Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Slowakije kan MiG's leveren aan Oekraïne na deal met buurlanden

Slowakije kan MiG's leveren aan Oekraïne na deal met buurlanden

MALACKY (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië gaan de komende tijd het luchtruim bewaken van NAVO-partner Slowakije. De regering in Bratislava heeft daarover zaterdag een overeenkomst met de buurlanden ondertekend. Dat maakt de weg vrij om elf oude straaljagers van type MiG-29 naar Oekraïne te sturen. Het Oekraïense leger is gewend met deze Sovjet-toestellen te vliegen.

De Slowaakse minister van Defensie Jaroslav Nad zei dat met Kiev nog een afspraak moet worden gemaakt over de overdracht van de MiG's, met een gezamenlijk waarde van ongeveer 300 miljoen euro. "Ze kunnen ze nu in elk geval al klaar zetten".

Westerse landen en hun bondgenoten hebben Oekraïne sinds de Russische inval een half jaar geleden geholpen met geld, materieel en training. Slowakije, dat 5,4 miljoen inwoners telt, stelde onder meer een S-300 luchtverdedigingssysteem, militaire helikopters, houwitsers en Grad-raketten beschikbaar.

Nad zei te hopen dat Slowakije enige financiële of materiële compensatie krijgt voor deze laatste donatie om het eigen leger te kunnen moderniseren. Bratislava heeft in 2018 in de VS veertien nieuwe F-16 gevechtsvliegtuigen besteld. Het is de bedoeling dat die in 2024 worden geleverd. Tot die tijd is de luchtmacht verzekerd van Poolse en Tsjechische steun.

Meer uit Buitenland

Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

16 minuten geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

58 minuten geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

7 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

8 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

11 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

11 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

13 uur geleden