei dat het niet de bedoeling was dat de man op het veld zou landen, maar dat hij een grote latex bal op het veld moest gooien als protest tegen toernooisponsor Volkswagen en vervolgens weer zou wegvliegen. "Dit protest was niet bedoeld om het spel te verstoren of mensen te verwonden. De acties van Greenpeace zijn altijd vreedzaam en geweldloos. Helaas verliep niet alles volgens plan met deze campagne", aldus de organisatie.

Meer uit Voetbal

City-coach Guardiola ziet mindere resultaten als iets positiefs

MANCHESTER (ANP/RTR) - Na vier Premier League-wedstrijden op rij zonder overwinning hoopt trainer Pep Guardiola zondag met Manchester City op meer succes in de uitwedstrijd tegen Luton Town. Volgens de Spanjaard komt de negatieve reeks van de regerend landskampioen van Engeland misschien wel even gelegen.

1 minuut geleden
Verdediger Hancko gaat contract bij Feyenoord verlengen

ROTTERDAM (ANP) - Voetballer David Hancko gaat zijn contract bij Feyenoord tussentijds met twee jaar verlengen, zo meldt de Rotterdamse club. De centrale verdediger uit Slowakije ligt dan tot de zomer van 2028 vast bij de regerend landskampioen.

5 minuten geleden
Ten Hag: ongelooflijk goede speler Rashford is niet in vorm

MANCHESTER (ANP) - Marcus Rashford moet zich weer terug in de basisformatie van Manchester United knokken. Dat zei trainer Erik ten Hag op een persconferentie voor de thuiswedstrijd van zaterdag tegen Bournemouth.

2 uur geleden
Trainer Klopp is tevreden over prestaties en spel van Liverpool

LIVERPOOL (ANP) - Trainer Jürgen Klopp kan tot dusver leven met de prestaties van Liverpool dit seizoen. "Ik denk dat we nog wel een paar punten meer hadden kunnen hebben", zei hij in de aanloop naar de uitwedstrijd van zaterdag tegen Crystal Palace. "Maar al met al staan we er goed voor."

4 uur geleden
Ten Hag verkozen tot beste trainer van maand in Premier League

MANCHESTER (ANP) - Trainer Erik ten Hag is voor de derde keer verkozen tot beste trainer van de maand in de Premier League. Hij leidde zijn ploeg in november naar competitiezeges op Everton (0-3), Luton Town (1-0) en Fulham (0-1).

4 uur geleden
Vitesse mist acht spelers tegen Heracles Almelo

ARNHEM (ANP) - Vitesse kampt met grote personele problemen in aanloop naar het thuisduel van zondag met Heracles Almelo. Trainer Edward Sturing kan geen beroep doen op de geblesseerde Carlens Arcus en de geschorste Melle Meulensteen en Dominik Oroz. Davy Pröpper, Thomas Buitink, Miliano Jonathans, Fodé Fofana en Mica Pinto zijn ook nog niet fit.

4 uur geleden
Bayern München heeft fitte Musiala weer terug

MÜNCHEN (ANP) - Jamal Musiala is weer inzetbaar voor Bayern München. Trainer Thomas Tuchel neemt hem op in zijn selectie voor het thuisduel van zaterdag met Eintracht Frankfurt.

4 uur geleden